Bitcoin: Mi ez? Egyszerű útmutató kezdőknek

A Bitcoin (BTC) messze a legismertebb digitális eszköz a legnagyobb kereskedelmi volumen mellett.

A Bitcoin egyszerre valuta és technológia. Lényegében a Bitcoin egyenrangú elektronikus pénz, egy kifejezett céllal. A cél a központosított pénzügyi intézmények közvetítésének és bizalmának felváltása. Célja a hagyományos fiat pénznem helyettesítése és egy innovatív elszámolási réteg a tranzakciók feldolgozásához harmadik fél igénye nélkül.

Ha többet szeretne megtudni a Bitcoin-ról és a kriptovaluták használatának megkezdéséről, olvassa el a kezdő útmutató sorozatunkat.

Kezdő útmutató a Bitcoin-hoz és a kriptovalutákhoz

A Bitcoin decentralizált

Mielőtt feltalálták volna a Bitcoin-t, ez az egyetlen módja a pénz digitális felhasználásának, egy közvetítőn keresztül, például egy bankon vagy egy PayPal-on keresztül. A felhasznált pénz akkor is kormány által kibocsátott és ellenőrzött valuta volt. A Bitcoin azonban mindezt megváltoztatta azáltal, hogy létrehozott egy olyan decentralizált valutaformát, amellyel az egyének közvetlenül kereskedhetnek közvetítő igénye nélkül. Ahelyett, hogy egy központi bankban bíznánk a tranzakciók feldolgozásában, egy olyan protokollban bíznánk, amelyet különböző személyek működtetnek a világ minden tájáról.


Minden Bitcoin tranzakciót a teljes Bitcoin hálózat validál és megerősít. Nincs egyetlen meghibásodási pont, ezért a rendszert gyakorlatilag lehetetlen leállítani, manipulálni vagy irányítani.

A Bitcoin főbb jellemzői

 • Decentralizált ellenőrzés: Nincs olyan hatóság, amely ellenőrzi a Bitcoint. Minden tranzakció látható a blokklánc nevű nyilvános főkönyvön.
 • A Bitcoin értékraktár: A Bitcoin segítségével árukat és szolgáltatásokat vásárolhat.
 • Biztonság: A Bitcoin még soha nem volt feltörve.
 • Nyílt forráskód: a Bitcoin forráskód nyilvánosan elérhető, és a közösség tagjai frissíthetik.
 • Nyilvános: Minden tranzakció látható a Bitcoin blokkláncon.
 • Álnéven szereplő: Álneves identitást használhat Bitcoin tranzakciókhoz. Nem igazán névtelen, mert a tranzakciós címek láthatók a nyilvános láncban.
 • Korlátozott kínálat: A Bitcoin korlátozott és kiszámítható kínálattal rendelkezik.

Hogyan működnek a Bitcoin tranzakciók? Hogyan kereshet Bitcoin-t?

A Bitcoin hálózat lényegében a decentralizált közkönyv, amely a közösségének együttes számítási erejére támaszkodik. A Bitcoin a következőképpen működik:

 • A Bitcoin tranzakciókat addig nem erősítik meg, amíg nem frissítik őket a bitcoin tranzakciók főkönyvén. Ezt hívják blokklánc. Ez egy decentralizált közkönyv, azaz mindenki frissítheti, és senki sem irányítja ezt a főkönyvet.
 • Az emberek speciális számítógépek segítségével segíthetnek a főkönyv frissítésében. A számítógépek véletlenszerű számokat generálnak. A cél a rendszer által generált matematikai probléma helyes megválasztása.
 • A megoldást kitaláló számítógép eldöntheti, hogy a függőben lévő bitcoin tranzakciók közül melyik lesz csoportosítva a-ba Blokk.
 • A blokk és a válasz a matematikai problémára az küldött a bitcoin hálózatra. Ez egy számítógép-hálózat.
 • A bitcoin hálózat ellenőrzi, hogy a válasz helyes-e. Ha igen, akkor frissítik a bitcoin tranzakciós főkönyv másolatát az Ön által létrehozott blokkkal. Ezután a folyamat megismétlődik. Innen ered a neve “Blockchain„.
 • A helyes számot kitaláló számítógép megkapja a Bitcoins díját és a blokkban végrehajtott tranzakciók díját.

Ezt a folyamatot hívják bányászati. Ez azért van, mert te enyém (keresni) a bitcoinokat a bitcoin tranzakciós főkönyv frissítésében.

Bitcoin bányászatBitcoin bányászat

Hol tartják a Bitcoint?

A Bitcoin tulajdonosok az érméket felhasználva tárolják pénztárcák. Nem tulajdonképpen tartod a Bitcoineidat, inkább a privát kulcs amely lehetővé teszi, hogy hozzáférjen a Bitcoin címéhez, azaz a nyilvános kulcs.

Kattintson ide, ha többet szeretne megtudni a magánkulcsokról és a nyilvános kulcsokról.

A pénztárcák többféle formában kaphatók:

 • Hardver pénztárcák: Fizikai offline eszközök, amelyek tárolják a személyes kulcsokat. Kattintson ide a pénztárca áttekintéséhez és oktatóanyagokhoz.
 • Mobiltárcák: Ezek mobiltelefonos alkalmazások, pl. az Enjin pénztárca. Kattintson ide az Enjin pénztárca áttekintéséhez.
 • Online pénztárcák: Futtasson egy felhő kiszolgálón, és így több számítógép is elérheti őket. A leggyakoribb online pénztárcák a kriptovaluta-cserék. Nézze meg a legfontosabb cserék áttekintését.
 • Papírtárcák: Nyomat, amely tartalmazza a nyilvános és a magánkulcsot. Bár a legalapvetőbb, ez a legbiztonságosabb módszer a kriptovaluták biztonságának megőrzésére.
 • Asztali pénztárcák: Letöltik és telepítik a számítógépre.

Ki Satoshi Nakamoto

Ez egy „Satoshi Nakamoto” találmánya 2008-ban, mint decentralizált virtuális pénznem, amely blockchain technológián fut. Még mindig nem ismerjük Satoshi Nakamoto valódi identitását (személyeit), bár vannak olyan emberek, akik azt állítják, hogy ő az.

Mi a Bitcoin jövője?

A Bitcoin világszerte egyre jobban elfogadja a fizetési módokat. Jelenleg sok üzlet és kereskedő elfogadja a fizetéseket Bitcoin-ban. A kereskedők listája napról napra növekszik.

A Bitcoin néhány hitel- és betéti kártyával még használható is.

A Bitcoin azonban nem olyan könnyen méretezhető, mint a legtöbb későbbi érme. Ennek megfelelően nagyon valószínűtlen az a jövő, ahol a Bitcoin felváltja a hagyományos valutát.

A Bitcoin azonban továbbra is kitűnő Értékérték (SOV) marad. Ennek oka változhatatlansága és időszakos árfelértékelődése. Ez azt jelenti, hogy a szabályozási politikák kérdése az egész világon a tényleges akadálya lehet a Bitcoin hosszú távú sikereinek.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Adblock
detector