Hyperledger vs Ethereum: Melyik Blockchain platform jobb?

Ha megpróbálja összehasonlítani a Hyperledger és az Ethereum adatait, fontos megértenie a különbségeket. Blockchain vagy megfelelőbb módon hívják Distributed Ledger Technology (DLT) sokak figyelmét felkeltette, köztük többmilliárdos társaságok is, akik mindig a következőre vadásznak tech egyszarvú ez kiderülhet, hogy a következő lesz fejőstehén. Láttuk már ezt a korai internetes napokban, amikor minden internettel kapcsolatos céget balra és jobbra csattantak, miközben kevesen élték túl, azok lettek, amelyek több milliárd vállalkozássá váltak, akiket üdvözöltek, mint például a legtöbb FAANG társaságok

Kétségtelenül, Ethereum továbbra is a preferált intelligens szerződéses platform az egész iparban. Eltekintve attól, hogy a első mozgató előny, csúcsminőségű projekteket vonzott a platform tetejére építve Az Ethereum hálózat egyedülálló előnye, hogy a legváltozatosabb, legátfogóbb és legrelevánsabb gyűjteménye van decentralizált alkalmazások (DApps) a mai napig. Az Ethereum jelenlegi és folyamatos skálázhatósági kihívásai ellenére a blokklánc-fejlesztők továbbra is építenek ezen a platformon és a megjelenésével Ethereum 2.0, ez a tendencia valószínűleg folytatódik. 

hyperledger vs ethereum

Hyperledger vs Ethereum

Minden sikerrel együtt Ethereum, arra lehet számítani, hogy sok nagy horderejű vállalat elkezdte építeni DApps-jét az Ethereumon, de a valóság, a legtöbb vállalat nem inkább egy másik típusú elosztott főkönyvi technológiát használ, inkább privát, másrészt lényegében központosítottabb, amelyet Hyperledger. Lehet, hogy ez az első alkalom, hogy hallott erről a blokkláncról, mivel nem szerepel az általában a blokklánc-adatoldalakon, mint például Coinmarketcap, Messari vagy Coingecko olyan okokból, amelyeket később megtudhat erről a cikkről. Ebben a cikkben egy Hyperledger vs Ethereum összehasonlítást hajtunk végre, így eldöntheti, melyik a megfelelőbb az Ön számára.

Tehát melyik a jobb? Nos, pontosan erre a kérdésre próbálunk választ adni ebben a cikkben, amikor megvitatjuk e két elosztott főkönyvi technológia különböző aspektusait. 10 különböző jellemzőt választottunk ki, amelyek szerintünk a legjobban megkülönböztetik a két DLT-t, valamint jobban megértik az egyes technológiákat


Blockchain Type

Kezdjük azzal, hogy összehasonlítjuk a Hyperledger és az Ethereum blokkláncának természetét. Ha blokkláncokról beszél, mindig hallani fog témákat decentralizálás, átláthatóság, Biztonság, cenzúra-ellenállás és semmilyen közvetítő vagy központosított hatósághoz nem támaszkodik. Ez lehet igaz egy nyilvános blokkláncra de nem a privát blokklánc. Ezzel a legnagyobb különbség a Hyperledger és az Ethereum között az a tény, hogy az előbbi egy privát, az utóbbi pedig egy nyilvános blokklánc.

Nyilvános blokklánc vagy engedély nélküli blokklánc egy olyan típusú blokklánc, amelyhez nincs szükség engedélyre egyetlen központi egységtől vagy közvetítőtől sem. Ez egyfajta blokklánc, amely szorosan betartja a fent említett jellemzőket, főleg a decentralizált. Decentralizálás a DLT-ben talán a legfontosabb jellemző. Ez teszi őket olyan egyedivé és forradalmivá, nélküle nehezen fogjuk megkülönböztetni a blokklánc technológiát a szokásos adatbázistól

Hyperledger vs Ethereum

A privát blokklánc amelyet általában engedélyezett blokkláncnak is neveznek, nem feltétlenül követi a bitcoin és más kriptovaluták által népszerűsített blokklánc-típus általánosan elfogadott jellemzőit. Ez a fajta blokklánc rendelkezik szelektív decentralizáció vagy fokú decentralizáció. Összehasonlíthatók egy rendszeres adatbázissal, ahol egyes részei decentralizáltak. Sok vállalat inkább ezt a típusú blokkláncot részesíti előnyben, mivel nagyobb kontrollt, jobb skálázhatóságot és lehetőséget biztosít arra, hogy blokklánc-adataik egy részét távol tartsa versenytársainak kíváncsi szemeitől.

Konszenzusos Jegyzőkönyv

Hyperledger vs Ethereum

A Hyperledger és az Ethereum megkülönböztetésének másik jellemzője a konszenzusos protokolljuk. Ethereum ugyanazt a bitcoin konszenzusos mechanizmust használja, Munka igazolása (Hadifogoly). Ez teszi az egész iparág egyik legbiztonságosabb és decentralizáltabb blokkláncává. Bár megvannak a maga előnyei A PoW felhívta a figyelmet az általa felhasznált hatalmas energiamennyiségre és arra, hogy képtelen méretezni a tömeges elfogadás érdekében. Ez az egyik elsődleges oka annak, hogy sok vállalat vonakodik használni az Ethereumot a DApps fejlesztéséhez.

Másrészről, A Hyperledgernek nincs egyetlen konszenzusos mechanizmus a helyén. A fejlesztők létrehozhatják konszenzusos mechanizmusukat. Ez a moduláris architektúra Hyperledger. Az általa kínált rugalmasság mértéke ideális platformot jelent a különböző iparágak számára, amelyekre a méretezhetőség, a biztonság és a funkció tekintetében eltérő követelmények vonatkozhatnak.. Ha azonban a fejlesztők nem szívesen fejlesztik ki az általuk alkalmazható konszenzusos mechanizmust BFT konszenzusos protokoll, amely állítólag a Hyperledger alapértelmezett mechanizmusa.

Kriptopénzhasználat

Az éter (ETH) az Ethereum szerves része, mivel a hálózat fő pénznemeként működik, ésGáz”Fizetni a tranzakciókért a blokkláncán. Az Ethereummal ellentétben, A Hyperledger nem rendelkezik kriptovalutával és nem lepődnénk meg, ha hamarosan nem lesz; mindaddig, amíg a kriptovaluták el nem érik az érettség bizonyos szintjét a szabályozások és a megfelelési előírások tekintetében. A Hyperledger jobb felhasználási esete a az értékpapírok tokenizálása helyette.

Kriptopénzhasználat

Az értékpapírok tokenizálása sok vállalatnak, és ami még fontosabb az olyan szabályozó ügynökségeknek, mint a Amerikai Értékpapír és Tőzsdei Bizottság. Ez sok találgatást és vitát von maga után hogy a kriptovaluta a Biztonság vagy nem mivel a kezdetektől fogva ilyennek vallja magát. Ez korlátozni fogja a SEC-vel történő esetleges befutásokat amely később egy kriptovalutát nyilváníthat biztonságként mint néhány projekt, amely egy ICO Mindaddig, amíg egyetlen törvény sem mentesíti a kriptovalutákat arról, hogy értékpapírok legyenek, mindig fennáll annak a kockázata, hogy az US SEC értékpapírként azonosíthatja őket. 

Alkalmazások és tranzakció típusok

Teljesen világos, hogy a Hyperledger és az Ethereum eltérő megközelítést alkalmaz az elosztott főkönyvi technológia kihasználásában. Ez abból fakad, hogy ezek a technológiák mindegyike különböző típusú felhasználókat szolgál ki. Az Ethereum terjedelme meglehetősen általános, és sokféle célra szolgál. azonban, Úgy látják, hogy az Ethereum ideálisabb a kezelésére B2C alkalmazások mint Hyperledger mivel az előbbiekhez nincs szükség engedélyre a tranzakciókban való részvételhez. Fordítva, ez utóbbi felé irányul B2B alkalmazások mivel a résztvevőknek valószínűleg engedélyre lenne szükségük bizalmas üzleti információk vagy tranzakciók biztosításához.

Érthetően, A Hyperledgerben lebonyolított tranzakciók valószínűleg privátak lesznek, amelyek ellentétesek az Ethereummal, ahol minden résztvevő hozzáférhet a tranzakciók főkönyvéhez.  Ezért a Hyperledger konszenzusban való részvétele korlátozott lesz a résztvevők számára, ha egyáltalán megvalósul. Bár úgy tűnik, hogy az Ethereum jobb megoldás egy átláthatóbb és befogadóbb blokklánc számára, meg kell jegyezni, hogy a legtöbb vállalkozásnak az az érdeke, hogy adatait és felhasználói adatait titokban tartsa, különösen olyan környezetben, ahol a rossz színészek egyre kifinomultabbá válnak

Fejlesztői eszközök

Az Ethereumot jóváírták az első blokklánc-alapú platformként, amely a Turing teljes intelligens szerződés programozási nyelv. A használt programozási nyelv a Solidity programozási nyelv. Csak széles körben használják és ismerik a blockchain közösségen belül, de viszonylag homályos a szélesebb szoftverfejlesztői közösség számára. Fejlesztők, akik új az iparban valószínű lesz további időre van szükségük vagy kiképzés hogy megismerkedjenek Szilárdság. Világosabb oldalon, A szilárdság gyorsan a blokklánc fejlesztés standard programozásává válik mivel az Ethereumon kívül számos projekt támogatja a nyelvet. 

Hyperledger vs Ethereum

A Hyperleder moduláris felépítésével és az elosztott főkönyvi fejlesztés szabványosításának céljával összhangban, támogatja a népszerű programozási nyelveket, mint pl Megy, Jáva, és Node.js. Ennek során azok a fejlesztők is megtennék, akik más szoftverprojekteken dolgoztak ismerős környezetben dolgozzon. Ez lehetővé teszi számukra, hogy koncentráljon a decentralizált alkalmazások tervezésére és létrehozására inkább mint időt tölteni a Szilárdság elsajátításával vagy szabványos könyvtárak készítése nem érhető el az Ethereum programozási nyelvén. 

Partnerségek

A Hyperledger és az Ethereum is a legelterjedtebb partnerségekkel büszkélkedhet az egész elosztott főkönyvi technológiai iparban. Ezen ipari partnerek közül sok tagja az Ethereum és a Hyperledger konzorciumnak, mint pl Microsoft, Accenture és, J.P. Morgan, ennélfogva arra következtethetünk, hogy üzleti partnerség szempontjából nagyjából egyenlőek. természetesen, a partnerség szintje attól függ, hogy mit terveznek megvalósítani az említett platformon. Vegyünk például JP Morgan-t, amelyet a Hyperledger vagy az Ethereum blokklánc használata helyett ők használtak Kvórum (Ethereumon alapuló privát blokklánc) az elosztott főkönyv technológiával való kísérletezéshez. 

A lenyűgöző és növekvő partnerlista mindkét elosztott főkönyvi technológiai szolgáltató számára megmutatja a DLT vagy a blockchain technológia óriási lehetőségeit.  Ez is mutatja a növekvő tudatosságot a kialakulóban lévő technológiával kapcsolatban, amely sokak szerint az IT szerves része lesz a Web 3.0 megvalósítása és a ipari forradalom 4.0. Míg a kettőnek különálló blokklánca van, különálló sajátja van, úgy gondoljuk, hogy mindkettőnek jelentős szerepe lesz ebben a technológiai evolúcióban.

Közösség

Nem nehéz észrevenni, hogy a Hyperledger közösségének legtöbb tagja ismert és bevált szervezet és intézmény. Ez nem meglepő, mivel főleg a vállalati blokklánc alkalmazások. Az Ethereum viszont vállalati konzorciummal rendelkezik az Enterprise Ethereum Szövetség 2017-ben. A szervezet alapító tagjai közül sokan már a Hyperledger konzorcium tagjai. Azonban, mivel sokcélú, általános blokklánc minden típusú decentralizált alkalmazáshoz, létezik egy másik közösség is, amelyet az Ethereum.

Hyperledger vs Ethereum

Ezek azok a különböző blokklánc induló vállalkozások, amelyek decentralizált alkalmazásukat az Ethereumra építették. Sokan a 2017-es ICO-fellendülés idején születtek és finanszíroztak, vagy olyan magánvállalkozások támogatták őket, mint ConsenSys, amelyet az Ethereum egyik alapítója alapított. Érdekes, hogy a ConsenSys a Hyperledger egyik alapító tagja. Ez azt mutatja, hogy a Hyperleder és az Ethereum génállomány jobban összefonódik, mint amiben hinni szeretnénk. Ennek ellenére úgy tűnik, hogy az Ethereum sokkal szélesebb körű piaci területtel rendelkezik, mint a Hyperledger

Megfelelés és előírások

Mivel a Hyperledger alapú projektek többsége valószínűleg nem fogja használni a kriptovalutákat, nagyon valószínű, hogy bajba kerülnek a szabályozó szervekkel. Ugyanez nem mondható el Ethereum projektek némelyikkel már a US SEC mint be nem jegyzett értékpapírok. Amint azt korábban elmondtuk, még mindig nincs olyan törvény, amely a kriptovalutákat véglegesen nem értékpapírokként kategorizálná. Míg a kriptovaluta támogatói és támogatói a kriptopénz-barát jogszabályokat szorgalmazzák, semmi jelentőset nem hoztak törvénybe.

Ezért azt mondhatjuk, hogy ha összehasonlítjuk a két blokkláncot, akkor a Hyperledger egyelőre biztonságosabb választás lenne a megfelelés és az előírások szempontjából, az egyetlen ok az, hogy általában nem foglalkoznak kriptovalutákkal. Attól függően, hogy nézi, előny lehet a Hyperledger számára, ugyanakkor a legnagyobb gyengesége is lehet. Minden attól függ, hogyan nézi meg, és hogy a fejlesztők hogyan használják a technológiát.

Hyperledger vs Ethereum: Következtetés

Az Ethereum kifújta volna a Hyperledgert a vízből, mert rendelkezett egy privát blokklánccal, aminek sok tiszta blokklánc számára egyáltalán nincs értelme. Meg kell azonban tennünk megérteni, hogy az elosztott főkönyvi technológia fejlődésével a felhasználási esetek és az esetleg használni kívánt entitások is fejlődnek. Ezért arra a következtetésre jutottunk, hogy a jobb blokklánc az iparágtól és a decentralizált alkalmazás típusától függ. Amint azt ebben a cikkben korábban elmondtuk, a vállalkozások nem akarnának egy teljesen átlátszó blokkláncot olyan okok miatt, amiket már fentebb mondtunk, és szükségük lenne valamire, amely skálázható lenne. 

Másrészt, az Ethereum, akár tetszik, akár nem, nem tudja méretezni a tranzakciók rengeteg számát, amikor eléri a mainstream felhasználást. Törekedtek a skálázhatóság javítására, de ez még várat magára. A jelenlegi formájában nehéz elképzelni, hogy a vállalkozások méretezhető blokklánc-megoldásokat szeretnének szállítani, amelyek DApps-jüket telepítik az Ethereumra. Meglepő módon sok induló még mindig telepít az Ethereumra annak méretezhetőségi problémája ellenére, amely véleményünk szerint csak az Ethereum népszerűségén alapszik. 

Mi van veled? Szerinted melyik a jobb, Hyperledger vagy Ethereum? Kérjük, válaszait és reakcióit tegye közzé a cikk megjegyzés szakaszában. Mindig szívesen meghallgatjuk olvasóink véleményét, és konstruktív és tartalmas vitába kezdünk. 

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Adblock
detector