0x ($ ZRX) útmutató: A kriptovaluta-tőzsdék jövője?

0x ($ ZRX) egy nyílt protokoll a fejlesztők számára saját decentralizált kriptovaluta-cseréjük felépítésére az Ethereum blokkláncon. A 0x válaszként szolgált a centralizált cserék (CEX) és a decentralizált központok (DEX) rejlő problémákra. A CEX-ek esetében körülbelül 1,1 milliárd USD-t veszítettek el ezeken a platformokon elkövetett biztonsági szabályok megsértése miatt. Így a kriptovaluta-rajongók óvakodtak attól, hogy féltek pénzeik elvesztésétől. A decentralizált tőzsdék erre választ akartak adni, de megnövekedett súrlódás és növekvő tranzakciós költségek is felmerülnek bennük. Ebben az útmutatóban megvizsgáljuk, mit kínál a 0x a mai piacon, és megnézzük a protokoll nemrégiben kiadott 3. verzióját.

Háttér

A 0x CTO, Amir Bandeali és vezérigazgatója, Will Warren ötletgazdája. A projekt mögött álló kulcsfontosságú személyek közé tartoznak a blockchain mérnökeik, terméktervezők, kutatók és üzleti stratégák. Jelentős tanácsadói listájuk van, köztük Fred Ehrsam, a Coinbase társalapítója és David Sacks, a PayPal korábbi igazgatója.

Mi a 0x?

A 0x egy protokoll, amely az Ethereum blokkláncra épül decentralizált központok létrehozására és áramellátására. Célja, hogy összekapcsolódjon más rendszerekkel a csúcskategóriás decentralizált alkalmazások (dapps) működtetése érdekében.

A jegyzőkönyv arra törekszik, hogy inspirálja az eszközök mozgását a pénzügyi szektorban azáltal, hogy kiküszöböli azokat a harmadik feleket, amelyek bonyolulttá és költségessé tették a folyamatot. Az intelligens szerződések jelenléte szintén elősegítette harmadik felek feledésbe merítését.


A DEX-ek megjelenése megóvja a felhasználók pénzeszközeit és megakadályozza a kormány cenzúráját. Ezek a cserék a felhasználók pénzeszközeinek biztonságát magukra a felhasználókra helyezik, ahelyett, hogy megbíznának a feltörésre hajlamos centralizált platformokban..

A Bitcoin blockchain skálázhatósági problémái és az intelligens szerződés rugalmasságának hiánya miatt a dapp fejlesztői az Ethereumhoz özönlöttek, hogy decentralizált megoldásokat, például cseréket hozzanak létre. Sajnos, mivel mindenki egy speciális dapp-et szeretne építeni, az Ethereumot elárasztották olyan alkalmazások, amelyek nem tudnak jól kommunikálni egymással.

Ezenfelül ezeknek az alkalmazásoknak a biztonsága és minősége változó. A 0x azért jött, hogy megoldja ezt a felhasználói töredezettség problémát, valamint csökkentse a dapps használatának költségeit.

Hogyan működik 0x?

Annak ellenére, hogy az Ethereum tetejére épül, megrendeléseivel láncolaton kívül foglalkoznak, mivel a megrendelők egyeztetésére relét használnak. A megrendeléseket csak a folyamat befejezése után töltjük fel az Ethereum blokkláncra. A láncon kívüli aláírás csökkenti az adott tranzakció során felhasznált gáz mennyiségét, miközben csökkenti a fő lánc terhelését is.

A platform közvetítőjét úgy lehet elképzelni, mint egy decentralizált cserét, amelynek mind az állami, mind a magán rendelési könyvei vannak. A megrendeléseket ezen megrendelési könyveken keresztül közvetítik, hogy megfelelő mérkőzést hozzanak létre.

Az érintett gázdíj csökkentése mellett ez a megközelítés lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy ellenőrizzék pénzeszközeiket. A relay fontos jellemzője, hogy csak megkönnyíti, de nem folytatja a kereskedéseket.

Ennek lehetővé tételéhez a közvetítőnek meg kell adni a megrendelő aláírását, amelyet ezután a DEX intelligens szerződésébe szállítanak. A továbbítókat a protokoll natív tokenje, a ZRX használatával jutalmazzák, bár ez a 0x 3-as verziójának számos más funkciójával együtt megváltozott.

0x 3. verzió: Új protokoll továbbfejlesztett funkciókkal

2020 augusztusában a decentralizált protokoll kiadta az új 3-as verziót, amely lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy jobban összekapcsolják a DeFi ökoszisztémát. Ebben az új verzióban 3 fő frissítés van: a ZRX tokenek, a likviditási hidak és a rugalmas díjak.

0x tételem

A 0x 3. verziója egy tétmechanizmust vezetett be, amely lehetővé teszi a kereskedési díjak elfogadását bármilyen tokenben. A likviditást biztosító piaci döntéshozókat elengedhetetlennek tartják a 0x hosszú távú növekedése szempontjából, mivel likviditást hoznak. Ezért egy új tétjellemzőt vezettek be, amelynek segítségével a 0x-es piaci döntéshozók pénzbeli jutalmat kapnak. Ez azt jelenti, hogy bármely ZRX-tulajdonos csatlakozhat egy piacvezető tőkekészletéhez, és jogosult lehet a likviditási jutalmak egy részére. Eközben a piackészítő érdeke, hogy csábítsa az érdekelteket a poolba, mert ez növeli a potenciális likviditási jutalmak kifizetését és az irányítási kérdésekben betöltött szavazati jogukat, mivel az érintetteknek szavazati joguk felét át kell ruházniuk a piacképzőre.

Likviditási hidak

A likviditási hidak izgalmas frissítést jelentenek a decentralizált pénzügyi (DeFi) fejlesztők számára, akik olyan alkalmazásokat építenek, amelyek profitálni fognak a nagyobb likviditás eléréséből. Ez a funkció ugyanis lehetővé teszi számukra, hogy ne csak magából a 0x hálózatból nyerjenek likviditást, hanem más DEX-ekből, például az UniSwap vagy a Kyber egyetlen integrációs pontról, amely 0x API néven ismert (erről bővebben alább). Röviden, lehetővé téve a felhasználók számára a hozzáférést más DEX-ek likviditásához, ezáltal biztosítva a megrendelések kitöltését a nagyobb mennyiség elérése érdekében, és ezáltal még több felhasználót vonzva a platformra.

Rugalmas díjak a közvetítők számára

Korábban 0x engedélyezte, hogy a továbbítók csak ZRX-ben kapjanak díjakat. Ez problémás volt, mert néha a továbbítók esetleg nem akarnak díjakat kapni ZRX-ben. Rossz tapasztalatokhoz vezetett a Relayers számára is, mivel további lépéseket hozott a DEX kereskedésben, például az egyik legnagyobb 0x DEX mennyiség szerint nem volt díja. És vannak spekulációk, hogy ennek oka a díjak kifizetésének korlátozott módja. Ezt javították a 3. verzióban, ahol a közvetítők választhatják, hogy díjaikat bármely Ethereum-alapú tokenben vagy akár a jelenleg forgalmazott tokenben fizetik-e be..

ZRX Token: Mi az?

A ZRX token az Ethereum ERC-20 szabványa alapján épül fel. Amellett, hogy a kereskedők megkönnyítésére fizetnek a közvetítőknek, a 0x protokoll irányításához is használják. Ennek megfelelően a birtokában lévő ZRX mennyisége meghatározza a kormányzó hatalmát, amikor hozzájárul az irányítási kérdésekhez, például a protokollfrissítésekhez..

A ZRX token-kínálat egymilliárdos nagyságrendű. 2017-es indítása során a tokenek felét kiadták és terjesztették fejlesztőknek (15%), 0x (15%), alapító csapatnak (10%) és tanácsadóknak (10%).

A ZRX szerepel a Binance, a Coinbase, a Huobi, a HitBTC és más vezető tőzsdéken. Tárolás céljából a tokent a Ledger (mind a Nano X, mind a Nano S), az Enjin, az Exodus és minden más, az ERC-20 tokenekre alapozott kriptovaluta pénztárca támogatja..

Mint fentebb említettük, a 0x csapat nemrégiben bevezetett a ZRX befektetési funkcióit, amelyek több ösztönzést adnak mind a likviditást nyújtó piaci döntéshozóknak, mind a ZRX tulajdonosoknak.

Egyéb motoros termékek 0x-ra

A 0x a nyílt protokollján kívül egy egész termékcsomaggal rendelkezik. Ezek:

·         0x azonnali– Ez lehetőséget kínál a kriptovaluta megvásárlására bármely alkalmazásban vagy webhelyen.

·         0x háló – Hozzáférést biztosít a tokenek globális P2P rendelési könyvéhez.

·         0x API – Használható likviditás felhalmozására olyan protokollokra épülő platformokról, mint az UniSwap és a Mesh. Használható tokenek cseréjére is az ár alapján.

·         Matcha – A platform a legjobb árak megtalálásához a tőzsdei hálózatokon keresztül.

·         0x kiterjesztés – Relékkel való használatra új kereskedési típusok beépítésére.

·         0x OTC – Ez fogyasztói alapú csere amely lehetővé teszi az ETH tokenek P2P cseréjét relé nélkül. A többi P2P tőzsdétől eltérően a 0x OTC lehetővé teszi az eladó számára, hogy bármilyen platformon, beleértve a közösségi médiát is, linket küldjön a vevőnek, és eredményeit az Ethereum blokklánc rögzíti.

Számos előnye ellenére a protokoll több aláírással ellátott intelligens szerződéseket használ, amelyek kihasználhatók, mivel ezek továbbra is kódon alapulnak. Továbbá, mivel a DEX-ek még folyamatban vannak, előfordulhat, hogy nem rendelkeznek a kevésbé ismert tokenek megrendeléseinek kitöltéséhez szükséges likviditással.

Következtetés

Ahogy a blokklánc technológia érlelődik, úgy az alkalmazásoknak is a tetején kell futniuk. Mivel azonban egyre több dapp érkezik a helyszínre, szabványos minőségi és biztonsági beállításra van szükségünk annak biztosítására, hogy ezek a rendszerek a rendeltetésüknek megfelelően működjenek. Szerencsére 0x-szel a szabvány már meg van határozva.

Ezenkívül a dapp fejlesztőknek át kell fogadniuk a rendszert, hogy a felhasználók élvezhessék az alacsony tranzakciós díjakat.

A 0x protokoll olyan előrejelzési piacokon használható, mint például a sportfogadás, amelyekhez fizikai események kimenetel nélküli eredményei szükségesek.

A platform hatalmas használati esetei valódi változásokat is képesek előidézni a decentralizált világban, miközben a láncolaton kívüli mechanizmusokat is kihasználják a méretezhetőség drasztikus növelése érdekében.

Decentralizált pénzügyek (DeFi) sorozat: oktatóanyagok, útmutatók és egyebek

A kezdőknek és a haladóbb felhasználóknak egyaránt megfelelő tartalommal nézze meg a DeFi térben való kereskedéshez szükséges ESSENTIAL TOOLS oktatóanyagokat tartalmazó YouTube DeFi sorozatunkat. MetaMask és Uniswap. Mély elmélyülés olyan népszerű DeFi témákban, mint a Reef.finance ($ REEF) és a Polkadot ($ DOT)

Az ezen a weboldalon található DeFi sorozat olyan témákat is tartalmaz, amelyeket a YouTube nem fedezett fel. Bevezetés a DeFi-re: a Decentralized Finance (DeFi) áttekintése: Útmutató a kriptovaluta legmelegebb trendjéhez

Oktatók és útmutatók az ESSENTIAL DEFI TOOLS számára:

 • MetaMask útmutató: Hogyan lehet fiókot létrehozni? PLUS tippek és hackek haladó felhasználók számára
 • Uniswap áttekintés és oktatóanyag: Útmutató kezdőknek és haladó tippek és trükkök
 • A szérum DEX útmutatója és áttekintése
 • SushiSwap ($ SUSHI) elmagyarázta
 • 1 hüvelykes csere, Mooniswap és Chi GasToken: A végső áttekintés és útmutató

Ha részletesebb információt szeretne kapni más konkrét DeFi projektekről, olvassa el a DeFi token útmutatóinkat. Íme néhány legnépszerűbb útmutatónk:

 • AAVE ($ LEND)
 • Ampleforth ($ AMPL) áttekintés: A DeFi protokoll alapvető útmutatója
 • ChainLink ($ LINK) útmutató: Kulcs link a DeFi térben
 • Cream Finance ($ CREAM): Mi ez?
 • Curve Finance ($ CRV) útmutató
 • DODOEx ($ DODO): Forradalmi On-Chain likviditási szolgáltató
 • Lineáris pénzügy ($ LINA): A szintetikus csereplatformok jövője?
 • Polkadot ($ DOT): Minden, amit tudnod kell a kínai DeFi kedveséről
 • RAMP DeFi: Hogyan oldja fel a társult eszközök értékét?
 • Reef Finance ($ REEF): A többfunkciós Defi platform
 • Solana ($ SOL) elmagyarázta
 • A grafikon ($ GRT) – A decentralizált alkalmazások következő szintje
 • Trustswap ($ SWAP) magyarázat – A DeFi tranzakciók következő generációja
 • Yearn. A DeFi ökoszisztéma egyesítése
 • Wing Finance ($ WING) – hitel alapú DeFi hitelezési platform

További videók és cikkek hamarosan megjelennek a DeFi sorozatunk részeként, ezért feltétlenül iratkozzon fel a hírlevelünkre Youtube-csatorna és (egyelőre) Ingyenes heti hírlevél így értesítést kaphat, amint kijönnek!

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Adblock
detector