Mi az a Blockchain technológia? Minden, amit tudnod kell

A blokklánc és a kriptopénz az elmúlt évtizedben az élet különféle területein vált szóvá. A kriptovaluták 2017 végi, egekbe szökő értéke szélesebb körű javaslatot adott ezeknek a szavaknak. Csak néhány olyan ember van, aki nem ismeri ezeket a szavakat. Emellett azoknak a töredékeknek a száma, akik gyakran használják ezeket a szavakat, megértik e szavak valódi értelmét és jelentését. Korábban a blockchain technológiát társították a Bitcoin-hoz. De manapság úgy tűnik, hogy ez a technológia forradalmasítja az élet szinte minden területét. A kutatók azzal vannak elfoglalva, hogy növeljék a dühöngő technológia méretezhetőségét és biztonsági jellemzőit.

Blockchain

Sok kutatás után a szakértők arra a következtetésre jutottak, hogy a blokklánc egyfajta nyilvános főkönyv, amely tárolja a digitális világban zajló összes tranzakciót. A blokklánc egyik sajátossága, hogy minden tranzakciót külön blokkban tárolnak, és mindenki megosztja a hálózaton. Ezek a blokkok összekapcsolódnak egymással, ezáltal ellenállnak a főkönyv változásainak. A kriptográfia és az elosztott konszenzus algoritmusok biztosítják ezeket a tranzakciókat. A világszerte növekvő digitalizálódási és okossági trendek a blokkláncot szélesebb körűvé tették az emberek számára, hogy megértsék.

A blokkláncok típusai

A blockchain technológiának két típusát használják széles körben az egész világon. Ezek:


1 engedélyezett blokkláncok

Ezek azok a blokkláncok, amelyeket csak a hálózat tulajdonosai és érvényesített felhasználói érvényesítenek. Ez azt jelenti, hogy nem szükséges további ellenőrzés a felhasználók jogosultságain, mert ezek a megbízhatóak. Ezeket a blokkláncokat gyakran használják a kormányzati intézmények és vállalkozások, és a kormányzati szervek az ellenőrzött felhasználók. Az engedélyezett blokkláncok privátok is lehetnek, és ilyen esetekben a szervezetek validált felhasználókká válnak.

2-engedély nélküli blokkláncok

Ezek a leggyakrabban használt blokkláncok, amelyekben a hálózat minden felhasználója részt vesz a konszenzusban. Ez az a blokklánc, amelyben minden blokkot biztonsági kulccsal rögzítenek. Az ilyen típusú blokkláncok mindenki számára elérhetőek, de senki sem tudja lemásolni vagy mérsékelni a megtörtént tranzakciót.

Blockchain Technology

A blockchain technológia az a technológia, amely segíti a fejlesztőket a blockchain által támogatott különféle alkalmazások kifejlesztésében. Ez a technológia kiterjesztette a blokklánc használatát az élet különböző területein, beleértve az egészségügyi és jótékonysági szervezeteket is. Ez egy nyílt forráskódú technológia, amelyet magánszemélyek és vállalatok egyaránt felhasználhatnak saját maguk hasznára. Ennek a technológiának a használata megszüntette harmadik felek szerepét a pénzügyi tranzakciókban. Éppen ezért a blokklánc technológiát ideálisnak tartják azokban az országokban, ahol a lakosság többsége nem banki. Egyszerű szavakkal elmondhatjuk, hogy a blokklánc-technológia az a technológia, amely közvetítők igénye nélkül segíti a digitális eszközök tárolását és cseréjét egy peer-to-peer hálózatban..

Olvassa el még: 8 legjobb Blockchain online tanfolyam képzésre & Tanúsítás 2019

A Blockchain technológia működése

hogyan működik a blokklánc

img forrás: G2 tömeg

Az elmúlt évtizedben a blockchain technológiát a meggazdagodás gyors módjának ismerték el. Ezért egyre többen érdeklődnek a blokkláncba és a kriptovalutákba történő befektetés iránt. A valódi előnyök elérése érdekében elengedhetetlen a blockchain technológia koncepciójának és működésének megértése. A blockchain technológia működése négy egyszerű lépésben magyarázható. Ezek:

READ Ripple – MoneyNetint és RippleNet szemlélés az XRP használatához az igény szerinti likviditás megszerzéséhez

Egy tranzakció végrehajtása

A blockchain technológia működésének legelső és legfontosabb megértése az, hogy tranzakciót igényel. A tranzakció két magánszemély vagy vállalkozás között történhet, függetlenül azok helyétől. Ezek egyike lesz a feladó, a másik pedig a vevő.

2-Tranzakció érvényesítése / ellenőrzése

A tranzakció megtörténte után a blockchain technológia működésének következő lépése az adott tranzakció érvényesítése vagy ellenőrzése. Mivel a tranzakciót számítógépek milliói osztják meg szerte a világon, számítógépek hálózata rohan a tranzakció ellenőrzésére. Ezek megerősítik a tranzakciót, annak dátumát, időpontját, összegét, sőt a tranzakció résztvevőit is.

3-blokk kialakítása

Amikor a tranzakciót a hálózat számítógépei validálják, külön blokkban tárolják. Ez a blokk tartalmazza az adott tranzakcióval kapcsolatos összes információt. Ezek az információk tartalmazhatnak időt, dátumot, összeget, digitális aláírásokat és még sok minden mást. Ezek a blokkok a hálózat minden egyede vagy vállalkozása számára láthatók, ezért a nyilvántartás megváltoztatása lehetetlenné válik. Ez az új blokk egy már meglévő blokklánc-adatbázishoz van csatolva. Az egyes blokkokban lévő információkat titkosítás és bizonyos más elosztott konszenzusos algoritmusok mentik.

4-Kód / Hash kiosztása

A blokklánc működésének utolsó lépése egy kód vagy hash kiosztása a blokkhoz. Ez a kód akkor kerül kiosztásra, ha a tranzakcióval kapcsolatban mindent ellenőriznek. Ez a kód mindig egyedi, ami biztonságossá teszi a tranzakciót. Itt fontos megemlíteni, hogy új blokk csak akkor vehető fel a blokkláncba, miután egy bizonyos kódot kapott. Ez az új blokk egy meglévő blokklánc vagy adatbázis hozzáadása után válik láthatóvá a nagyközönség számára.

A Blockchain technológia előnyei

Mivel a blockchain nyílt forráskódú technológia, széles körben használják az élet különböző területein. Ennek a technológiának az egyre növekvő használata forradalmasította a világ számos vállalkozását. Néhány előnye:

1 tranzakciós sebesség

A blockchain technológiát világszerte széles körben használják a globális tranzakciók gyorsabb gyorsítása érdekében. Itt helyénvaló megemlíteni, hogy ennek a technológiának az alkalmazása forradalmasította a bankszektort az egész világon. Ugyanis a korábban 15-20 nap alatt lezajlott globális tranzakciók másodpercek alatt zajlanak le. Például egy globális tranzakció mindössze 0,3 másodperc alatt teljesül a Ripple blokklánc-hálózatában.

2-Biztonság

A pénzügyi világban növekvő biztonsági fenyegetések szintén növelték a blockchain technológia használatát a különböző területeken. A technológia nagyfokú titkosítása minden tranzakciót biztonságossá tesz. Ráadásul a nyilvántartás formájában elérhető blokkok világszerte mindenki számára lehetetlenné teszik a tranzakciók mindenki számára történő megváltoztatását. Az egyes blokkok, amelyek bizonyos tranzakciókról információkat tárolnak, egyedi kivonatokkal / kódokkal vannak rögzítve. A kutatók és szakértők továbbra is a digitális világban zajló tranzakciók biztonságának növelésével foglalkoznak.

OLVASSA EL a Blockchain-t az egészségügyi piacon, hogy 2025-re meghaladja az 1,6 milliárd dollárt

3-Átlátszóság

A blockchain technológia másik előnye a páratlan átláthatóság. A globális tranzakciók átláthatóságában egyetlen más technológia sem képes ellenállni a blokklánc technológiának, mert az összes tranzakció mindenki számára látható. Csak azok a személyek férhetnek hozzá ezekhez a tranzakciókhoz, amelyek megváltoztatása nélkül történik. Ezenkívül a feladó és a címzett továbbra is tájékoztatást kap a tranzakció állapotáról.

4-költséghatékonyság

A blockchain technológia hatóköre is nap mint nap növekszik költséghatékonysága miatt. Ez a technológia kiküszöbölte a közvetítők szerepét a pénzügyi tranzakciókban, ami nemcsak megnövelte a tranzakciók sebességét, hanem költséghatékony is. A blockchain hálózatban nincs szükség semmilyen dokumentációra, amely kiküszöbölte a tranzakciók késését is. A feladó és a vevő blokklánc-hálózaton keresztül közvetlenül kapcsolódik egymáshoz, és folyamatosan tájékoztatják őket a tranzakció állapotáról.

5-Együttműködés

Az együttműködés szintén a blokklánc-technológia legfontosabb előnyei közé tartozik, mert mind a feladó, mind a vevő együttműködik egymással a tranzakciós folyamat során, ami kielégítővé és súrlódásmentessé teszi azt. Ez a blokklánc technológiát is megbízhatóvá és gyorssá teszi, mert nincs szükség harmadik félre.  

6 fokú pontosság

Végül a blockchain technológiát is széles körben használják a tranzakciók nagyfokú pontossága miatt. A blokkok mindenki számára látható láthatósága átláthatóvá teszi a tranzakciókat. Ezen blokkok közötti kapcsolatok növelik a technológia pontosságát, mivel az ezekben a blokkokban található információk nem másolhatók és nem módosíthatók.

Hogyan használják a kriptopénzek a blokkláncot?

Több mint 1400 kriptovaluta használja a blokklánc-technológiát a maga sajátos módjain. A Bitcoin volt az első kriptovaluta, amely ezt a technológiát használta. Figyelembe véve a hálózat különböző problémáit, a különböző alt érmék különböző formában használják ezt a technológiát. Például a Bitcoin hálózatában minden új blokk tíz perc múlva jön létre, amely igazolja a tranzakciót. Másrészt az Ethereum blokkláncában ez az idő 10-20 másodpercre csökken, és ez az idő 0,3 másodpercre csökken a Ripple blokklánc hálózatában.

A Blockchain technológia jövője

Széles körű használatának köszönhetően a blockchain technológia továbbra is a digitális pénznemekkel kapcsolatos szinte minden beszélgetés élén áll. A legtöbb szakértő azon a véleményen van, hogy a blockchain technológia használata végtelennek tűnik. Egy-két évtized múlva az élet szinte minden területének hátterében lesz. A blockchain technológia néhány felhasználása a közeljövőben tartalmazhatja:

  • Növelheti az intelligens szerződések felhasználását.
  • A szakértők véleménye szerint a blockchain technológiát hamarosan a legfontosabb egészségügyi információk terjesztésére használják.
  • Mivel az országok többségében az általános választásokat feltörik, a blockchain technológiát hamarosan fel lehet használni szavazási céllal, hogy a választások igazságosak és gyorsak legyenek.
  • Senki sem tagadhatja használatát az e-kereskedelmi iparban, ezért remélhető, hogy mindenféle ingatlan adás-vétele blokkláncokon keresztül történik.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Adblock
detector