A központi bank digitális valutái (CBDC) magyarázata – új forradalom a pénzügyek számára?

Mik azok a központi banki digitális valuták (CBDC) – meg fogják-e jelenteni egy forradalom kezdetét, amely örökre megváltoztatja a pénzügyi rendszert? A CBDC-k digitális valuták nemzeti valutaként működő központi bankok (fiat) bocsátják ki. Ezek a papírpénz közvetlen cseréjét jelentik, pontosan ugyanazzal az értékkel és a kibocsátási politikával. A CBDC-ket az állam szankcionálja, és a monetáris hatóság és a szabályozási törvény irányítja őket.

A bankok szerte a világon versenyeznek a kibocsátásért Központi Bank digitális pénznemek (CBDC). Kína már telepítette a digitális pénznem elektronikus fizetésének (DCEP), a RenMinBi kriptográfiai technológián alapuló digitális változatának tesztpróbáját. Japán azonnal ellensúlyozta ez a bejelentés azt tervezi, hogy „2–3” év múlva digitális jent bocsát ki. Az egyik legfontosabb motiváció mögött A CBDC-nek drasztikusan javítania kell a pénzátutalás világszerte. Ahelyett, hogy olyan évtizedes technológiákra támaszkodna, mint a SWIFT, a digitális pénznemeket közvetlenül súrlódás nélkül lehet átvinni. Ez drasztikus hatással lesz a banki tevékenység minden szintjére, a banktól kezdve m0 tartalék rendszer a bank nélküli.

Az olyan nagy újságok, mint a The Guardian és az Economist, véleménycikkeket kezdtek írni, Kína előretörését nagy lépésnek nevezve, amely veszélyt jelenthet az Egyesült Államok gazdasági hegemóniájára. A másik oldalon a kínai kommentátorok hazájuk gyors munkáját és végrehajtását hirdették. Bár az Egyesült Államok és állami bankjai lassan jelentették be a kutatási terveket, és látszólag leálltak A Facebook mérlege (privatizált válasz egy CBDC-re) nyomában más nyugati nemzetek gyorsan megkezdték a kutatásokat. 

YouTube poszter

Globális erőfeszítés a központi bank digitális pénznemeinek bevezetésére

Ez év elején az Egyesült Királyság, az EU, Japán, Kanada, Svájc és Svédország bankjai közös kutatásba kezdtek egy CBDC-vel kapcsolatban. Franciaország bejelentette, hogy 2020-ban tesztelni kívánja a CBDC kísérleti kísérletét.


Ázsiában a japánok azonnal bejelentették szándékukat egy CBDC létrehozására, amely megfelel Kína sajátosságának, amint a hír elkezdett megjelenni. A Koreai Bank a saját digitális pénznemét is vizsgálja. A kisebb nemzeti bankok, például Thaiföld, a Fülöp-szigetek és Szingapúr is meg akarják teremteni saját bankjaikat. Olyan projektek, mint A szingapúri Ubin a szingapúri monetáris hatósággal folytatott munka már a fejlesztés 5. szakaszában van.

A világ a CBDC felé halad, és egyetért abban, hogy ez lesz a jövő pénzneme. De mitől olyan különlegesek és csábítóak a bankok és a kormányok számára? 

A digitális pénznemek mint a gazdasági változások elleni küzdelem fegyvere

A fő ok a költséghatékonyság és az ellenőrzés. A CBDC-ket nem terhelik hosszú feldolgozási idők és költséges díjak. Amint a stabil érmepiacról láthatja, a kriptovaluták küldése és fogadása gyorsan és egyszerűen elvégezhető, csupán telefon és internetkapcsolat szükséges. Nem csak, de a digitális pénznemeket is sokkal könnyebb nyomon követni, így a pénzmosás nyomon követése sokkal könnyebb. 

Egy másik tényező a CBDC ellenálló képessége a politikai vagy gazdasági változásokkal szemben. Gyakran a feltörekvő gazdaságok állampolgárainak nagy eltérései vannak a pénznem egészségi állapotában a piacon az árfolyamokhoz képest, azonban a stabil érmék ritkán mutatnak jelentős elmozdulásokat. Nem csak ez, hanem nagy banki leállások, például Görögországban és Izland jól jöhetett volna megoldás, ha pénzügyi alternatívájuk van pénzük tárolására. A digitális pénznemek ez az előnye nagyon fontos lehet, mivel a világ recesszióval néz szembe a koronavírus erőfeszítéseinek gazdasági stresszei miatt. 

Van azonban egy fő részlet, amely egyes nemzetek kutatását ösztönzi. A CBDC fenyegetése az amerikai dollár uralmának. A ChinaDaily a Kínai Népi Bank DCEP-jét „a dollár elszámolási rendszer funkcionális alternatívájának” nevezte. Ezt akarják a pekingi politikusok, mivel az amerikai szankciók hatékonyak, nevezetesen a dollár tartalék valuta miatt. Ez azt jelenti, hogy a szankcionált államokba történő nemzetközi transzferek gyakran tilosak, és a bankok leállnak, mivel az amerikai dollárt használják a tőzsdén. 

Kihívó amerikai szankciók

A CBDC elméleti képessége az amerikai dominancia kijátszására olyasvalami, amire számtalan becsapódott nemzet törekedett. Más országok, amelyek nemzeti digitális fizetőeszközökkel rendelkeznek, többek között Irán – az Egyesült Államok szankciói által sújtott ország és Venezuala – hasonlóan sújtott nemzet. További amerikai ellenfelek, akik megkezdték a saját CBDC-vel kapcsolatos kutatásokat, többek között Kuba, Észak-Korea és Palesztina.

Nyilvánvaló, hogy a verseny a különféle versengő nemzetek között zajlik, hogy elindítsák saját digitális pénznemüket és új gazdasági keretet hozzanak létre. Ki fogja vezetni a vádat, még nem derül ki, de a válasznak komoly következményei lehetnek a jövőre nézve. 

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Adblock
detector