Miért van annyi kriptovaluta? [A kriptográfia története]

A kriptovaluták és mögöttes technológiájuk A Blockchain széles körben ismert, mint a 21. század egyik leginnovatívabb technológiája. A homályos és erősen kritizált háttérből kiindulva a technológia akaratlanul olyan erővé vált, amellyel ma számolni kell. Sokan a kriptovalutát a leértékelés problémájának megoldásaként tartják számon – ez a hagyományos fiat pénznemek napi fő problémája. Az egyetlen globálisan elfogadható decentralizált pénznem ötlete sok ember számára vonzó volt. A kriptotérben a dolgok jelenlegi helyzete azonban távol áll ettől az elvárástól. A világ kriptopénzei napjainkban az összes elérhető fiat devizát megközelítőleg 36 kriptóban 1 fiat értékre verték.

A kérdés tehát az marad; Miért van annyi kriptovaluta? 

Mielőtt megvitatnánk ezt a döntő kérdést, ismerjük meg elsősorban a kriptovaluták történetét.

Miért van annyi kriptovaluta

A kriptopénzek története

Sokan tulajdonítják az első valaha készített kriptovalutát a Bitcoin Satoshi Nakamoto névtelen alapítójának, amikor 2008-ban először megjelentette a Bitcoin Fehér Könyvét. A kriptopénzek elméleti vonatkozásai azonban már a 80-as évek elejére nyúlnak vissza. Inkább hívom őketA bitcoin előtti korszak“. A kriptovaluták elméleti aspektusát először a hagyományos fiatpénz hátrányainak nevezett megoldásokként javasolták. Az elméletek matematikai és számítógépes alapelvek felhasználásával készültek.


A kriptovaluta első gyakorlati megvalósítását David Chaum amerikai kriptográfus végezte. Kidolgozott egy algoritmust, amely jelenleg a webalapú titkosítás alapjaként szolgál, ahogyan ma ismerjük. Az algoritmus lehetővé tette az információk biztonságos és változhatatlan tárolását. Abban az időben az ilyen módon átutalt pénzt „elvakult pénznek” nevezték.

A bitcoin előtti korszak

Az 1980-as évek vége, Chaum néhány támogató segítségével Hollandiába költözött, ahol megalapította a DigiCash-ot. A modern kriptográfiaival ellentétben azonban a DigiCash nem volt decentralizált. Egyszerűen fogalmazva, még mindig nagyon hasonló volt a központi bankokhoz. Mivel ez a fő kérdés és a holland központi bank rosszul sír, a DigiCash bezárta az üzletet a 90-es években.

A DigiCash-on kívül több más virtuális valuta is felmerült ugyanabban az időben.

Wei Dai fehér könyvet tett közzé b-pénzért. Az újság számos olyan funkciót tartalmazott, amelyeket a modern kriptók támogattak, mint a decentralizáció és az anonimitás. Sajnos a b-pénz soha nem jutott el a piacra.

Nick Szabo, a Chaum munkatársa a Bit Gold néven ismert kriptot is megtervezte és telepítette. A kriptográfia a blockchain technológiát is alkalmazta mögöttes technológiaként. A rejtjel egy ideig örült az örökbefogadásnak, de jelenleg szintén nincs használatban. Mások közé tartozik az orosz WebMoney és az e-arany az Egyesült Államokban. 

Annak ellenére, hogy a „bitcoin előtti korszakban” számos kísérletet tettek a kriptopénzek létrehozására, a Bitcoin jelenleg az első modern kriptopénz. Ez azért van, mert számos fontos jellemzőt ötvöz, mint például a decentralizáció, az anonimitás, a szűkösség, a megváltoztathatatlan nyilvántartás vezetése stb.. 

Miért van annyi kriptovaluta

Bitcoin

A Bitcoin korábban leírtak szerint először egy Satoshi Nakamoto által 2008-ban megjelent fehér könyvben volt leírva. A titkosítást ezután először 2009-ben indították el, számos más alternatívával, például a Litecoin, a következő perrel 2010-ben. 2012-ben a Bitcoin több intézményi alapú ügyfél figyelmét is felkeltette, mint például a WordPress, a Microsoft, az Expedia és egy tucat másik. 2017-ben a Bitcoin még népszerűbb lett, amikor az ára csaknem 20 000 dollárra emelkedett.

A kormányok világszerte óriási hatást gyakorolnak az emberek pénzeszközeire, amelyek olyan kérdésekhez vezetnek, mint például a leértékelés. Sok kriptográfus a kriptográfiai teret tekinti a kulcsnak ahhoz, hogy a hatalmat a kormánytól visszavezesse az átlagemberhez. 

Miért van több kriptovaluta??

Mivel a Bitcoin ma is a legismertebb kriptográfia, miért van ennyi kriptovaluta, és mindennap sokkal több ugrik be? Szükségünk van több kriptovalutára? A Bitcoin nem tudja kielégítően kielégíteni a globális népesség pénzügyi szükségleteit stb. Ezekre és még sok más kérdésre válaszolunk ebben a cikkben.

Először is, miért van ennyi kriptovaluta? Vagy egyszerűen megfogalmazva Miért van egynél több kriptovaluta? Először is, a kriptovaluták világszerte úgy vannak kialakítva, hogy megoldásokat nyújtsanak konkrét kérdésekre, adott fülkékben. A Bitcoin-t például úgy tervezték, hogy segítse a sima, gyors és egyszerű peer-to-peer (P2P) tranzakciókat. A kriptográfia jelentős értéktároló és befektetési forma is.

Az Ethereum viszont az intelligens szerződések létrehozásának és telepítésének megkönnyítésére szolgál. Sok kriptovaluta, mint például a Dash és az Electroneum, a banktalanok megsegítésére összpontosít. Néhány más kriptográfia, például az Enjin Coin, segít egy adott virtuális ökoszisztéma működtetésében, míg az Elastos célja az új internet működtetése. Egy másik fontos ok, amely választ ad a kérdésre; miért van annyi kriptovaluta, hogy a kriptók a blockchain technológiára épülnek. 

Jelenleg naponta több blockchain-esetet találnak ki. Az egészségügyi szektortól kezdve a szavazáson át a pénzügyig, a logisztikáig, a bányászatig, az ellátási láncig stb. Minden új felhasználási esetnél új blokklánc és később új kriptográfia jön létre. Egyetlen blokklánc sem képes teljes mértékben megragadni az ebben az innovatív technológiában rejlő lehetőségeket. Ezért több blokkláncra és azok kriptovalutáira kell koncentrálni egy részecske-rést.

Hány kriptovaluta van?

Alapján CoinMarketCap (CMC), 2020. augusztus 19-én pontosan 6510 kriptovaluta van. Ez meglehetősen hatalmas adat, mivel új kriptók csatlakoznak ehhez a listához napi szinten. Az alábbiakban felsoroljuk a 10 legfontosabb kriptovalutát a ma rendelkezésre álló piaci korlátok szerint.

 • Bitcoin (BTC) – 218,85 milliárd dollár
 • Ethereum (ETH) – 46,56 milliárd dollár
 • Ripple (XRP) – 13,07 milliárd dollár
 • Tether (USDT) – 10,01 milliárd dollár
 • Láncszem (LINK) – 5,61 milliárd dollár
 • Bitcoin Cash (BCH) – 5,41 milliárd dollár
 • Litecoin (LTC) – 4,08 milliárd dollár
 • Bitcoin SV (BSV) – 3,83 milliárd dollár
 • Cardano (ADA) – 3,4 milliárd dollár
 • Binance Coin (BNB) – 3,3 milliárd dollár

Előnyök és hátrányok

Előnyök 

 • Gyorsabb tranzakciós idő- A közvetítők iránti igény teljes kiküszöbölésével a tranzakciók valós időben valósíthatók meg titkosítással. Ezt a blockchain technológia is lehetővé teszi.
 • Alacsonyabb tranzakciós költségek – A pénzátutalás kriptográfia segítségével drasztikusan csökkenti a költségeket a hagyományos határokon átnyúló fiat transzferekhez képest.
 • Magánélet – A fenti előnyök mellett a kriptovaluták bizalmas tranzakciók lebonyolítását teszik lehetővé a felhasználók számára. 

További fontos előnyök: A felhasználók a pénzeszközök egyedüli kezelői. A kripto tranzakciók szintén változhatatlanok, biztonságosak, decentralizáltak, inflációbiztosak stb.

Hátrányok

Noha a kriptovalutáknak sok előnye van, mégis számos veleszületett problémával küzdenek.

 • Méretezhetőségi kérdések
 • Kiberbiztonsági és lopási kockázatok
 • Volatilitás
 • Ellenséges szabályozási feltételek

Következő nagy kriptovaluta

A kriptotér jelenleg rengeteg potenciálisan sikeres kriptovalutával van tele. Tehát az egyiket a következő nagy kriptovaluta címkézése nem olyasmi, amit könnyedséggel kellene csinálni. A Bitcoin jelenleg a ma elérhető legfőbb kriptográfia, és az összes többi kriptovalutát általában alternatív érméknek nevezik „altcoinoknak”..

A következő nagy kriptopénz lehetõségû kriptónak számos fontos tulajdonsággal kell rendelkeznie. Sajnos a ma elérhető kriptovaluták többsége nem felel meg egy vagy több ilyen kritériumnak.

1. Méretezhetőség

A legtöbb kripto- és blokklánc-platformot érintő fő probléma a méretezhetőség. A következő nagy titkosításnak képesnek kell lennie a végtelen skálázhatósággal büszkélkedni. Vagyis körülbelül több millió tranzakció hatékony végrehajtása egyetlen másodperc alatt. 

2. Decentralizáció

A decentralizáció biztosítása érdekében a szavazati jogot nem kevesebb, mint 10 000 és 100 000 választópolgár között kell elosztani. Ennek elérése érdekében a kriptográfia nem tudja kihasználni a Munkabiztosítás (PoW) konszenzusos mechanizmust. A PoW-nak ugyanis pool-központosításra van szüksége. Nem használhatják a tét igazolását (PoS) vagy a felhatalmazott tét igazolását (dPoS) konszenzusos mechanizmust.

3. Gyors tranzakciós sebesség

Arról beszélek, hogy a tranzakciókat legfeljebb 3 másodperc alatt hagyják jóvá.  

4. Engedély nélküli és megbízhatatlan 

A következő nagy kriptográfia megbízhatatlan és engedély nélküli lesz. Vagyis a blokkláncon nincs központosítás vagy harmadik fél általi ellenőrzés.  

Ezenkívül egy potenciálisan sikeres kriptovaluta alacsony energiafogyasztást, kevés vagy egyáltalán nem szükséges töltést igényel, számos egyéb funkció mellett.

Úgy tűnik, hogy az Ethereum egyelőre jó úton halad. Cardano (ADA) szintén nagy potenciállal rendelkezik ahhoz, hogy a következő nagy titkosítássá váljon, különösen a várva várt Shelley frissítéssel.

Következtetésképpen

Bár sziklás kezdetnek indult, a kriptovaluták világszerte (Bitcoin és Altcoins) itt maradnak. Míg az egyetlen univerzális kriptográfia ötlete már többször megfogalmazódott, ennek a lehetősége valaha is meglehetősen csekély. Képzelje el, hogy csak egy bank szolgálja ki a földön élő emberek pénzügyi szükségleteit, vagy egy taxit üzemeltető szolgáltatás (Uber), aki globálisan ugyanezt teszi. Ez szinte lehetetlen bravúr. A csúcskategóriás szolgáltatások nyújtásához ajánlatos, hogy a szolgáltatók megtalálják és kiszolgálják egy adott rést.

A közeljövőben további kriptovalutákra is számítunk. Ennek oka, hogy minél több használati esetet alakítanak ki, terveznek és gondolnak át, több blokklánc alakul ki és több kriptovaluta születik. Ezért a válasz arra a kérdésre, miért van ennyi kriptovaluta? Bár a Bitcoin továbbra is az első kriptográfia, várakozással tekintünk arra az időre, amikor egy altcoin fogja uralni a kriptotérben.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Adblock
detector