Hogyan állapítható meg, hogy van-e Bitcoin Miner vírusa?

Az első számítógépes vírus 1982-ben jelent meg „a vadonban” (a dedikált számítógépes laboratóriumokon kívül), amelyet egy kilencedikes diák írt. Azóta vírusok százezreit írták, és csak tovább jönnek. Az egyik újabb iteráció a bitcoin bányász vírus. Talán hallott róluk, és kíváncsi arra, hogy mik ők, és hogyan lehet megmondani, ha van egy Bitcoin bányavírusa.

Ha igen, olvassa el a következőt:

Mi a Bitcoin bányászat?

Valószínűleg tudja, hogy a Bitcoin és más kriptovaluták blokkláncokon működnek, és hogy egyesek bányászattal keresnek kriptot. De talán nem érted, mi is a „bányászat” valójában ebben az összefüggésben. A blokkláncok összetett matematikai feladványok létrehozásával működnek, amelyeket a számítógépeknek meg kell oldaniuk. A megoldással előbb előállított számítógép tulajdonosait a Bitcoin jutalmazza. Ezt jelenti a Bitcoin „bányászása”.

A rejtvények az idő múlásával egyre nehezebbé válnak, vagyis nagyobb teljesítményű számítógépekre van szükségük a megoldásához. Kezdetben bárki megtehette egy közönséges számítógéppel, de most ez egyszerűen lehetetlen. Jelenleg a Bitcoin bányászatához speciális számítógépekre van szükség, amelyek sok pénzt érnek. Ezeket a számítógépeket hívják bányászok.

Mi az a Bitcoin bányavírus?


A név arra utal, hogy ez egy vírus, amely megfertőzi a Bitcoin bányászait. Végül is egy számítógépes vírus megfertőzi a számítógépeket. De ez nem így van. A Bitcoin-bányászat malware valójában olyan vírusok, amelyek az enyém Bitcoin. Most azt kérdezheti: „De vajon nem a Bitcoin bányászatát csinálják-e az emberek pénzért? Mi a baj?”.

Ahogy fentebb kifejtettem, Bitcoin bányászat már nem lehetséges normál PC-n, mert a rejtvények túl összetettek, és ez speciális bányászati ​​felszerelést tesz szükségessé. Ha azonban Ön rendelkezik nagyon a PC-kből összekapcsolhatja őket egy nagyon hatékony szuperszámítógéppé. Néhány nagyon etikátlan programozó olyan vírust írt, amely eltéríti mások számítógépét, és arra kényszeríti őket, hogy bányásszák nekik a Bitcoin-ot. Ha a számítógépe megfertőződött, akkor az jelenleg bányászat lehet … valaki más számára!

Ezek a vírusok nem csak a Bitcoin bányászatát jelentik. Lehet, hogy a számítógépe a Ripple, a Monero vagy bármely más altcoin bányászata az Ön tudta nélkül. Nyereség termelése a vírust előállító személy számára. Tehát a technikailag helyesebb kifejezés a „Cryptocurrency mining malware” lenne, de mivel a Bitcoin a legcélzottabb token, a „Bitcoin miner virus” név csak elakadt.

Hogyan terjednek a Bitcoin bányavírusok?

A kripto bányászatból származó rosszindulatú programok ugyanúgy terjednek, mint bármely más vírus. Letölthetők nem hivatalos szoftvertárakból, elküldhetők peer-to-peer fájlmegosztó szolgáltatásokon keresztül, elküldhetők e-mailben látszólag normális dokumentumoknak és így tovább. 

A rendszeres vírusok elkerülésére itt is ugyanazok az általános ajánlások érvényesek: töltsön le programokat csak megbízható, hivatalos forrásokból, ne nyisson meg ismeretlen küldőktől származó linkeket vagy dokumentumokat, tartsa naprakészen a víruskereső szoftvert stb..

Hogyan állapítható meg, hogy van-e Bitcoin miner vírusod??

Először is a bányászati ​​felhasználás nagyon számítógépes teljesítmény. Ha a vírus arra készteti a CPU-t, hogy a munkát elvégezze, akkor a számítógépét lassúnak, lemaradtnak, sőt használhatatlannak találja. Komoly túlmelegedés is előfordulhat. A hő olyan erős lehet, hogy károsíthatja a processzort, a RAM-ot vagy az alaplapot.

Ha a számítógép leáll a túlmelegedés ellen, vagy csak lassabban megy, akkor megfertőződhet. Ha gyorsan szeretné ellenőrizni a Bitcoin bányavírusokat, meg kell vizsgálnia a CPU és a RAM használatát. Windows rendszeren ezt a feladatkezelőben láthatja. Nyissa meg a CTRL + ALT + DELETE billentyűkombinációval. Linux rendszereken keresse meg a disztribútor rendszerfigyelőjét. Az alábbi képernyőképen látható a Linux Mint 19.2 „System Monitor”. Mindegyikük ugyanazokat az általános adatokat jeleníti meg:

hogyan lehet megmondani, hogy van-e bitcoin bányász vírusod

A legfontosabb itt az, hogy megnézzük a futó folyamatok listáját, és megnézzük, hogy mennyi CPU-t és RAM-ot használnak. Ha egy folyamat sok számítógépes energiát használ, nézze meg a nevét. Ha valami furcsa, akkor nem ismeri fel vagy emlékszik a telepítésre, az a vírus lehet!

hogyan lehet megmondani, hogy van-e bitcoin bányász vírusod

Az erőforrások grafikonja állandóan magas CPU és hálózati felhasználást mutat.

De nem minden Bitcoin miner vírus célozza meg a CPU-t. Néhány közülük a számítógép grafikus chipjét (a GPU-t) végzi el a bányászattal. Ebben az esetben a számítógép teljesítménye nem lesz annyira súlyos hatással, mint az előző. Legtöbbször ugyanúgy dolgozhat a számítógépén, mint mindig. De grafikus intenzív programok, például játékok vagy CAD-csomagok használata esetén késések, lassú teljesítmény és kiesett keretek fognak szenvedni. Ilyen vírus esetén a feladatok kezelői vagy a rendszerfigyelők nem használnak semmit, mert nem jelenítenek meg adatokat a GPU használatáról.

A helyzetet tovább súlyosbítja, hogy a közelmúltban leírt típusú kripto bányászatban előforduló rosszindulatú programok megfertőzhetik számítógépét fájlok tényleges telepítése nélkül.

Ez utóbbi két fajta kihívás lehet a felismerés és a megszabadulás, de meg lehet tenni.

Hogyan lehet eltávolítani a Bitcoin miner vírust?

A kripto bányászat malware eltávolítása manuálisan is elvégezhető. Ehhez azonban jelentős technikai ismeretekre van szükség, mert nem csak egy futtatható fájl megkereséséről és törléséről van szó. Emellett manuálisan kell szerkesztenie a rendszerleíró adatbázist és kockáztatnia kell a számítógépet.

Könnyebb és jóval kevésbé kockázatos az antimalware szoftverek használata. Nem minden víruskereső program képes felismerni és eltávolítani a Bitcoin miner vírust. Néhány olyan program, amely eltávolíthatja a kripto-bányászatból származó kártevőket, a SpyHunter, a ReImage, a Malwarebytes, a Comodo víruskereső és a DrWeb. A DrWeb rendelkezik Windows, Mac, Linux és még Android verziókkal. A Comodo antivírus pedig azt állítja, hogy képes eltávolítani a fájlok nélküli bányászatból származó rosszindulatú programokat.

Következtetésképpen…

Ebben a cikkben megtanulta, hogyan lehet megmondani, hogy van-e Bitcoin miner vírusa, és valaki a számítógépét használja pénzkeresésre az Ön tudta nélkül. Ha kedvenc játékai hirtelen elkezdenek dobni a képkockákat, ne csak futkározzon egy új grafikus kártya vásárlásához. Ha a számítógépe lassú és túlmelegszik, és hirtelen sokkal magasabbak az elektromos számlái, akkor most már tudja, mi történhet és mit kell tennie.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Adblock
detector