Polkadot ($ DOT): Minden, amit tudnod kell a kínai DeFi kedveséről

Polkadot ($ DOT) egy következő generációs blokklánc-protokollnak nevezi magát, amely több blokkláncot egyetlen hálózatba kapcsol. Amint azt a kínai legforróbb blokklánc-projektekről szóló korábbi cikkünkben láthattuk, a Polkadot és társszerzőjét, Gavin Wood-ot nagyra értékeli a kínai kriptopénz-közösség, akiket jelentősen befektetnek ebbe a projektbe. A Polkadot most is nagy érdeklődést vált ki Nyugaton, mert olyan nagy tőzsdéken jegyzik fel, mint a Binance, az OKEx és a Kraken..

A Polkadot célja, hogy a blokklánc-hálózatok javítsák a skálázhatóságot, optimalizálják magukat a speciális felhasználási esetekhez, együtt dolgozhassanak és kommunikálhassanak, önállóan kormányozhassanak és frissíthessenek kemény villák nélkül. Ebben a cikkben megvizsgáljuk a Polkadot jelenlegi állapotát, szerepét a decentralizált pénzügyekben (DeFi), a $ DOT tokent és egyebeket..

Itt van a videónk, amely kevesebb mint 2 perc alatt elmagyarázza, mi az a Polkadot!

Háttér

A Polkadot 2016-ban indult, és a Web3 Alapítvány működteti, amely egy ingyenes és decentralizált web létrehozására törekszik. Az alapítvány azonban szerződést kötött a Parity Technologies céggel a protokoll elkészítéséről. Alapítói: Gavin Wood, Peter Czaban és Robert Habermeier. Különösen Gavin Wood, az Ethereum egyik társalapítója, így legitimitás és bizalom érzetét kelti sok kriptovaluta rajongó szemében, különösen a kínai közönség részéről.

A csapat nagy tapasztalattal rendelkezik az elosztott főkönyvi rendszerek, a blockchain protokollok (különösen az Ethereum), a kriptográfia és a pénztárca technológia területén. Annak ellenére, hogy a vezető fejlesztő a Parity Technologies, több független csapat is hozzájárult a Polkadot fejlesztéséhez.


Mi az a Polkadot?

A Polkadot egy összetört hídszerű protokoll, amely a kommunikáció fenntartására, az értékátvitelre és a blokkláncok biztonságának összegyűjtésére összpontosít. Lehetővé teszi, hogy a blokkláncok egymással párhuzamosan működjenek, egyetlen hálózattá egyesítve őket. Az egyesítés egyesíti a különféle blokkláncok erősségeit és enyhíti gyengeségeiket.

A csapat szerint a Polkadot egy fejlesztői projekt a fejlesztők számára. Célja az állami és a magánláncok, az orákulum, az DApps és a szolgáltatások összekapcsolása, hogy zökkenőmentesen működjenek egymás mellett. Így megkönnyíti a különféle független blokkláncok összekapcsolását egyetlen Web3 Internet-be.

Polkadot építőelemei

A Polkadot a Substrate blokklánc építő keretrendszerre épül, amely a Parity Ethereum, Bitcoin és vállalati blokkláncokkal kapcsolatos tapasztalataiból származik. A protokoll állapotgépét a WebAssembly (WASM) – nagy teljesítményű virtuális környezet – állítja össze.

Ezenkívül a Polkadot a libp2p-t használja a társak felfedezéséhez és kommunikációjához. C ++, Rust és Golang kódolással rendelkezik a fejlesztők széles körű hozzáférhetősége érdekében.

Polkadot kormányzási modell

A Polkadot irányítási modell láncolatú és jól definiált. Úgy tervezték, hogy valamennyi érdekeltet bevonjon egy kormányzási tanácsba. A felhasználók a natív $ DOT token birtoklásával vehetnek részt a rendszer döntéshozatalában. Jelenleg a Polkadot Tanácsa és Technikai Bizottsága működik, így a projekt és annak irányítása teljesen a $ DOT birtokosainak kezében van. A kormányzási javaslatokat a Tanács, a Technikai Bizottság vagy a $ DOT tulajdonosok nyújtják be. Ezután szavaznak a $ DOT nyilvánosság előtt.

A Polkadot hálózat állapota

A Polkadot növelte az érvényesítő készletét. Most 274 hitelesítőt működtet mintegy 200 független szolgáltató, és több mint 7000 egyéni jelölőszámla támogatja őket.

Idén a Polkadot elindította a Westendet, a fő, hosszú távú értéktelen teszthálózatukat. Elindították a Rococo 2 változatát is, amelyek a Polkadot rövid távú ejtőernyős nyilvános teszthálózatai.

rokokó

A rokokó egy nyilvános teszthálózat, amelynek célja az ejtőernyők konszenzusának, a közösség által felépített ejtőernyőknek és egymással való kölcsönhatásuk tesztelése..

A Rococo v1 a legújabb verzió, amely 2020. december 22-én jelent meg.

PolkaBrige

A PolkaBrige egy decentralizált alkalmazás (dApp) platform. Saját, decentralizált cseréjével (DEX) is rendelkezik, PolkaBrige DEX néven, amely lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy a Polkadot-on lévő tokeneket közvetlenül más blockchain platformokon lévő más tokenekre cseréljék, mint például az Ethereum, a Binance Smart Chain stb..

A hozamgazdálkodási őrületnek eleget téve a Polkabrige intelligens gazdálkodási mechanizmussal is rendelkezik, amely lehetővé teszi a likviditásszolgáltatók számára, hogy több jutalmat keressenek.

A Polkadot előnyei

A Polkadot projekt forradalmasítja a blokklánc technológiát azáltal, hogy hídszerű keretet kínál, amely a következő előnyöket biztosítja:

1. Korlátlan méretezhetőség – A Polkadot végtelen számú blokkláncot támogat, és lehetővé teszi számukra, hogy összekapcsolódjanak. Ezeket para-láncoknak nevezik.

2. Alkalmazkodó konszenzus mechanizmus – Mivel a különböző blokkláncok különböző konszenzusos mechanizmusokon futnak, a Polkadot platform nyitott és alkalmazkodó konszenzusos mechanizmust biztosít a befogadásukhoz.

3. Láncok közötti tranzakciók – A keretrendszer támogatja az értékátadást a különböző blokkláncok között. Az interoperabilitás és a valódi integráció érdekében szükséges.

4. Meghatározott kormányzási mechanizmus – Meghatározott irányítási mechanizmusa van, amely kiküszöböli a többi blokklánc egyik fő problémáját.

5.. Frissíthetőség – A Polkadot képes támogatni a frissítéseket, anélkül, hogy drasztikus kemény villákhoz kellene fordulnia a változás végrehajtásához.

6.. Összevont biztonsági szolgálat – A Polkadot-tal összekötő blokkláncokat egységesítő esernyővel lehet rögzíteni. Ez segíthet megvédeni azokat a kis láncokat, amelyek nem rendelkeznek hatékony biztonsági indítással.

7. Alacsony tranzakciós díjak– A Polkadot állítása szerint alacsonyabb tranzakciós díjak vannak az Ethereumhoz képest.

Polkadot token ($ DOT)

A Polkadot token, amelyet a $ DOT ticker szimbólum jelöl, a Polkadot platform natív eszköze. Három fő funkciót tölt be: irányítás, tét és kötés. Összesen 10 millió DOT-ellátással rendelkezik.

Kormányzás

Mint korábban említettük, a DOT-tulajdonosoknak joguk van a platform irányítására. Ha azt mondjuk, hogy „helyes”, az nem azt jelenti, hogy valaki kiváltságokat kap. Inkább a Polkadot protokolljába ágyazódik, hogy a DOT-tulajdonosok eredendően rendelkeznek irányítási képességekkel. Ezek a képességek magukban foglalják a hálózati díjak, aukciók megváltoztatását, valamint az ejtőernyők hozzáadásának ütemezését – párhuzamosított láncok, amelyek párhuzamosan hajtanak végre a Polkadot relé láncával. Továbbá a tulajdonosok befolyásolhatják a frissítéseket, a hibajavításokat és a rendszer egyéb karbantartásait is.

Tét

A decentralizált hálózatokhoz konszenzusos mechanizmusokra van szükség annak biztosítása érdekében, hogy csak az érvényes tranzakciókat erősítsék meg. A Polkadot az NPoS-t (Nominated Proof of Stake) használja algoritmusaként az érvényesítéshez. És a DOT-tulajdonosoknak lehetőségük van részt venni ebben az alapvető hálózati műveletben.

Alapvetően a tulajdonosok jutalomban részesülnek azért, ha DOT-jukat a protokollba helyezték, cserébe azért, hogy kockáztatták gazdaságaikat a hálózat érvényesítése érdekében. Ez egyben visszatartó erejét is szolgálja a rossz szereplők részvételének a hálózatban, mivel valószínűleg „rosszul viselkednek”, elveszítik részesedésüket..

A részvétel követelménye nagyban függ a tét időtartamától és a kiosztott zsetonok teljes számától.

A Polkadot csapat azonban felfedezte, hogy egyes jelölők nem kapják meg a jutalmukat. A csapat jelenleg dolgozik egy megoldáson, de ez időbe telik. Eközben a csapat azt javasolja, hogy azok, akik 200 dollár alatti DOT-nál kevesebbet vesznek részt, és akiknek nincs lehetőségük több kötvényre, váltsanak a kriptovaluta-tőzsdék részvényeire. Jelenleg a következő tőzsdék kínálják a Polkadot szolgáltatásait: Kraken, Huobi, MXC és KuCoin.

Ragasztás

A DOT token utolsó használati esete a kötés – ez a folyamat a DOT lekötését új ejtőernyők hozzáadása céljából. Ez a tét igazolásának kiterjesztése.

DOT 100x redenomination

A Tanács és a Technikai Bizottság felállítása után egy közösség által lefolytatott közvélemény-kutatás volt, amely meghatározta, hogy hány Planckot kell egy DOT-tokennek tekinteni. A Plankok a legkisebb csereegység Polkadotban, ez az érték nem változik, sokkal inkább az volt, hogy hány Planck tartalmaz egy DOT-ot, amelyre megszavazták. Úgy döntöttek, hogy egy DOT-ot most 1e10 plank jelölik 1e12 plank helyett. Tehát a $ DOT új verziója 100x kisebb lesz, mint a régi $ DOT.

Ez az átnevezés 2020. augusztus 21-én 13: 15-kor (UTC) körül történik, konkrétan az 1 248 328 blokkon. Amikor ez bekövetkezik, a felhasználóknak semmit sem kell tenniük, mert ez csak egy elülső változás. Továbbá, a legtöbb tőzsde, mint például a Binance vagy a Kraken, automatikusan megsokszorozza a felhasználók DOT-betétjeit az újradinálás után, vagyis ha 10 régi $ DOT-ot helyezett le az újradinálás előtt, akkor automatikusan új 1000 DOT-os jóváírást kapunk az újrabeosztás után. És hogy megvédjék a felhasználókat erre számítva, a felhasználók csak az újracsoportosítást követően vonhatják vissza az új $ DOT-ot..

A felhasználóknak időközben szem előtt kell tartaniuk, hogy egyes cserék pl. Az OKEx, MXC stb. Kereskedési párokat kínálnak OLD $ DOT-ban, míg mások pl. A Binance és a Kraken kereskedési párokat kínál NEW USD DOT-ban. $ DOT tulajdonosoknak és kereskedőknek kell jelölje be a tőzsdén, amelyen kereskednek, hogy megnézzék, mi a politikájuk a $ DOT-ra.

A Polkadot-ra épített projektek

A Polkadot ökoszisztéma óriási kiterjedésű és felhasználású. Jelenleg 188 projekt épül rá. Ide tartoznak a DeFi-hez kapcsolódó kriptoprojektek, a kriptovaluta pénztárcák, az infrastrukturális projektek, a tokenek, az Oracle, a DAO, a magánélet, a csere, a játék, az IoT, a méretezés stb..

Néhány jól ismert projekt, amely a Polkadot protokollra épül, a Chainlink, Ankr, Celer Network, Akropolis, Ocean Protocol, 0x Protocol, imToken stb..

Polkadot szerepe a DeFi projektekben

A decentralizált pénzügyek (DeFi) területe az összeilleszthetőségre, a láncok közötti kommunikációra, az értéktranszferekre és az egymással integrálódó protokollokra támaszkodik. Gyakorlatilag a Polkadot projekt teljes indoka. Mint ilyen sok, a DeFi projektek a Polkadot-t használják.

Például a DeFi automatizálási és összesítés alapú Akropolis projekt a Maker, az Compound, a Curve és a dYdX, integrációjára támaszkodik. Együttműködtek és nagyban hozzájárultak a Polkadot ökoszisztémához.

Polkadot hasonlóságai a közelgő Ethereum 2.0-val

Az Ethereum 2.0 Phase 0 mainnet várhatóan 2020 novemberében indul. Bevezetik a várva várt tétmechanizmust. Teljes telepítése azonban csak néhány évig lesz teljes. A Polkadot, amint látszik, hihetetlen hasonlóságot mutat az Eth2-vel.

Például mindkét blokklánc támogatja az aprítást, ami azt jelenti, hogy párhuzamosan hajtják végre a feldolgozást, lehetővé téve az egyes szilánkok számára a munkaterhelés felosztását és egymással való kommunikációt. Mindkettő hibrid konszenzus modelleket, tétmechanizmusokat és állapotátmenet funkciókat is megvalósít.

Következtetés

A Polkadot gyorsan tapad a DeFi mezőnyben és a tágabb kriptográfiai közösségben. A könnyű integráció, a rendelkezésre álló támogatások és a széles összeilleszthetőség miatt a Polkadot projektjei gyorsan növekednek, és úgy tűnik, hogy a Polkadot szövetség pozitívan befolyásolja a projekt jelképes árát.

Ahogy az ökoszisztéma tovább érik, valószínűleg a blockchain mező és az intelligens szerződések platformjának szerves részévé válik.

Decentralizált pénzügyek (DeFi) sorozat: oktatóanyagok, útmutatók és egyebek

A kezdőknek és a haladóbb felhasználóknak egyaránt megfelelő tartalommal nézze meg a DeFi térben való kereskedéshez szükséges ESSENTIAL TOOLS oktatóanyagokat tartalmazó YouTube DeFi sorozatunkat. MetaMask és Uniswap. Mély elmélyülés olyan népszerű DeFi témákban, mint a Reef.finance ($ REEF) és a Polkadot ($ DOT)

Az ezen a weboldalon található DeFi sorozat olyan témákat is tartalmaz, amelyeket a YouTube nem fedezett fel. Bevezetés a DeFi-re: a Decentralized Finance (DeFi) áttekintése: Útmutató a kriptovaluta legmelegebb trendjéhez

Oktatók és útmutatók az ESSENTIAL DEFI TOOLS számára:

 • MetaMask útmutató: Hogyan lehet fiókot létrehozni? PLUS tippek és hackek haladó felhasználók számára
 • Uniswap áttekintés és oktatóanyag: Útmutató kezdőknek és haladó tippek és trükkök
 • A szérum DEX útmutatója és áttekintése
 • SushiSwap ($ SUSHI) elmagyarázta
 • 1 hüvelykes csere, Mooniswap és Chi GasToken: A végső áttekintés és útmutató

Ha részletesebb információt szeretne kapni más konkrét DeFi projektekről, olvassa el a DeFi token útmutatóinkat. Íme néhány legnépszerűbb útmutatónk:

 • AAVE ($ LEND)
 • Ampleforth ($ AMPL) áttekintés: A DeFi protokoll alapvető útmutatója
 • ChainLink ($ LINK) útmutató: Kulcs link a DeFi térben
 • Cream Finance ($ CREAM): Mi ez?
 • Curve Finance ($ CRV) útmutató
 • DODOEx ($ DODO): Forradalmi On-Chain likviditási szolgáltató
 • Lineáris pénzügy ($ LINA): A szintetikus csereplatformok jövője?
 • Polkadot ($ DOT): Minden, amit tudnod kell a kínai DeFi kedveséről
 • RAMP DeFi: Hogyan oldja fel a társult eszközök értékét?
 • Reef Finance ($ REEF): A többfunkciós Defi platform
 • Solana ($ SOL) elmagyarázta
 • A grafikon ($ GRT) – A decentralizált alkalmazások következő szintje
 • Trustswap ($ SWAP) magyarázat – A DeFi tranzakciók következő generációja
 • Yearn. A DeFi ökoszisztéma egyesítése
 • Wing Finance ($ WING) – Hitel alapú DeFi hitelezési platform

További videók és cikkek hamarosan megjelennek a DeFi sorozatunk részeként, ezért feltétlenül iratkozzon fel a hírlevelünkre Youtube-csatorna és (egyelőre) Ingyenes heti hírlevél így értesítést kaphat, amint kijönnek!

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Adblock
detector