Bevezetés a kriptovalutába: Mi ez és hogyan használják?

A kriptopénz az elmúlt évben viharral vette el a világot. A legtöbb ember nem volt biztos benne a sikerében, amikor elindult, a fene még mindig szkeptikus a stabilitása iránt, és kíváncsi arra, hogy meddig lesz. De a körülötte lévő szkepticizmus ellenére a kriptovaluta itt marad.

mi a kriptovalutaA kriptopénzek globális jelenséggé váltak. Ők messze a legtöbbet beszélt témák a pénzügyi beszélgetős műsorokban és a közösségi oldalakon. Az összes műsoridő és fókusz ellenére azonban nagyon kevesen értik meg teljesen.

Ebben a cikkben lépésről lépésre végigvezetjük, mi is az a kriptovaluta.

Mi a kriptopénz hatása??

Az, hogy tranzakciókat lehet lebonyolítani anélkül, hogy át kellene mennie egy bankon, mindenekelőtt nagyon könnyű és hatékony. Mivel a bank lényegében csak középember, akinek az a feladata, hogy megbizonyosodjon arról, hogy a tranzakció zökkenőmentesen zajlik-e, és hogy mindkét oldalon a számok helyesek-e. Sokkal hatékonyabb lenne, ha meg tudnánk csinálni anélkül, hogy valaki ránézne, hogy fizetést is igényel, ami miatt tranzakciós díjakat kapunk.

A kriptovalutával nincs középember, vannak bányászok (lényegében matematikai feladatok megoldására szánt számítógépek, amelyek megoldása után tranzakciót hagynak jóvá), ezeket a számítógépeket bárki futtathatja a bolygón (lásd cikkünket a legjobbakról Bitcoin bányászok itt). A kriptovaluta egyik másik hatása az, hogy könnyedén pénzt küldhet bárkinek a világon mindenféle átváltási díj nélkül, ez nagyon érdekes pénznemet jelent azok számára, akik pénzt akarnak külföldre küldeni.


Annak a ténynek köszönhetően, hogy a kriptovaluta decentralizált, teljesen névtelen. Bár ez biztonsági okokból jó, ez oda vezetett, hogy az illegális termékek vásárlásakor a Bitcoin és más kriptovaluták kerültek alkalmazásra. Ez a Bitcoin rossz hírnevét eredményezte, de az elmúlt hónapokban az emberek rájöttek, hogy valójában nem csak a bűnözők pénzneme, hanem sok más esete is van a kriptovalutának.

A kriptopénzek története

Ez sokakat sokkolhat, de a kriptovaluták megjelenése egy teljesen más termék következménye volt. A feltalálónak, Satoshi Nakamoto-nak, akinek identitását nem sikerült azonosítani, nem állt szándékában létrehozni valami ilyen forradalmi hatást. Ami azt illeti, nem az volt a célja, hogy új pénznemformával álljon elő.

a kriptográfia története

Szóval mit próbált kitalálni ez a Nakamoto? Amikor még 2008-ban bejelentette új ötletét, a Bitcoin-ot, Nakamoto arról beszélt, hogy kifejlesztette a peer-to-peer elektronikus készpénzrendszer formáját. Ennek az új találmánynak egy része a digitális készpénzrendszer decentralizálásának zseniális módja volt. Még a 90-es években sokan megpróbáltak decentralizált készpénzrendszert létrehozni, de csúnyán megbuktak.

Látva és tanulmányozva azok kudarcait, akik megpróbálták feltörni a rendszert előtte, úgy döntött, hogy készpénzrendszert épít ki, amelyen nincs központi szerv (azaz központi bank). Inkább úgy viselkedne és viselkedne, mint egy peer to peer hálózat, amely lehetővé teszi a fájlmegosztást egy alapvető számítógépes hálózaton.

Ez az alapötlet született meg a kriptopénz. Elég vicces, hogy a kriptopénz hiányolta a puzzle-darabot a digitális készpénz megvalósításához. Most tisztességes figyelmeztetés: kissé bonyolult az oka annak, hogy a kriptovaluta hiányzott. Ennek megértése azonban kritikus fontosságú, ha szilárdan meg akarja ismerni az egész digitális valuta ötletet.

Miért pont ez volt a hiányzó rejtvény

Először is, ahhoz, hogy a digitális valuta valósággá váljon, jelen kell lennie egy olyan tranzakciókkal, egyenlegekkel és számlákkal kiegészített fizetési hálózatnak. Ahhoz, hogy a rendszer stabil legyen, a hálózatnak egy fő dolgot kell tennie; biztosítsa, hogy ne legyen kettős kiadás. Lényegében nem szabad megenni a süteményét, és még mindig megvan. Tehát hogyan lehet ezt elérni? Nos, a jelenlegi devizamodell úgy oldja meg ezt a kérdést, hogy van egy központi szervere (központi bank), amely az egyenlegekkel kapcsolatos összes nyilvántartást megőrzi.

De itt van a dolog; a decentralizált hálózatnak nem lehet központi bankja, mert akkor valójában nem decentralizált. Ehelyett azt követeli meg, hogy a hálózat minden résztvevője viselje saját súlyát annak biztosítására, hogy ne forduljon elő kettős kiadás. Minden társnak ellenőriznie kell az összes tranzakció érvényességét, és meg kell akadályoznia a kettős kiadásokat.

Ha szorosan figyelemmel kíséri, akkor most az a kérdés merül fel benned, hogy egy ilyen nagy hálózat hogyan tud konszenzust biztosítani az ilyen felvételi kérdésekben? Nincs-e sok káosz?

Adott, peer to peer hálózatban elengedhetetlen a konszenzus. Ha a hálózat nem egyezik meg egy kis mérlegben, akkor az egész rendszer leomlik. A rendszer nem igényel mást, mint teljes konszenzust – erre nincs két út.

Központosított rendszer esetén az összes folyamatot és tranzakciót egy központi szerven keresztül vezetik át, amely ellenőrzi és megerősíti az aktuális egyenlegek hitelességét. Decentralizált rendszerben nem lehet központi szerv, azóta az egész rendszer erejével rendelkeznek, ami azt jelenti, hogy nem decentralizált.

A folyamatok hitelesítésének lehetőségét decentralizált rendszerben a leghosszabb ideig lehetetlennek tartották. Nos, amíg Satoshi nem bizonyította mindenki tévedését. A kriptovaluta a decentralizált rendszer építőköve.

Tehát a kriptovaluta bonyolult rendszer?

Nem igazán. Ha figyelmen kívül hagyunk minden bonyodalmat, amelyet a tech- és pénzügyi guruk hoznak a definícióba, a kriptovaluta alapvetően digitális pénznem. Meghatározhatja azt is, hogy korlátozott számú digitális bejegyzés kerüljön egy adatbázisba, amelyen senki sem változtathat meg, ha nem teljesíti egy adott feltételrendszert.

kripto bonyolult

Vegyük figyelembe a szokásos bankszámláján már meglévő készpénzt. Ha belegondolunk, nem más, mint az adatbázisba tett egyszerű bejegyzések, amelyek csak bizonyos meghatározott és szigorú feltételek teljesülése esetén változtathatók meg. Fizethet vagy felvehet fizikai pénzt a bankból.

Ezeknek az adatbázis-bejegyzéseknek a végrehajtásához vagy a fizikai pénz birtokában kell lennie (betétekhez), vagy egy megfelelő számmal kell rendelkeznie az adatbázisban (a kifizetéshez). A laikus kifejezéssel lebontva a pénz egy csomó ellenőrzött bejegyzés, a tranzakciók, egyenlegek és számlák adatbázisának valamilyen formájában..

Hogyan működik a kriptopénz?

Most, hogy megértsük, mi a kriptopénz, nézzük meg, hogyan működik a kriptopénz.

A folyamat akkor kezdődik, amikor a hálózat egyik társa tranzakciót kér. A kért tranzakciót ezután automatikusan továbbítja a hálózat minden társának.

Míg a kérést a hálózaton levő összes társa sugározza, csak egy társ fogadja el és teljesíti az érvényesítés következő lépését. Az érvényesítési folyamat során szerződéseket, kriptovalutákat, nyilvántartásokat vagy bármilyen más információt tartalmazhat.

Miután az érvényesítési folyamat befejeződött, a következő lépés az érvényesített kérés egyesítése a rendszer egyéb tranzakcióival. Ez nagyjából 10 percet vesz igénybe, összehasonlítva egy bankkal, amelynek 1 vagy legfeljebb 5 munkanapra van szüksége a tranzakció teljesítéséhez. Ez a kombináció új adatblokkot hoz létre, amelyet rögzítenek a nyilvános főkönyvben.

Az új blokk később hozzáadódik egy meglévő blokklánchoz, és állandóvá válik. Ezen a ponton a kriptovaluta folyamat befejezettnek tekinthető.

Abban a pillanatban, amikor tranzakcióra vonatkozó kérelmet nyújtanak be, a hálózat minden társa szinte azonnal ismeri. A folyamat ellenőrzése és megerősítése azonban eltart egy ideig. Rámutatnék arra, hogy a megerősítési folyamat a kriptovaluták gerince.

Feltéve, hogy egy tranzakció megerõsítetlen marad, hamisítható. De miután megerősítést nyert, állandósulttá vált, és további változtatásokat nem lehet végrehajtani rajta. A folyamat ezen a ponton visszafordíthatatlanná válik, és hozzáadódik a rekordok változhatatlan történetéhez, amelyeket blokkláncoknak neveznek.

Gyors kérdés, ki végzi el a megerősítéseket? A bányászok az egyetlen személyek, akik megerősíthetik a tranzakciókat. Ez az a szerep, amelyet a peer-to-peer hálózatban játszanak. Megkapják a tranzakciókat, tesztelik a legitimitást és elterjesztik az egész hálózaton. Miután egy bányász megerősítette a tranzakciókat, a hálózat minden társának hozzá kell adnia a tranzakciót az adatbázishoz, mivel ez a blokklánc része lett.

A kriptopénz-hálózatban betöltött fontos szerepükért a bányászok valamilyen jutalmat kapnak. Legtöbbször a jutalom Bitcoins formában van (erről bővebben később).

Mélyebben nézd meg, mit csinálnak a bányászok

Van-e képesítés bányásznak lenni? Nem, ez olyan, mintha megkérdeznénk, van-e személyi képesítés egy szabadúszó vállalkozás indításához. Az egyetlen dolog, amire szüksége van, az az, hogy megértse a bányászat működését, szenvedélye legyen, és úgy bánjon vele, mint egy vállalkozással, mint bármely más. Ez azt jelenti, hogy az embernek be kell fektetnie a szükséges bányászati ​​erőforrásokba ahhoz, hogy bányász legyen, és ebben nyereséges legyen.

Most, tekintettel arra, hogy a kriptovaluta hálózat decentralizált, vagyis egyetlen hatósága sincs, amely felhívja a felvételeket és átruházná az említett tranzakciós kérelmet, Nakamoto kifejlesztett egy mechanizmust, amely megakadályozza, hogy egyetlen egyén visszaéljen ezzel a szabadsággal. Kaotikus lenne, és a rendszer leesne, ha egy egyén össze tudná gyűjteni a társait, akik ezután elterjeszthetik a hamis, legális kinézetű kriptopénzeket.

Tehát itt van Nakamoto. Kitalált egy szabályt, miszerint minden bányásznak számítógépe segítségével egy adott munkába kell fektetnie, ha részt kíván venni a bányászatban. Minden bányász feladata a kivonat megtalálása. A hash egyszerűen annak a matematikai problémának a eredménye, amelyet a számítógépnek meg kell oldania. Ez minden új blokkot összekapcsol az eredeti blokkcsaláddal. Ezt az egész jelenséget Munkabizonyításnak nevezik.

Mint korábban említettük, a bányászoknak bitcoin formájában adnak néhány ösztönzőt a rendszerben játszott kritikus szerepükért. Hiszen a Bitcoin csak akkor hozható létre, ha a bányászok megoldják a matematikai problémákat.

Fontos megjegyezni, hogy e problémák összetettsége idővel növekszik. Mint ilyen, a bányásznak befektetnie szükséges feldolgozási teljesítmény az idő múlásával is növekszik, mivel minden probléma megoldásához meghatározott idő szükséges.

A kriptovaluta tulajdonságai

Ez visszafordíthatatlan

Minden tranzakciós kérelem ellenőrzése után állandóvá és visszafordíthatatlanná válik. Senki nem változtathat rajta. Heck, Satoshi, az, aki mindez mögött áll, nem tudja megváltoztatni. A pénz elküldése után nem lehet visszafordítani. Tehát abban az esetben, ha pénzt küldenek egy csalónak, vagy egy hacker ellopta a valutákat a számítógépéről, akkor eltűntek. Az egész valutarendszer nem rendelkezik biztonsági hálóval.

Ezért fontos, hogy a kriptovalutákat tárcákban tárolja. Itt található egy útmutató a legjobb Bitcoin tárcákhoz, és itt egy útmutató az Ethereum legjobb pénztárcájához.

Álnév

A számlák és a tranzakciók nem kapcsolódnak valós személyekhez. Bizonyos értelemben igen, de nincs mód arra, hogy valóban nyomon kövessük, ki áll a tranzakció mögött. Amikor bitcoinokat kap, azok olyanokba kerülnek, amelyeket az emberek címnek neveznek. Ezek csak véletlenszerű láncok, körülbelül 30 karakterből állnak. Igen, ezekkel elemezheti a tranzakció folyamatát, de ezek nem elegendőek a valós identitás megadásához.

Globális és gyors

A tranzakciók nagyon gyorsan végzik az érvényesítési folyamatot a hálózatban. Valójában csak néhány percbe telik a megerősítésük. Természetesen ez a feladatot végrehajtó számítógép feldolgozási teljesítményétől függ.

És tekintettel arra a tényre, hogy a hálózatot az egész világon elterjedt számítógépek alkotják, a tranzakciók közömbösek a helyszín szempontjából. És mint ilyen, az időtartam nem függ attól, hogy készpénzt küld a szomszédjának vagy a világ másik oldalán élő magánszemélynek.

Biztonságos

A rendszer pénzeszközeit lezárják az úgynevezett nyilvános kulcsú titkosítási rendszerek. Csak egy adott nyilvános kulcs tulajdonosa küldheti el a pénznemet. A kriptográfia erőssége és nagy mérete párosítja a rendszer feltörését. Azonban a nyilvános kulcsokat tároló pénzváltókat és pénztárcákat feltörhetjük. Ezért szükséges befektetni egy biztonságos pénztárcába a kriptovaluták számára.

Nincs szükség engedélyre

A kriptovalutákkal történő tranzakciókhoz nincs szükség senki engedélyére. Csak arra van szükséged, hogy legyen egy pénztárcád, benne kriptovaluta, hogy legyen címed, ahonnan el tudod küldeni a kriptókat. Miután megvásárolta a Bitcoin-t és pénztárcába helyezte őket, küldhet és fogadhat kriptovalutákat.

A kriptovaluták típusai

Most, mielőtt még hallottál volna a kriptovalutáról, biztosan hallottál a Bitcoins-ról. Ma a Bitcoins a legnépszerűbb kriptovaluta. Olyannyira, hogy szinte szinonimája a kriptopénz szónak.

De a közhiedelemmel ellentétben többféle kriptovaluta létezik. A Bitcoin éppen véletlenül a legnépszerűbb. Az alábbiakban részletesen áttekintjük a legnépszerűbb kriptovalutákat.

Bitcoin

Ez volt a legelső kriptovaluta. Megalakulása óta egyre népszerűbb és ismertebb. A kriptopénz teljes világában a Bitcoin majdnem aranymértékként szolgál. Sokan használják globális fizetési módként, és még a számítógépes bűnözés során is használják olyan platformokon, mint a ransomware és a darknet piac. bűnözők elfogadott fizetési módnak számítanak néhány e-kereskedelmi üzletben, és még sok más, néhány éven belül.

A Bitcoin már több mint hét éve létezik. Ez idő alatt értéke 0 dollárról lenyűgöző 19 600 dollárra nőtt. Naponta körülbelül 200 000 alkalommal is lebonyolítják.

Ethereum

Az Ethereumot Vitalik Buterin, a kriptovaluta tér egyik géniusza hozta létre. Ez a kriptovaluta az évek során a ranglétrán keresztül a harmadik helyre emelkedett a Bitcoin és a Ripple után. Ugyanaz, mint a Bitcoin, de csak kisebb különbséggel. Blokkláncát nem arra tervezték, hogy csak az egyenlegeket és számlákat érvényesítse. Az állapotok érvényesítésére is használják. Röviden, ez azt jelenti, hogy ez a kriptopénz nemcsak tranzakciókat képes feldolgozni, hanem néhány összetett programot, alkalmazást és szerződést is.

Ez a képesség további rugalmasságot biztosít az Ethereum számára a blokkláncok alkalmazásában. Ez a rugalmasság azonban, mint minden más kényelem, költséggel jár. Amikor a DAO (itt olvashat bővebben a DAO-ról) feltörték, az Etherum fejlesztői úgy döntöttek, hogy konszenzus nélkül hajtják végre az általuk kemény villának nevezett játékot. Ez az Ethereum Classic fejlesztéséhez vezetett.

Ennek apropóján fontos kiemelni, hogy az Ethereum több klónt tartalmaz. Ide tartozik az Augur és a DigixDAO. Mint ilyen, ha belegondolunk, az Ethereum inkább egy kriptovaluta-gyűjtemény, mintsem önmagában egyetlen kriptopénz.

Fodrozódás

Az első dolog, amit egy szakember mond a Ripple-ről, az, hogy ez nem egy igazi kriptovaluta. Noha ez nem teljesen igaz, rávilágít arra, hogy az emberek hogyan érzékelik a Ripple-t. Az összes kriptovaluta típus közül a Ripple-t messze a legjobban utálják.

Miért van ez így? Nos, a pénznemet elsősorban IOU-ként működtetik, nem pedig kriptovalutaként. Az XRP, a natív Ripple kriptovaluta érték tárolására vagy értékcserére szolgáló közegként működik. Úgy tervezték, hogy megvédje a kriptovaluta hálózatot a spamektől.

A Ripple Labs előállította az XRP tokent, és felelősséggel tartozik, hogy tetszés szerint terjessze őket. Tehát igen, előre vannak kitermelve, és emiatt nem tekinthetők valós kriptovalutának.

De bár úgy tűnik, hogy az emberek lenézik ezt a típusú kriptovalutát, úgy tűnik, a bankok szerelmesek a Ripple-be, és így ez a mai napig a második legértékesebb kriptovaluta.

Litecoin

A Litecoin volt a második kriptovaluta, amelyet a Bitcoin után fejlesztettek ki. Sokáig ezüst kriptovalutának tekintették, mivel a Bitcoin volt a digitális arany. Úgy tervezték, hogy kissé gyorsabb legyen, mint a Bitcoin, és új bányászati ​​algoritmust tartalmaz. További tokenek is jártak hozzá.

Létrehozása után ez volt a legjobb dolog. Létrehozása megkönnyítette más kriptovaluták létrehozását, beleértve a Feathercoin-ot és a Dogecoin-t.

Ma, mivel a Litecoin nem talált pontosan helyet és felhasználást, elveszítette második helyét a kriptopénzek világában. Ezt azonban még fejlesztik, kereskedik és hodálja. A legtöbben ezt abban a reményben teszik, hogy tovább fejlesztik a Bitcoin legyőzéséhez abban a versenyben, hogy a legjobb kriptopénz legyen.

Monero

Ez egy kiemelkedő kriptovaluta a CryptoNight algoritmus. A CryptoNight algoritmust olyan adatvédelmi funkciók biztosítására fejlesztették ki, amelyeket a Bitcoin nem. A Bitcoin esetében bár nem biztos, hogy ismeri a bitcoin tranzakció mögött álló személyt, nyomot hagy az érvényesítése és dokumentálása nyomán. A CryptoNight algoritmus azonban a gyűrűs aláírások segítségével megoldotta ezt a kérdést.

A CryptoNight algoritmust először a Bytecoin-on próbálták ki. Ezt erősen előre kitermelték, és ennek eredményeként a kriptovaluta közösség elutasította annak használatát. A Monero volt a legelső Bytecoin „klón”, amelyet nem bányásztak előre, és amely nagy tudatosságot és népszerűséget váltott ki. Monero után voltak más klónok, amelyek követték, de egyikük sem érte el azt a sikert, amelyet Monero élvezett.

A Monero népszerűsége 2016-ban átment a tetőn, amikor a sötét piacokon valamilyen fizetési módként elfogadták. Az ár azóta folyamatosan emelkedik, annak ellenére, hogy felhasználása még mindig csekély.

Altcoins

Eddig a Bitcoins-on kívül csak négy kriptovalutát vizsgáltunk. Ez azonban a legkevésbé sem reprezentálja a létező kriptovaluta típusok számát. Jelenleg 1400 kriptovaluta van, amelyek mindegyikét olyan funkció biztosítására tervezték, amelyet a Bitcoin nem.

Tehát mi az altcoin? Az altcoin egyszerűen egy Bitcoin alternatíva. Szó szerint leír minden és minden kriptovalutát, eltekintve a Bitcoin-tól.

A Bitcoin diehard rajongói ragaszkodnak ahhoz, hogy az altcoinok feleslegesek legyenek, és esélyük sincs a sikerre. Csak semmilyen módon nem tudják felvenni a versenyt az infrastruktúrával, amelyet a Bitcoin élvez. Nos, bár ez bizonyos mértékben igaz lehet, az altcoinokat nem lehet elvetni, mivel fontos szerepet játszanak az egész kriptovaluta rendszer stabilizálásában. Az egyik olyan tulajdonság, amellyel a Bitcoin büszke, a decentralizáció. Nos, az altcoinok segítenek a kriptovaluta további decentralizálásában és nagyobb stabilitást biztosítanak.

A legtöbb kriptovaluta egy adott típusú piacra, vállalkozásra vagy felhasználásra készül.

Mire lehet használni a kriptovalutát?

A kriptopénzek különböző dolgokra használhatók. Az alábbiakban csak néhány példa adunk ízelítőt az új világból, amelyet kinyit.

Áruk vásárlása

Egy ideje vissza lehetetlen volt szerezni egy kereskedőt, aki elfogadta a kriptovalutát. Ma azonban megváltozott a helyzet, és egyre több kereskedő, étterem és bár fogadja el ezt az új fizetési módot.

Befektetés

A Bitcoins megalakulása óta 0 dollárról több mint 19 600 dollárra nőtt, és még mindig növekszik. Míg az összes kriptovaluta értéke idővel növekszik, ezt különböző ütemben és népszerűségüktől függően teszik.

Ha Bitcoinsba kíván befektetni, akkor tudnia kell, hogy ezek nagy kockázatú befektetések. Értékük őrülten ingadozik, ellentétben a többi eszközzel. Tekintettel arra a tényre, hogy decentralizált és semmilyen intézmény vagy egyén nem szabályozza őket, fennáll annak a veszélye is, hogy betiltják őket a világ bizonyos részein.

Bányászati

Mint korábban említettük, ez a kriptovaluta gerince. A bányászat összehasonlítható a kereskedelemmel. Ez egy olyan beruházás, amely segít a kriptopénz világ működésének fenntartásában.

Szeretne többet megtudni a kriptovalutáról?

Az alábbiakban megtalálja a kriptovalutával kapcsolatos legújabb bejegyzéseinket. Te is bemehetsz kriptovaluta híreink szakaszban olvashat, ha szeretne olvasni a legfrissebbekről a piacon.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Adblock
detector