Privát kulcsok: Mik ezek és miért fontosak?

A magánkulcsok számokból és betűkből állnak, és a felhasználók egyedi azonosítására szolgálnak, amelyek lehetővé teszik számukra a biztonságos tranzakciók végrehajtását.

A kriptovaluta magánkulcsa egyedülállóan azonosítja, hitelesíti és hozzáférést biztosít a fiókjához, lehetővé téve a kriptovaluták pénztárcájában való elköltését vagy elküldését. Ez azt jelenti, hogy elveszíti vagyonát, ha elveszíti a magánkulcsát. Szerencsére vannak olyan módszerek, amelyek elősegítik a magánkulcsok tárolását, amint az később látható.

Privát kulcs vs nyilvános kulcs – Mi a különbség?

A privát kulcsok vannak NEM nyilvános kulcsok. Egy nyilvános kulcs vagy cím lehetővé teszi a többi felhasználó számára, hogy egy tranzakció során azonosítsák Önt és fiókját.

Analógia útján a nyilvános kulcs olyan, mint egy bankszámlaszám, amelyet mások tudhatnak, és megkövetelik, hogy tranzakciót folytasson veled. Másrészt a privát kulcs az a PIN-kód, amelyre az ATM-nél kell hozzáférnie bankszámlájához. Csak neked kell tudnod ezt a titkos PIN-kódot, mivel bárki, aki ismeri, fel tud venni pénzt a számládról.

Ha többet szeretne megtudni arról, hogyan jött létre ez a technológia, nézze meg interjúmat a nyilvános kulcsú titkosítás egyik úttörőjével, Whitfield Diffie-vel.


YouTube poszter A rejtjelezés atyja: Whitfield Diffie

Hogyan generálják a magánkulcsokat? 

A platform először véletlenszerű matematikai szekvenciák felhasználásával generál egy magánkulcsot. Innentől a nyilvános kulcs jön létre.

Hogyan férhet hozzá a kriptovalutához egy privát kulccsal? 

Kétféleképpen érheti el a kriptovalutát, ha van kriptovaluta-fiókja és magánkulcsa:

  1. Vsit egy megbízható Digital Ledger Technology (DLT) webhelyet az internet böngészőjével, és jelentkezzen be fiókjába a privát kulcsával. A webhely megerősíti, hogy a fiók megegyezik a privát kulccsal, és lehetővé teszi az online tranzakciók megtekintését és végrehajtását. Ez a böngészőn keresztüli közvetlen bejelentkezés módja azonban kényelmetlen, mivel minden alkalommal, amikor tranzakciót szeretne végezni, be kell írnia a magánkulcs összes alfanumerikus karakterét; vagy
  2. Használjon kriptovaluta pénztárcát. Ezzel a pénztárcával az összes magánkulcsodat egy egyszerűbb elsajátítású hitelesítési kifejezés tárolja és éri el. A pénztárca biztosítja a magánkulcsot, amikor tranzakciót hajt végre. Többféle pénztárca létezik, amelyek tárolják a magán- és nyilvános kulcsokat, pl. 

• Asztali pénztárca, pl. Exodus pénztárca

• Mobil pénztárcák pl. Enjin pénztárca

• Hardver pénztárca pl. Ledger Nano X, Trezor T modell

• Szoftvertárca, pl. Electrum pénztárca

Kriptopénz hardver pénztárcákKriptopénz hardver pénztárcák

Ha már a pénztárcákról beszélünk, akkor hallani fogja, hogy az emberek emlegetik a „forró pénztárcát” és a „hideg pénztárcát”. Először zavarónak tűnhet, de egyszerűen arra utal, hogy kapcsolódnak-e az internethez vagy sem. A forró pénztárcák az internethez csatlakoznak, míg a hideg pénztárcák nem.

Kattintson ide, ha többet szeretne megtudni a hideg és meleg pénztárcákról, valamint azok előnyeiről és hátrányairól.

Mi az a kezdő kifejezés / helyreállító kifejezés? Mi köze van a privát kulcsához?

A pénztárca beállítására szolgáló oktatóvideóinkban lesz egy lépés, ahol le kell írnia és biztonságos őrizetben kell tartania egy sor szót. Ez a magfrazád néven ismert. Az alapmondat általában 12 vagy annál több angol szó, amelyet a magánkulcs könnyebben érthető formátumba történő titkosítására használnak (azaz betűk és számok húrja helyett). Ezért, bárki, aki hozzáfér a kezdő kifejezéséhez, hozzáfér a privát kulcsához.

Hogyan tarthatom biztonságban a vetőmag-mondatomat?

Az Ön magmondata (vagy helyreállítási mondata) lényegében a magánkulcsod, de könnyebben érthető formátumban titkosítva. Ezért kulcsfontosságú, hogy biztonságban tartsuk a hackerek és a tolvajok ellen. Íme néhány tipp és trükk, amelyeket megfontolhat, hogy biztonságban legyenek.

A magmondat rögzítése:

  • Írja le magánkulcsát olyan tollakkal, amelyek állandó tintával és olyan papírral rendelkeznek, amely nem maszatolódik el vagy okozhatja a tinta elhalványulását idővel (pl. Olyan papír, amelyre általában a nyugtákat nyomtatják).
  • A víz károsodásának elkerülése érdekében a papír fóliázása, amelyre a vetőmag-kifejezést rögzítette.
  • Kerülje el azokat a kártyákat, amelyeket a pénztárca gyártói adtak Önnek, hogy felírja a magmondatot, vagyis ne használja a mondat Ledger által biztosított helyreállítási kártyákat a Ledger mag kifejezésének rögzítésére. Ennek célja, hogy a tolvajoknak sokkal nehezebb legyen összerakni a puzzle-t.
  • Lehet, hogy erről vita folyik, de néhányan azt javasolták, hogy legyen több mint egy példány a magmondatból, ha elveszne.
  • Azok számára, akik aggódnak a toll és a papír használata miatt. Egyes vállalatok, mint pl Cryptosteel amely fémcsempével ellátott eszközöket árusít Önnek a helyreállítási mag rögzítésére.
  • Néhányan felvetették azt az ötletet, hogy maguk is megjegyezzék a teljes kifejezést, vagy megbízható barátaik és családtagjaik több-több szót megjegyeznek..

A vetőmag-kifejezés megerősítése: Bevált gyakorlatként, miután leolvasta a vetőmag-kifejezést, a következő lépésekkel kell megerősítenie a kifejezést. Először is küldjön kis mennyiségű kriptovalutát a létrehozott nyilvános kulcshoz, majd törölje a fiókot az eszközről. Végül importálja újra fiókját a készülékére. Ha ugyanannyi kriptovalutát lát az eszközén, akkor az alapmondat helyesen felel meg fiókjának.

A vetőmag-mondat tárolása: ha a mag-mondatának több példánya van, több különálló helyen tárolhatja, amelyek ideális esetben biztonságosak az elemektől és nem nyilvánvalóak. A másik bevált gyakorlat az is, ha a magfrazát a hardvertárcától külön helyen tartja.

A mag / helyreállító kifejezés hozzáférést biztosít a privát kulcsaihozA mag / helyreállító kifejezés hozzáférést biztosít a privát kulcsaihoz

Mi történik, ha elveszíti a magánkulcsát? 

Ha elveszíti a magánkulcsát, nem férhet hozzá a számláján lévő pénzeszközökhöz. A titkos kulcs előállításához használt biztonságos természet és véletlenszerű matematikai szekvenciák miatt senki sem fogja tudni helyreállítani az ön titkos kulcsát és következésképpen a kriptovalutákat..

Ezért tanácsos nagyon biztonságosan megőrizni magánkulcsát.  

A kriptovaluta hardvertárca használata megakadályozhatja a magánkulcs elvesztését.

A pénztárca beállításakor és a fiókokkal való szinkronizáláskor a felhasználóknak 18-24 szóból álló helyreállítási kifejezést kell beállítaniuk. Ezt a helyreállítási kifejezést használjuk az eszköz és következésképpen a magánkulcs visszaállítására.  

Titkos kriptovaluta kulcsok és kiberbiztonság 

Bárki hozzáférhet az Ön privát kulcsához, hozzáférhet az Ön pénzéhez. Ugyanez vonatkozik a helyreállítási kifejezésre is.

Ezért vigyázzon, ne fedje fel senki előtt a magánkulcsát. Arra is ügyeljen, hogy véletlenül ne adjon hozzáférést a tolvajoknak az Ön pénzéhez, ha online helyreállítja a helyreállítási kifejezést vagy lefényképezi.

A lopások megelőzése érdekében az emberek egyik lehetősége az, hogy a privát kulcsot offline módon mentik egy papír pénztárcára. 

Privát kulcs mentése papír pénztárcáraNéhány ember kinyomtatja magánkulcsát egy darab papírra, és biztonságban tartja. Ezt „papír pénztárcának” nevezik

Következtetés

A kriptovaluta magánkulcs olyan egyedi azonosító, amely megkülönbözteti a kriptovaluta-fiókját a többitől. Létrehozza azt a nyilvános kulcsot, amelyet kereskedelmi partnerei használnak majd az ügylet lebonyolításához, és lehetővé teszi, hogy bejelentkezzen és tranzakciót folytasson velük.

Ezért meg kell győződnie arról, hogy a kezdő kifejezés / helyreállítási mondat és így a magánkulcsai biztonságban maradnak.

Frissítve 2020. március 30 .: 2 új szakasz hozzáadása „Mi az a kezdő kifejezés / helyreállítási kifejezés? Mi köze van a magánkulcsodhoz? és “Hogyan tudom biztonságban tartani a vetőmag kifejezésemet?”

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Adblock
detector