Csillagos lumenek (XLM) dióhéjban

A Stellar egy olyan platform, amely összeköti a bankokat, a fizetési rendszereket és az embereket. A 2014-ben bemutatott Stellar blockchain technológiát használ a gyors pénzváltás és pénzátutalás érdekében. A Stellar eredetileg a Ripple Lab protokollján alapult, de a legfontosabb filozófiai különbségek miatt a Stellar végül teljesen átírta a kódot. Félig decentralizált konszenzusos platformra épül, és bármilyen típusú valuta támogatására szolgál, mint például az amerikai dollár, RMB vagy jen. Csillagok platformja natív valuta a Csillag Lumen (XLM).

Csillag lumenek (XLM) a Binance Exchange-en lehet kereskedni.

Jellemzők és specifikációk

 • Tranzakció sebessége: 3-5 másodperces megerősítési idő
 • Teljes ellátás: 100B XLM eredetileg létrehozva
 • Több ezer tranzakciót támogat másodpercenként
 • A Stellar Consensus Protocol (SCP) protokollt használja a munka igazolása helyett
 • Egyszerű, tiszta API
 • Multisig és okos szerződések
 • Decentralizált elosztott adatbázis
 • 1% fix éves infláció

Milyen gyors a Csillag?

Stellar XLM logó

A Stellar hálózat 3-5 másodpercen belül meg tudja erősíteni a tranzakciókat 0,00001 USD alatti tranzakciós költséggel. Ezáltal a hálózat ideális a tömeges fogyasztói elfogadáshoz és a határokon átnyúló tranzakciókhoz. Maga a hálózat másodpercenként több mint 1000 tranzakciót képes támogatni.

Hogyan működik a Csillag Lumen??

Decentralizált hálózat


A decentralizált hálózat olyan társakból áll, amelyek egymástól függetlenül működhetnek. Ez azt jelenti, hogy a Stellar hálózat egyetlen entitástól sem függ. Az elképzelés az, hogy minél több független szerver vegyen részt a Stellar hálózatban, így a hálózat akkor is sikeresen fog működni, ha egyes szerverek meghibásodnak.

Főkönyv

A hagyományos főkönyvhez hasonlóan a Stellar főkönyve is felsorolja a hálózat minden egyes számlájához tartozó összes egyenleget és tranzakciót. A globális Stellar főkönyv teljes másolatát a Stellar szoftvert futtató minden szerveren tárolják. Bármely entitás futtathat Stellar szervert.

Ezek a szerverek egy decentralizált Stellar hálózatot alkotnak, lehetővé téve a főkönyv lehető legszélesebb körben történő terjesztését. A szerverek szinkronizálják és hitelesítik a főkönyvet a konszenzus néven ismert mechanizmus révén.

Konszenzus

A Stellar a Stellar Consensus Protocol (SCP) nem pedig a munka igazolása. A Stellar Consensus Protocol (SCP) egy olyan protokoll, amely optimális biztonságot nyújt a rosszul viselkedő résztvevőkkel szemben. Alapvetően biztonságosabb és jobb védelmet nyújt a rosszindulatú felek ellen.

A Stellar szerverek kommunikálnak és szinkronizálnak egymással annak érdekében, hogy a tranzakciók érvényesek legyenek, és sikeresen alkalmazzák őket a globális főkönyvre.

Például, ha 5 dollárt szeretne elküldeni egy ismerősének a hálózaton, a megbízható szerverek listája megkezdi a megállapodást az 5 dolláros fizetés érvényességéről a barátjának. E szerverek többségének el kell fogadnia, hogy Ön tulajdonképpen 5 USD értékű hitelt birtokol a hálózaton, mielőtt a tranzakciót érvényesnek jelölnék.

A Stellar hálózaton konszenzusra jutás egész folyamata körülbelül 2-5 másodpercenként zajlik.

Horgonyok, bizalom és hitel

A horgonyok egyszerűen olyan entitások, amelyekben az emberek bíznak abban, hogy betéteiket megtartják, és hiteleket bocsátanak ki a Stellar hálózatba ezekért a betétekért. Hídként működnek a különböző pénznemek és a Csillaghálózat között. A Stellar hálózatban minden pénztranzakció (kivéve a lumen természetes digitális pénznemét) horgonyok által kibocsátott hitel formájában történik.

A horgonyok két egyszerű dolgot tesznek:

 1. Fizetik az előlegedet és a megfelelő jóváírást a Stellar főkönyvén lévő számlád címére bocsátják ki. Visszavonhat azáltal, hogy beviszi őket az általuk kibocsátott hitellel.
 2. Bízni kell abban, hogy a horgony tiszteletben tartja betéteit és hitelkivételeit.

A horgonyok már a csillagok előtti világban léteznek. Például a Paypal használatához pénzt kell befizetnie a bankszámlájáról. A Paypal ezután jóváírást ad a Paypal-számláján. Ezt a Paypal-jóváírást elküldheti bárkinek, aki megbízik a Paypal-ban (bárkinek, aki rendelkezik Paypal-számlával). Valaki, aki megkapta a Paypal-jóváírását, a Paypal használatával átválthatja azt valódi pénzre a banknak történő visszavonásával.

A horgonyok ugyanazt a funkciót látják el a Csillagban. A különbség az, hogy az összes „Paypals” és más horgony ugyanazon a hálózaton működik, így most mindannyian tudnak egymással tranzakciókat folytatni – ezáltal a rendszer sokkal hatékonyabbá válik. Az emberek most már könnyedén elküldhetik és kicserélhetik ezeket a különböző horgonyhiteleket egymással.

Elosztott tőzsde

A Csillagok főkönyve képes tárolni azokat az ajánlatokat, amelyeket az emberek valuták vételére vagy eladására tettek. Az ajánlatok nyilvános kötelezettségvállalások, amelyek szerint az egyik típusú hitelt egy másikra előre meghatározott árfolyamon cserélik. A főkönyv az ajánlatok globális piacává válik.

Mindezek az ajánlatok alkotják az úgynevezett megrendelési könyvet. Minden deviza / kibocsátó párhoz rendelési könyv tartozik. Tehát, ha a Virgin Bank / EUR-t szeretné kicserélni bitstamp-ra / BTC-re, nézze meg az adott rendelési könyvet a főkönyvben, hogy megnézze, mire vásárolják és adják el az emberek.

Ez lehetővé teszi az embereknek, hogy ne csak devizát vásároljanak és adjanak el devizaszerűen, hanem a tranzakciók során zökkenőmentesen konvertálják a valutákat.

Csillag lumenes partnerségek

A csillagok legfőbb célja a szegények és a bank nélküli bankok segítése. 2017-ben, Az IBM partnerséget jelentett be a Stellar protokollal határokon átnyúló blockchain alapú fizetési rendszer kidolgozása a nagy bankok számára. Ez nagymértékben javítaná a határokon átnyúló tranzakciók hatékonyságát, különösen a 2007 – es országok esetében Délkelet-Ázsia, ahol az átutalás költsége sok házi segítõ nem engedheti meg magának, hogy pénzt küldjön haza. Jelenleg a program 47 valutával és 72 országban működik.

Csillaglumen (XLM) pénzneme

A Lumens a Stellar hálózat tokenjének adott név. Eredetileg akkor hívták őket csillagoknak, amikor a Stellar hálózat 2014-ben elindult, de a frissített hálózat 2015-ös elindításával a token neve csillagról lumenre változott.

A Stellar hálózat beépített pénzneme, a lumen két célt szolgál:

 1. Kis spamellenes szerepként működik
  • Minden tranzakcióhoz kisebb – 0,00001 lumen – díj kapcsolódik. Ez a díj megakadályozza a rosszindulatú szándékkal rendelkező felhasználók elárasztását a hálózatban (más néven DoS-támadás). A lumének biztonsági tokenként működnek, enyhítve azokat a DoS-támadásokat, amelyek nagyszámú tranzakciót próbálnak létrehozni, vagy nagy mennyiségű helyet fogyasztanak a főkönyvben.
  • Hasonlóképpen, a Stellar hálózat megköveteli, hogy minden fiók legalább 20 lumen mérleggel rendelkezzen. Ez a követelmény biztosítja a számlák hitelességét, ami segíti a hálózatot a tranzakciók zökkenőmentes áramlásának fenntartásában.
  • Megkönnyítheti a több devizás tranzakciókat
   • Az XLM néha megkönnyíti az olyan devizapárok közötti kereskedelmet, amelyek között nincs nagy közvetlen piac, hídként funkcionálva. Ez a funkció akkor lehetséges, ha folyékony piac van a lumen és az egyes érintett pénznemek között.

   Csillag Lumen token metrikák

   A Csillaghálózat keletkezésénél 100 milliárd lumen (XLM) jött létre a protokollban meghatározottak szerint. A Csillagfejlesztési Alapítvány (SDF) letétkezelői megbízatásának részeként azt a feladatot látja el, hogy felügyelje, hogy a lumen túlnyomó többségét, 95 milliárdot elosztják a világon.

   • 50% -ot apró részletekben kell megadni minél több embernek.
   • 25% -ot más vállalkozásoknak és nonprofit szervezeteknek kell adni, hogy elérjék azokat az embereket, akiket a stellar.org egyébként nem érhetne el a Direct Registration programon keresztül.
   • 20% -ot a bitcoin és az XRP tulajdonosok kapnak
   • 5% -ot a Stellar.org tart vissza a műveletekhez.

   A Stellar hálózat beépített, rögzített inflációs mechanizmussal rendelkezik. Új lumeneket adnak a hálózathoz évente 1% -os arányban. A hálózat egy tranzakció során minden egyes műveletért alapdíjat is beszed. Az alapdíjakból származó forrásokat hozzáadják az inflációs készlethez.

   Az ökoszisztéma kiegyenlítő intézkedésként bárki, akinek lumenje van, szavazhat arról, hogy hova kerülnek a források ebben a készletben. A protokoll minden héten elosztja ezeket a lumeneket minden olyan számlán, amely a szavazatok több mint 0,05% -át kapja a hálózat többi fiókjáról.

   Hogyan bányászom a Stellart (XLM)

   Az egyik gyakran feltett kérdés a Stellar (XLM) bányászata. A Stellart nem lehet bányászni a Bitcoinhoz hasonló folyamatban, mert nem használja a Proof-of-Work-t. Ehelyett a Stellar olyan újjáépített csomópontokra támaszkodik, amelyek a tranzakciókat egy szavazási rendszeren keresztül erősítik meg. A blokkjutalmakat a Csillagcsomók kapják évente 1% -os infláció mellett. Stellart (XLM) vásárolhat vagy eladhat a Binance Exchange.

   Erőforrások:

   Csillagok honlapja https://www.stellar.org/

   SCP fehér papír https://www.stellar.org/papers/stellar-consensus-protocol.pdf

   Blog https://www.stellar.org/blog/

   Mike Owergreen Administrator
   Sorry! The Author has not filled his profile.
   follow me
   Adblock
   detector