Mi az a Cardano?

Cardano egy decentralizált intelligens szerződéses platform, amelyet szakértők által felülvizsgált tudományos kutatás vezérel, és amely képes pénzügyi és decentralizált alkalmazások futtatására is. Az Ethereum korábbi társalapítója által alapított Cardano célja az Ethereum fejlesztése olcsó, biztonságos és méretezhető tranzakciókkal. Az intelligens szerződésbiztonság javítása érdekében a Cardano a programozási nyelv Haskell amely bebizonyosodott, hogy könnyebben ellenőrizhető és formálisan ellenőrizhető. Ezenkívül a Cardano nyíltan foglalkozik a szabályozási felügyelet szükségességével, miközben az innovatív szoftverarchitektúra révén megőrzi a fogyasztók magánéletét és védelmét.

Mi az ADA token és annak felhasználása?

Az ADA Cardano natív kriptovaluta. 2018. január 1-jén indult érmék felajánlása révén, mint közüzemi token, és összesen 45 milliárdos lesz. Szerint a piaci kapitalizáció alapján jelenleg a 8. legnépszerűbb kriptovaluta CoinGecko.

A Shelley Public teszthálózat 2020. június 9-i megnyitásakor minden üzemeltető felállíthat egy Cardano tétkészletet a 2020 nyarán megjelenő mainnet tétje és küldöttsége előtt..

Végül az ADA lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy értéket küldjenek két fél között, fizessenek árukért vagy szolgáltatásokért, tőzsdén utaljanak pénzeszközöket vagy adjanak be alkalmazásokat. Az ADA-t a tranzakciók lebonyolítására is felhasználják a Cardano hálózaton.

Tudjon meg többet az ADA-ról videó- ​​Cardano (ADA érme) dióhéjban.


Alapító: Charles Hoskinson

Charles Hoskinson az Ethereum társalapítója és az Ethereum Classic alapítója, nagy tapasztalattal rendelkezik az intelligens szerződésekkel és a Haskell programozási nyelvvel kapcsolatban. Ő egy szókimondó kritikus 2016-ban elváltak az Ethereum csapattól. Ennek oka valószínűleg a csoport reakciójára adott ideológiai különbségek volt. A DAO 2016-os csapkodása. Hoskinson ma a vezérigazgatója Input Output Hong Kong (IOHK), és nagy szakértői mérnökökből és kutatókból álló csoportot szántak a Cardano felépítésére az alapoktól fogva.

Cardano – a blockchain protokoll fejlesztése

YouTube poszter

A Cardano célja, hogy a harmadik generációs blokklánccá váljon, leküzdve a korábbi blokklánc-generációk problémáit, nevezetesen a méretezhetőség, az interoperabilitás és a fenntarthatóság hiányát. A Cardano célja a következő két alapelv alapján fejleszteni platformját:

 • Peer-review: bármely tudomány, amely e kérdések megoldását irányítja, szakértői értékelésen megy keresztül.
 • Magas bizonyosságú kód: A Cardano célja, hogy azonos szintű tudományos szigorúságot teremtsen a misszió szempontjából kritikus rendszerek, például az űrhajózás szempontjából, projektjük fejlesztése során.

A Cardano platformja a következő főbb jellemzőkkel rendelkezik:

 • A Cardano Haskell-kóddal készül. Haskell matematikai alapú megközelítést alkalmaz, amely sokkal biztonságosabb és megbízhatóbb protokollt eredményez.
 • Felhívták a tét formálisan igazolt konszenzusát Ouroboros. Ez az első bizonyíthatóan biztonságos blokklánc protokoll, amelyet az IOHK csapata fejlesztett ki, és szakértői vélemény. Előnyei vannak a munka blokkláncainak (pl. A Bitcoin által használt) hagyományos bizonyításával szemben, mivel kevesebb számítási erőforrást igényel (nem lesz bányászat), így olcsóbb futtatni, ugyanakkor ugyanolyan biztonságos, mint a népszerűbb Proof of Work algoritmus. Újszerű jutalmazási mechanizmussal is rendelkezik, amely megakadályozza az olyan támadásokat, mint a blokkolás visszatartása és az önző bányászat.
 • Rekurzív InterNetwork Architecture (RINA): A Cardano arra törekszik, hogy kiépítse a RINA-t annak érdekében, hogy csökkentse az adatok közléséhez és terjesztéséhez szükséges sávszélességet. Az elképzelés az, hogy a RINA-nek kevesebb protokollja van, de gyorsabban képes működni, ugyanakkor átláthatóságot, adatvédelmet és méretezhetőséget biztosít.
 • A protokoll a felhasználók adatvédelmi jogainak védelmére irányul, figyelembe véve a szabályozók igényeit. Ennek során a Cardano az első protokoll, amely árnyalt és hatékony módon egyensúlyozza ki ezeket a követelményeket, és úttörő szerepet játszik a kriptopénzek új megközelítésében..
 • A Cardano szintén teljesen nyílt forráskódú és szabadalommentes lesz.

A Cardano platformja 2 rétegben készül – egy telepítési réteg és egy számítási réteg. Ez rugalmasságot biztosít a rendszernek a karbantartás során, és lehetővé teszi a frissítéseket puha villákkal.

Az ADA-t futtató elszámolási réteg befejezése után külön számítási réteg épül fel az intelligens szerződések kezelésére. A Cardano olyan decentralizált alkalmazásokat vagy dapps szolgáltatásokat is futtat, amelyeket egyetlen fél sem irányít, hanem blokkláncon működnek.

A Cardano előnyei és hátrányai?

A Cardano előnyei

Sok okos szerződéses felhasználó úgy véli, hogy a Cardano a kulcs a hosszú távú biztonságos fejlődéshez. Ennek oka az olyan platformok számos feltörése és sebezhetősége, mint az Ethereum. Charles Hoskinson, a Cardano alapítója kritizálta az Ethereumot, mint „rohanó terméket”, amelynek sebezhetőségei olyan híres feltörésekhez vezettek, mint pl. A DAO. Ezt úgy tekinthetjük, mint az Ethereum programozási nyelvének, a Solidity hibáinak tünetét. A Cardano javít ezen azáltal, hogy lehetővé teszi a fejlesztést a Haskell segítségével, amelyet hivatalosan ellenőrizni lehet.

Cardano a tét igazolásának modellje önmagában rengeteg előnnyel jár, például kevésbé érzékeny az interferenciára, mert a csomópontok felelősek lesznek az áteresztésért, és így nincs szükség extra gépek szükségességére. Viszont kevesebb energia kerül felhasználásra, ami jobb a környezet számára.

A jutalmakat a birtokában lévő zsetonok száma alapján adják ki, nem pedig a hozzájáruló számítási teljesítmény mennyisége alapján, ami igazságosabb.

A platform 2 rétegű rendszere lehetővé teszi, hogy minden réteg felelős legyen a teljes feladatsorért. Ez több potenciált jelent az interoperabilitás szempontjából a különböző kriptovaluta platformokkal, és ezért skálázhatóbb az Ethereumhoz képest.

A Cardano hátrányai

A Cardano kritikusai rámutattak a projekt lassú fejlesztésére és túl ideális céljaira. Ez kockázatos lehet a Cardano számára, mert agresszívebb versenytársak megelőzhetik, vagy a szabályozási környezet időközben megváltozhat.

A Cardano csapata által ígért számos funkció még mindig nem elérhető. Tehát sok mondanivaló arról, hogy az ADA kriptovaluta hogyan működne, még mindig elméleti.

Mi a Daedalus pénztárca?

Az ADA tárolásához és használatához telepítenie kell a Cardano-t Daedalus pénztárca. A pénztárcával küldhet és fogadhat ADA-t, valamint megtekintheti a tranzakciók előzményeit.

A Daedalus pénztárca a következő funkciókat is kínálja:

 • Korlátlan könyvelés – Bármennyi pénztárcát kezelhet a Cardano innovatív hierarchikus, determinisztikus pénztárca-megvalósításával. Ezáltal jobban kontrollálhatja az alapjainak felépítését. Hatalmas biztonsági funkciókkal is rendelkezik, amelyek bármikor elősegítik az alapok helyreállítását.
 • Speciális biztonság – A Cardano nem fogja tartani a kulcsokat. A világ legfejlettebb kriptográfiáját használják, hogy biztosítsák a támadások elleni biztonságot, és kiadási jelszavakat és magokat kínálnak az összes fiókjához.
 • Exportálás papír igazolásokba – A pénztárcák exportálhatók papír igazolásokba, amelyek lehetővé teszik a felhasználók számára, hogy a pénzt hűtőházban helyezzék el.
 • Webes technológiákkal építették – A Daedalus az Electron tetejére épül, amely egy csatában bevált, nyílt forráskódú fejlesztői platform platformokon átívelő asztali alkalmazások készítéséhez Javascript, HTML és CSS használatával..

A Daedalus pénztárca még folyamatban van, és várhatóan hamarosan megjelenik:

 • A Bitcoin és az Ethereum Classic támogatása.
 • Stake funkciók, amelyek lehetővé teszik az ADA-tulajdonosok számára, hogy több ADA-tokent szerezzenek.
 • Mobil pénztárca iOS és Android rendszerhez egyaránt.

Erőforrások:

Weboldal https://cardanofoundation.org/

IOHK honlapja https://iohk.io/

Ouroboros whitepaper https://iohk.io/research/papers/#9BKRHCSI

Blog https://cardanofoundation.org/blog/

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Adblock
detector