Hashgraph VS Blockchain 2021: [Teljes technológiai összehasonlítási útmutató]

Az állandó vita, amelyet a kriptográfia világában láttunk, a Hashgraph vs Blockchain volt, de ahhoz, hogy valóban belemerüljünk ebbe az összehasonlításba, meg kell értenünk, mi is a Blockchain és a Hashgraph.

A Blockchain egy forradalmi technológia, amely gyakorlatilag minden bizalmat érintő iparágat megzavar. Első sikeres használati esete, a bitcoin népszerűsítette, és jelentősen kibővítette képességeit, amikor az Ethereum kiadásával szkriptnyelv-támogatást nyert..

Ezzel kezdetét veszi a Blockchain technológia különböző alkalmazási eseteinek a pénzügyi szektorból, a logisztikából, az identitásból, sőt az irányításból származó felhasználása. Innovatív kínálata és számos előnye ellenére azonban főként a méretarányos technológiai korlátai miatt nem sikerült elterjednie.

A mai Blockchainek közül sokan nem eléggé méretezhetők ahhoz, hogy be tudják elégíteni a tömeges elfogadáshoz szükséges tranzakciók rengeteg mennyiségét. Ennek oka, hogy a méretezhetőség elérése decentralizált környezetben nagyon kihívást jelent.

A Bitcoin fejlesztői több mint egy évtizede keresték a módját, hogyan lehet ezt elérni, de nem sikerült. Ugyanez mondható el az ethereum esetében is, amelynek ugyanaz a konszenzusos mechanizmusa van. Talán a korlátozó technológia maga a Blockchain, és a fejlesztőknek egy blockchain alternatívát kell keresniük, egy olyan technológiát, amely „blokk nélküli”, például a Hashgraph.

A bitcoin népszerűsége és a BLOCKCHAIN ​​kifejezés laza használata miatt társítottuk a Blockchain-ot az összes elosztott főkönyvi technológiához (DLT). Valójában léteznek más típusú DLT-k is, amelyek blokk nélküli blokkláncokként írhatók le abból az egyszerű okból, hogy nem használnak blokkokat.


Az egyik ilyen DLT a hashgraph, amely egy Directed Acyclic Graph (DAG) típusú DLT. A hashrafa támogatói szerint nemcsak a méretezhetőség, hanem a költség szempontjából is jobb, mint a Blockchain. Hashgraph vs Blockchain, melyik a jobb? Találjuk ki.

Hashgraph vs Blockchain

Mi az a Hashgraph?

Hashgraph életképes blokklánc alternatívaként írták le; nincs ugyanaz a skálázhatósági korlátja, mint a Blockchain, és jobb az energia-költséghatékonysága. Legfőbb előnye a DLT-tervezés természetéből fakad.

A blokkok használata helyett a Hashgraphs csomópontok és hashek alapján működik. A csomópontok tranzakciókat folytatnak egymással, míg a kivonatok bizonyítják ezeket a tranzakciókat. A konszenzus elérése érdekében aszinkron bizánci hibatűrést (aBFT) vagy „pletykát a pletyka protokollról” és virtuális szavazást használ..

Mi a Blockchain?

A Blockchain viszont blokkok láncolatával rögzíti a tranzakciókat a hálózatán. Ezek a blokkok akkor jönnek létre, amikor konszenzus érhető el a különböző blokkláncok különböző típusú konszenzusmechanizmusainak felhasználásával.

A blokklánc-hálózat kiváló példája az Ethereum, amely jelenleg a Munkabiztonsági (PoW) konszenzusos protokollt használja. Ez magában foglalja a kriptográfiai bányászatot egy bonyolult matematikai számítással, hogy meghatározzuk, kinek szabad megírni a következő blokkot és jutalmat kapni ezzel.

Hashgraph vs Blockchain közvetlen összehasonlítás

HashgraphBlockchain
Hashgraph Blockchain
Méretezhetőség: Szinte minden szempontból felülmúlja a Blockchain-t Méretezhetőség: Hiányzik a Hashgraph rendelkezései
Decentralizáció és biztonság: Hiányzik az időpróba és a jóváhagyott biztonsági intézkedések. Decentralizáció és biztonság: Évek óta online, és korábban tesztelték a biztonságát.
Kriptovaluta: Nagyszerű funkciók és jellemzők Kriptovaluta: Nagyszerű funkciók és jellemzők
Fejlesztő eszközök: Rengeteg alkalmazás folyamatosan jelenik meg Fejlesztő eszközök: Rengeteg alkalmazás folyamatosan jelenik meg
Decentralizált alkalmazások és partnerségek: Nagyon új a kriptográfia világában, és nincsenek olyan decentralizált alkalmazásai, mint a Blockchain Decentralizált alkalmazások és partnerségek: Sok decentralizált alkalmazás készen áll a használatra.
Tudj meg többet Tudj meg többet

Lebontása

8 kategóriát azonosítottunk a két elosztott főkönyvi technológia összehasonlítására. Ezek a skálázhatóság, a decentralizáció, a biztonság, a kriptopénz, az intelligens szerződések, a fejlesztési eszközök, a dApps és a partnerségek.

A következő bekezdések elmagyarázzák az összes kategóriát, és összehasonlítják a két DLT-t. Minden szakasz végén kiválaszthatjuk, melyik a két győzelem közül. Szintén döntetlennek tekinthetünk egy szakaszt, ha nincs egyértelmű nyertes ebben a kategóriában. 

Méretezhetőség 

A skálázhatóság szempontjából nem kétséges, hogy Hashgraph a blockchain kezeit veri le. A blokklánc-tranzakciókat időrendi sorrendben rögzítik, ami azt jelenti, hogy nem lehet új tranzakciókat kiváltani, míg a korábbi tranzakciókat még nem véglegesítették vagy megerősítették.

Ez a blokkláncok egyik fő szűk keresztmetszetét jelenti. A Hashgraphs viszont támogatja a párhuzamos tranzakciókat. Ez azt jelenti, hogy egyszerre több tranzakció is feldolgozható. A Hashgraph állítása szerint másodpercenként 250 000+ tranzakciót (TPS) képes feldolgozni párhuzamos feldolgozással.

Az Ethereumhoz hasonló blokkláncok csak kb. 25 TPS-t képesek elvégezni, néhány újabb generációs blokklánccal 4000 TPS-t, például az EOS-t. Noha számos blokklánc-projekt dolgozik, hogy megoldást találjon a vízszintes méretezésre (párhuzamos feldolgozás), egyik sem érte el a 250 ezer TPS-t.

Az Ethereum hamarosan elindítja hálózatának Ethereum 2.0 névre keresztelt következő iterációját, amelyről úgy hírlik, hogy 25 000 TPS-t képes elérni. Az EOS kiadja az EOS 2.0 nevű frissített protokollt is, amely azt állítja, hogy 4x-16x gyorsabb, mint a jelenlegi verzió. E fejlesztések ellenére azonban még mindig halványabb, mint a Hashgraph által kínált lehetőségek. 

Győztes: Hashgraph

Méretezhetőség szerint a Hashgraph nyeri ezt a kört, mivel skálázhatóbb platformot kínál a Blockchains-hez képest, amelynek még nem kellett kidolgoznia az azonos teljesítményszintet kínáló megoldásokat.

Decentralizáció és biztonság

A decentralizáció és a biztonság minden elosztott főkönyvi technológia talán legfontosabb jellemzője. E két jellemző szempontjából semmi sem tudja legyőzni a Blockchain-t. A legfontosabb blokklánc a korlátozott funkcionalitás ellenére a bitcoin blokklánca, amely a PoW konszenzusos mechanizmust használja.

Ezt széles körben a decentralizáció és a biztonság szabványának tekintik. Egész életciklusa alatt soha nem került veszélybe vagy le. A legrosszabb, ami eddig történt vele, a hálózati torlódás, amely a tranzakciós késéseket és a tranzakciós díjakat duzzasztotta.

A Hashgraphs-nak viszont megvan a decentralizációs mechanizmusa, amelyet korábban aBFT formájában, virtuális szavazással tárgyaltunk. Ezek viszonylag új biztonsági és konszenzusos mechanizmusok, amelyek még nem teljesítették az idő próbáját, ellentétben a Blockchain-nal. Egy másik kritikus szöget nézve a Hashgraphs nem nyílt forráskódú.

Ez egy szabadalmaztatott technológia, amelynek tulajdonosa a Swirlds Corporation, a Leemon Baird, a Hashgraph megalkotója által létrehozott vállalat. Ennek alapján elmondhatjuk, hogy a Hashgraph-nak ebben a tekintetben alacsonyabb a decentralizációs foka, és nem bizonyította elegendő bizonyítékát arra, hogy az idő próbáját kitarthatja.

Győztes: Blockchain

Évtizedes fennállása alatt a Blockchain hatékony és biztonságos és decentralizált technológiát bizonyított, amely a technológia fő értéktétele. A Hashgraph még nem bizonyított, és szabadalmaztatott technológiája kétségbe vonja a szabadalom tulajdonosainak a technológiára gyakorolt ​​jelentős hatását. A biztonság közvetlenül a decentralizációhoz kötődik, és mivel a Blockchain decentralizáltabb, a Hashgraph-ot előzi ki.

hashgraph vs blockchain

Kriptovaluta és intelligens szerződések

A Hedera Hashgraph platform egy Hbar nevű Hashgraph kriptóérmét használ. Ez az elosztott főkönyvi technológia elsődleges segédjelzőjeként szolgál. A Hbar gyors és alacsony hálózati díjakat kínál, ami ideális a mikrofizetésekhez, különösen a különféle online mikropénzszerzési modellekben. A Hbar-t a hálózat csomópont-üzemeltetőinek jutalmazására is használják.

A Blockchain viszont olyan segédjelzőket is kínál, amelyek kihasználják az iparág különböző blokkláncait. A különféle projektfejlesztők feladata meghatározni a natív tokenek különböző használati eseteit, amelyek lehetnek csereeszköz, szavazati jog vagy irányítási token.. 

Ezen felül mindkét DLT kínál intelligens szerződéseket, amelyek kibővítik a két DLT működését. Bár nem minden blokklánc kínál intelligens szerződéseket, az újabb blokkláncok közül sok olyan platform, amelyek intelligens szerződésekkel rendelkeznek. A legtöbb intelligens szerződés megváltoztathatatlan, vagyis nem lehet frissítéseket eszközölni rajtuk.

A módosítások és frissítések bevezetésének egyetlen módja egy teljesen új elkészítése. Hahsgraph azonban egy opcionális mechanizmust mutat be a „kötelező választottbírósági eljárás” lehetővé tételére. ami azt jelenti, hogy szükség esetén változtatásokat lehet bevezetni az intelligens szerződésében, ha több fél megállapodik.

Nyertes: Döntetlen

Ami a kriptovalutákat és az intelligens szerződési lehetőségeket illeti, úgy gondoljuk, hogy ez döntetlen, mivel mind a hashgraph, mind a Blockchain ugyanazokat a funkciókat és szolgáltatásokat kínálja. A Hashgraph „kötelező érvényű választottbírósági eljárást” kínál az intelligens szerződések frissítése, módosítása vagy visszavonása érdekében, miközben ez újszerű tulajdonság; vannak olyan blockchain projektek, amelyek hasonló funkciókat fejlesztenek.

Fejlesztő eszközök

Annak érdekében, hogy a fejlesztők segítsenek a DLT-re építeni, a Hedera Hashgraph kiadott egy nyílt forráskódú Java szoftverfejlesztő készletet (SDK), amely a platformján kínált három szolgáltatást kínál, beleértve a kriptovalutát, a fájlok tárolását és az intelligens szerződéseket. A Hashgraph SDK tartalmaz példákat a három felajánlott szolgáltatásra, amelyek könnyen módosíthatók, hogy egy alkalmazás könnyen futtatható legyen.

Ezenkívül hatékony bevezetést nyújt a Hashgraph API-hoz, valamint az összes szükséges eszközhöz magán- és nyilvános kulcspárok létrehozásához, valamint a tranzakciók digitális aláírásához. Ez felül van azon képességén, hogy intelligens szerződéseket hajtson végre a Solidity-n, ami zökkenőmentes migrációt tesz lehetővé az Eth dapps számára.

A Hashgraph felvétele a Solidity támogatására egy elismerés és elismerés arról, hogy a releváns és nagy horderejű decentralizált alkalmazások (dappok) nagy része az Ethereum intelligens szerződéses platformjában található, amely egy blokklánc alapú DLT.

Míg a Hashgraphnak jelentős méretezhetőségi előnye lehet a blokklánc-alapú DLT-kkel szemben, az iparban számos olyan projekt létezik, amely a horizontális méretezést (párhuzamos feldolgozást) vizsgálja különféle szilánkosítási technikák segítségével. A Blockchain felhasználhatja a tétbiztosítás konszenzusos mechanizmusát a drága és pazarlónak tűnő Munkabiztos algoritmus felszámolására. 

Nyertes: Döntetlen

A fejlesztők minden elosztott főkönyvi technológia életvérei. Ők azok, amelyek különböző decentralizált alkalmazásokat (dapps) állítanak elő. Ennek ellenére mind a Hashgraph, mind a Blockchain felajánlja fejlesztőinek a szükséges eszközöket, amelyek lehetővé teszik számukra, hogy időben és hasznos alkalmazásokat hozzanak létre és fejlesszenek ki. 

Decentralizált alkalmazás és partnerségek

A Hedera Hashgraph egy viszonylag új DLT, és érthető módon nincs sok hashgraph alkalmazás. Talán ez az oka annak, hogy a Hashgraph támogatást adott a Solidity-hez, hogy a blokklánc-fejlesztők zökkenőmentesen migrálhassanak a platformjára.

Jelenleg nagyon kevés decentralizált alkalmazás fut a Hashgraph-on, és még nem volt olyan magas szintű blokklánc-projekt, amely a platformjára vándorolt ​​volna. Ezért nyugodtan kijelenthetjük, hogy amennyire dapps megy, a Blockchain továbbra is a király. 

A Hasgraph alkalmazásokban rejlő lehetőségeket azonban nem lehet figyelmen kívül hagyni, különösen, ha olyan sok magas rangú vállalat csatlakozik a Hedera Hashgraph irányító karhoz. Viszonylag biztonságos azt mondani, hogy ezek közül a vállalatok közül néhány vagy sok a Hashgraph technológiáját felhasználja DLT-jük telepítéséhez, legyen az állami vagy magán.

De a Blockchain értéke szerint alternatív termékeket és szolgáltatásokat kínál, amelyeket nem a vállalatok irányítanak vagy befolyásolnak, igazságosabb és befogadóbb monetizációs modellt kínálva, valamint átláthatóbb és cenzúra-ellenállóbb. 

A Hashgraph és a nagy horderejű társaságok közötti partnerség kettős élű kardnak tekinthető, mivel ez a Hashgraph egyik hátrányának is tekinthető. A Hashgraph irányító testületéhez csatlakozó vállalatok többsége nem azért válik taggá, mert értékeik vagy küldetéseik rezonáltak a decentralizáció eszméivel.

Ehelyett használja ki a technológiát a jobb működési hatékonyság érdekében, vagy csökkentse a költségeket, vagy egy marketing fogás segítségével mutassa meg befektetőinek, felhasználóinak és támogatóinak, hogy az új technológiák élvonalában vannak. 

Másrészt a tömeges elfogadás eléréséhez és az általános érvényesüléshez a DLT-vállalatoknak megalapozott és befolyásos intézmények segítségére lesz szükségük ahhoz, hogy a tömeg eljusson a hírhez. Ez azt jelenti, hogy együtt kell működniük olyan társaságokkal, amelyek megszakítását vagy végső kiváltását tervezik. Láthatjuk, hogy ez a bitcoinnál történik, ahol egyre inkább keresztezi a hagyományos pénzügyeket, hogy önmagát terjessze. 

Győztes: Split-Draw

A blokkláncok decentralizáltabb alkalmazásokkal rendelkeznek, és ebben a tekintetben egyértelmű nyertes. A Hashgraph-hoz való méltányosság érdekében az útja éppen megkezdődött, és idővel újabb dappok indulhatnak a platformján, de egyelőre a Blockchain veszi ezt a kört. Ami a partnerségeket illeti, úgy gondoljuk, hogy ez egy döntetlen, mint a Hashgraph, egyes blokkláncok sok magas rangú partnerséggel is rendelkeznek, amelyek az Ethereum Enterprise Alliance-t tekintik meg.

Végső újraszámolás

Hashgraph:

Ez a DLT csak egy kategóriában nyert a nyolc kategóriában, amelyet ebben az áttekintésben használtunk. Ez a méretezhetőségi kategóriába tartozott. Három kategóriában veszített a Blockchain ellen, miközben megrajzolta a többi kategóriát.

Blockchain

Ez a DLT 3 kategóriában nyer: decentralizáció, biztonság, dApps vagy decentralizált alkalmazások. A Blockchain és a Hashgraph kriptovalutát, intelligens szerződéseket, fejlesztői eszközöket és partnerségeket vonzanak.

Hashgraph előnyei és hátrányai

Hashgraph profik

 • Skálázható
 • Nehézsúlyú partnerek
 • Komplett fejlesztőeszközök
 • Támogatja a szilárdságot

Hashgrpah Cons

 • Központosítva
 • Saját tulajdonú Tech

Tudj meg többet

A Blockchain előnyei és hátrányai

Blockchain profik

 • Biztonságos
 • Decentralizált
 • Nyílt forráskód
 • Előre kínált platform a dApps számára

Blockchain Cons

 • Méretezhetőségi kérdések
 • A szabályozás egyértelműségének hiánya

Tudj meg többet

Hashgraph VS Blockchain: Végső ítélet

Összegezve az egészet, láthatjuk, hogy a Blockchain kerül ki az élen. Az egyetlen kategória, amelyet Hashgraph nyert, a méretezhetőség. Bár ez az elosztott főkönyvi technológia elengedhetetlen szempontja, más szempontok is ugyanolyan fontosak, amelyeket a Blockchain ural.

A Hashgraph még mindig nagyon új, és csak az idő fogja megmondani, hogy képes lesz-e legyőzni a Blockchain-t összehasonlításunk többi aspektusában. Mit gondolsz? Kérjük, mondja el nekünk a cikk megjegyzés szakaszában.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Adblock
detector