Mi lesz a főbb kriptovaluta-tőzsdékkel és kereskedőkkel? Hong Kong a legszigorúbb szabályozást javasolja velük szemben.

2020. november 3-án a hongkongi Pénzügyi és Pénzügyminisztérium (FSTB) kiadta a Nyilvános konzultáció a pénzmosás és a terrorizmus finanszírozása elleni szabályozás előmozdítását célzó jogalkotási javaslatokról Hongkongban („Jogalkotási javaslatok”). Az egyik javaslat konkrétan a konzultációs dokumentumban virtuális eszköz-szolgáltatóként (VASP) említett kriptovaluta-cserékre vonatkozik.

Ezeket a szabályozásokat még nem hajtották végre. Az FSTB szerint örömmel fogadja a nyilvánosság írásbeli észrevételeit a jogalkotási javaslatokkal kapcsolatban vagy azelőtt 2021. január 31.

A VASP-k és virtuális eszközök (VA) szabályozásának jelenlegi állása Hongkongban

A VASP-k és VA-k jelenlegi szabályozási követelményei Hongkongban

Az FTSB megjegyzi, hogy a VA-kat nem tekintik törvényes fizetőeszköznek, és Hongkongban általában nem fogadják el fizetési eszközként. Tisztában vannak azonban azzal, hogy vannak VA üzletek, amelyek helyben működnek. Ennek fényében a hongkongi értékpapír- és határidős bizottság (SFC) a pozíció papír 2019 novemberében („SFC Position Paper”). Az SFC Position Paper néhány szabályozási standardot vázolt fel, amelyek hasonlóak az engedélyezett értékpapír-közvetítőkre és az automatizált kereskedési helyszínekre a VA kereskedési platformok engedélyezéséhez. Nevezetesen, ez csak választható és önkéntes rendszer volt, és CSAK azokra a platformokra vonatkozott, amelyek lehetővé tették az ügyfelek számára kereskedelem VA értékpapír funkcióval. Azok a platformok, amelyek kizárólag nem értékpapír-alapú VA-kkal kereskedtek, nem tartoznak ide.

Hongkong mint a Pénzügyi Akció Munkacsoport („FATF”) joghatósága

A FATF 39 nagy világgazdaságból áll, és felügyeli a FATF szabványok végrehajtását, amelyek a következőkből állnak: 40 ajánlás és 11 Azonnali eredmények („szabványok”). A tagországok igen kölcsönös értékelések megnézni, hogy megfelelnek-e ezeknek az időről időre frissített szabványoknak. A szabványok egyik legfrissebb kiegészítése 2019 februárjában volt, ahol a joghatóságok kötelezték a VASP-kat a pénzintézetekre alkalmazandó pénzmosás elleni („AML”) / terrorizmusellenes finanszírozási („CTF”) kötelezettségek azonos körére. és kijelölt nem pénzügyi vállalkozások és szakmák.


Hongkongot kölcsönös értékelésnek vetették alá, és 2019 szeptemberében jelentést tettek közzé Hongkongról, ahol a FATF ajánlásokat fogalmaz meg a fejlesztendő területekről. Hongkongot a tervek szerint 2023 februárjában rendszeres műszaki megfelelés-értékelésnek, 2024 júniusában pedig a hatékonyságértékelésnek kell alávetni. A jogalkotási javaslatok konkrétak, mivel „várhatóan bevezették az AML / CTF-szabályozást a VASP… szektorokba…” Tehát teljesen nyilvánvaló az a szándékuk, hogy a jogalkotási javaslatokat időben, 2024 júniusáig törvénybe hozzák.

A jogalkotási javaslatok külön megjegyzik, hogy a FATF más tagországai vagy létrehozták, vagy felállítják saját szabályozási és felügyeleti rendszerüket a VASP-k számára..

A konzultációs dokumentumban előterjesztett javaslatok

A jogalkotási javaslatok konkrétan a pénzmosás és a terrorizmus finanszírozása elleni jelenlegi hatályos rendelet (Hongkongi törvények 615. felső határa) („AMLO”) módosítását javasolják. Íme a jogalkotási javaslatok összefoglalása:

Az AMLO hatókörének kibővítése a VASP-kre (jelenleg a VASP-k nem tartoznak hozzá).

Engedélyezési rendszert kell bevezetni a VASP-k számára, ahol bármely személynek, aki egy virtuális eszköz kereskedési platform szabályozott tevékenységét kívánja folytatni Hongkongban, engedélyt kell kérnie az SFC-től, és meg kell felelnie egy ehhez hasonló „megfelelő és megfelelő tesztnek”. megkövetelik más pénzügyi szektoroktól. Az engedélyezett VASP-kre ezután az AMLO 2. listája szerinti AML / CTF követelmények és „… egyéb befektetővédelmi célú szabályozási követelmények” vonatkoznak. Az AMLO 2. melléklete alapvetően meghatározza az ügyfelek átvilágításával és nyilvántartásával, valamint a különleges körülményekkel kapcsolatos követelményeket. Ilyen például az azonosítás ellenőrzése és az üzleti kapcsolatok folyamatos figyelemmel kísérése.

Adjon hatáskört az SFC-nek annak felügyeletére, hogy a VASP megfelel-e az AMLO követelményeinek.

Akkor az a kérdés, hogy mik a VASP-k vagy a VA-k?

A jogalkotási javaslatok hatálya

A jogalkotási javaslatok kifejezetten a VASP-kre és a VA-kre terjednek ki, ezért fontos ismerni azok definícióját. Ezt a jogalkotási javaslatok tartalmazzák.

Virtuális eszközszolgáltatók

A jogalkotási javaslatok a VASP-k meghatározását veszik át az FATF definíciójától, és a következőképpen határozzák meg: „… a VASP olyan személy, aki vállalkozásként meghatározott tevékenységeket folytat a VA-k bevonásával. A meghatározott tevékenységek az alábbiakra terjednek ki: i. A VA-k és a fiat pénznemek cseréje; (ii) a VA-k egy vagy több formája közötti csere; (iii) VA-k átadása; (iv) a VA-k vagy a VA-k ellenőrzését lehetővé tevő eszközök megőrzése és / vagy kezelése; és (v) részvétel és pénzügyi szolgáltatások nyújtása, amelyek a kibocsátó ajánlatához és / vagy eladásához kapcsolódnak. “

Virtuális eszközcserék

A jogalkotási javaslatok azt javasolják, hogy a VA tőzsde működtetését az AMLO keretében „szabályozott VA tevékenységként” jelöljék ki, és VASP licencet igényeljenek az SFC-től, és a „fitt és megfelelő” személy tesztjének és egyéb szabályozási követelményeknek való megfelelés függvényében..

Konkrétan egy VA-tőzsdét javasolnak meghatározni: „… minden olyan kereskedési platform, amelyet azzal a céllal működtetnek, hogy lehetővé tegye ajánlattétel vagy meghívás megtételét bármely VA vételére vagy eladására pénz vagy bármilyen VA ellenében…”

A jogalkotási javaslatok ugyanakkor megemlítik, hogy a „peer-to-peer kereskedési platformokat” nem tekintik VA cserének, és így nem vonatkoznak rájuk az engedélyezési követelmények. A jogalkotási javaslatok szerint a peer-to-peer kereskedési platformok olyan platformok, amelyek csak olyan fórumot kínálnak, ahol a vevők és az eladók automatikus egyeztetési mechanizmusokkal vagy anélkül teszik közzé ajánlataikat és ajánlataikat, hogy a felek maguk is kereskedhessenek egy külső helyszínen.. azonban, a tényleges tranzakciót a platformon kívül kell lebonyolítani, és a platform nem vesz részt az alapul szolgáló tranzakcióban. Ha például a platform bármikor pénzt vagy VA-t birtokol, akkor is „VA-cserének” számítanak.

VA tőzsdén kívüli tevékenységek (OTC pultok stb.): Tartalmazzák-e őket?

Vannak azonban olyan vállalkozások is, amelyek nem tőzsdei ügyfelekkel foglalkoznak. Például VA fizetési rendszerek, VA letétkezelő szolgáltatások, valamint tőzsdén kívüli kereskedelem és kriptográfiautomaták (eszembe jut a Genesis Block Hong Kong).

A jogalkotási javaslatok szerint már vannak kapcsolataik a pénzintézetekkel (pl. Fiatra történő átváltáskor). Ez azt jelenti, hogy pénzforgalmuk már nyomon követhető az AML / CTF céljából, és már a törvényes kötelezettségek vonatkoznak rájuk, hogy jelenteniük kell a gyanús tranzakciókat, stb. rugalmasan fogják tartani, így kiterjeszthető más VA tevékenységekre is, ha a jövőben erre szükség lesz.

Virtuális eszközök

Az FSTB emellett szándékában áll elfogadni a VA definícióját, amelyet a FATF biztosít, de pontosabban. A javasolt meghatározás szerint a VA: „… az érték digitális ábrázolása, amelyet elszámolási egységként vagy gazdasági érték tárolásaként fejeznek ki; a közvélemény által árukért vagy szolgáltatásokért fizetett fizetésért, adósság mentesítéséért vagy befektetési célokból elfogadott csereeszközként működik (vagy működni szándékozik); és elektronikus úton átadható, tárolható vagy kereskedhető ”.

Mi a nem A VA hatálya alá tartoznának a központi bank digitális valutái (eszébe jut a kínai DCEP), pénzügyi eszközök (pl. értékpapírok), amelyeket már az SFO szabályoz, és a zárt hurkú korlátozott célú tételek, amelyek nem átruházhatók, nem cserélhető és nem cserélhető (pl. játékérmék).

Azonban a stabil állományok (azaz a VA-k, amelyek állítólag valamilyen eszközzel állnak az értékük stabilizálása érdekében) vannak a VA-k meghatározása alá tartozik.

Szabályozási követelmények: tiltják-e a lakossági befektetők a kriptovaluták kereskedését?

Ha a VA vállalkozás a VASP meghatározása alá tartozik, és nem tartozik más VA tevékenységek közé, amelyeket kizárnak, akkor az engedélyezési rendszer hatálya alá tartozik. A jogalkotási javaslatok a meglévő opt-in rendszerre való hivatkozással azt javasolják, hogy az SFC-t felhatalmazzák arra, hogy az engedélyezett VASP-kre licencelési feltételeket és szabályozási követelményeket írjon elő. Az egyik ilyen követelmény, amely különösen a kriptovaluta-rajongókra vonatkozik, az a követelmény, hogy a VASP-k csak a „profi befektetőknek” nyújtsanak szolgáltatásokat. A jogalkotási javaslatok azonban azt sugallják, hogy ezt a korlátozást csak a „kezdeti szakaszban” kell előírni, és megjegyzik, hogy az SFC továbbra is figyelemmel kíséri a piacot, és a piac lejáratával a jövőben is felülvizsgálja ezt a helyzetet.

Hongkong kriptográfiai közössége reagál a jogalkotási javaslatokra

Sam Bankman-Fried, az FTX Exchange vezérigazgatója megadta gondolatok a jogalkotási javaslatokról. Megjegyezte, hogy még mindig konzultációs szakaszban van, és hogy a Hongkongban zajló csere a törvényjavaslatokra kiterjed-e vagy sem, finom és nem nyilvánvaló..

Pozitívabbnak tűnik az OSL, amely az SFC „elvi jóváhagyásának” egyetlen ismert címzettje a jelenlegi opt-in engedélyezési rendszer szerint. A Twitteren az OSL megemlíti, hogy a jogalkotási javaslatok jelentősen támogatja az OSL stratégiai célkitűzését, miszerint az első választás a szabályozott digitális eszközvállalkozások esetében és hogy lehet egyensúlyba hozza a piac felügyeletét és fejlesztését, és jobb védelmet nyújt a befektetők számára.

Az OKEx nem fűzött ehhez megjegyzést. Nem látjuk ezt meglepőnek, tekintve, hogy sürgetőbb problémáik vannak, például az a tény, hogy az OKEx kivonásait továbbra is felfüggesztik a Star Xu letartóztatása miatt..

Ugyanez mondható el Huobi-ról, amely szintén a kínai helyi tisztviselők által egy vezető tisztségviselő letartóztatásával kapcsolatos pletykákkal foglalkozik.

A Bitmex természetesen egy kicsit forró vízben is van, mivel polgári és büntetőeljárást indított az Egyesült Államok DOJ és a CFTC a BitMEX, annak vezérigazgatója, Arthur Hayes, valamint más kulcsszemélyzet és leányvállalatok ellen. CTO-jukat az Egyesült Államokban is letartóztatták.

Eközben Leo Weese, a hongkongi Bitcoin Egyesület társalapítója a blog bejegyzés. Megállapítja, hogy bár önmagában nem ellenzi a szabályozást, a jogalkotási javaslatok „… az SFC megbízatásának hatalmas túllépése és a Bitcoin tényleges betiltása Hongkongban”. Különösen Weese bírálja a jogalkotási javaslatokat zavarónak és homályosnak, megjegyezve azt is, hogy ez a legszűkebb javaslat a FATF többi tagországához képest. Az is tekinthető azonban, hogy pusztán az SFC kezdeményezése a FATF döntéseinek végrehajtása, inkább összeesküvés a Bitcoin betiltására. Végül Weese jelentős visszavonásra számít a jogalkotási javaslatokkal szemben, tekintettel a pénzmosásra irányuló korábbi kezdeményezésekkel szembeni korábbi ellenállásra.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Adblock
detector