Bevezetés a kriptovaluta kereskedelembe: jegyek, piacok, diagramok olvasása és egyebek

“Új vagyok a kriptográfia terén, látom ezeket a kereskedési grafikonokat vonalakkal, és elolvasom / hallom ezeket a hívószavakat, de fogalmam sincs, mit jelentenek és / vagy hol kezdjem.”

A jegyek / piacok megértése

Az első dolog, amit tudnia kell, amikor elsajátítja a kriptovaluták kereskedelmét, az az, hogy miként lehet azonosítani az egyes érméket és a különböző piacokat, ahol kereskedni lehet velük. Weboldalak, mint Tradingview.com és az Investing.com remek helyek a kiinduláshoz, és ingyenes kriptopénz-diagramokat kínálnak elemzéséhez és megismeréséhez.

Ketyegő

Minden kriptovalutának megvan a maga „ticker” vagy rövidített szimbóluma, amelyet annak azonosítására használnak, ha tőzsdén kereskednek vagy kereskedési diagramot néznek. A Bitcoin a „BTC”, az Ethereum az „ETH”, a Litecoin „LTC” és így tovább. A kriptovaluta jelölését egyszerűen megtudhatja, ha rákeres a Coinmarketcap.com webhelyre vagy bármely más érmefeltöltő webhelyre..

A kriptovaluta árfolyama nem változik, minden cserében azonos és nem változtatható meg.


Piacok

Amikor tőzsdén kereskedik, vagy kriptovaluta diagramját elemzi, akkor csak bizonyos fiatokra és kriptovalutákra korlátozódik, amelyekkel egy másik digitális eszköz kereskedhető. A „piac” ezekre az alapvető devizákra utal.

A Bitcoin, az Ethereum és az USDT (Tether) a 3 fő kriptovaluta piac, amelyekkel digitális eszközök cseréjén találkozhat. Azok számára, akik nem ismerik a Tether-et, ez lényegében az amerikai dollár virtuális pénznemű változata, amely digitális fiatként kereskedhet, ahol minden USDT token 1 valódi USD-hez van kötve annak érdekében, hogy stabilizálja az árát a kriptopiac volatilitása ellen..

Ez azt jelenti, hogy ha egy adott érme vásárlását / eladását vagy kutatását tervezi, meg kell határoznia, hogy melyik kereskedési párban vagy „piacon” szeretné ezt megtenni. Például, ha érdekli a Stellar Lumens (XLM) vásárlása ) és már Ön is az Ethereum tulajdonosa, akkor kereskednie kell az XLM / ETH piacon. Ugyanez vonatkozik arra az esetre is, ha érdekel a Stellar Lumen árának elemzése az Ethereummal szemben egy kereskedési grafikonon.

Különösen kriptográfiai tőzsdén való kereskedés esetén a platformok döntő többsége általában kizárólag a kriptográf-kriptográf kereskedési párokat támogatja. Vannak azonban olyan tőzsdék, amelyek lehetővé teszik a fiat deviza kereskedési párokat, de ezek kizárólag a fő forgalomban lévő devizákra korlátozódnak: USA dollár (USD), Japán jen (JPY), Nagy-Britanni font (GBP), Koreai Won (KRW) és a kínai jüan (CNY). Fiat valutapárosítás elemzése vagy kereskedése során a fentiekben bemutatott összes jegyet pontosan ugyanúgy használja, mint egy kriptovalutával szemben..

Bevezetés a gyertyatartókhoz és táblázatokhoz

Tehát most, hogy megértette, hogyan lehet azonosítani és keresni az egyes kriptográfiai eszközöket az egyes piacokon, a következő lépés a kereskedési diagram alapjainak megismerése és az összes adat jelentése.

Fent egy kép arról, hogyan néz ki egy tipikus kriptográfiai kereskedési diagram.

Először is, a bal felső sarokban található pipálók megmondhatják, hogy ez a Bitcoin kereskedési diagramja az amerikai dollárral szemben.

A diagram alján található a dátum, az oldalakon pedig az ár (amely ebben az esetben dollárban van megadva), valamint egy valós idejű ársor, amely megmondja, hogy a BTC milyen áron kereskedik.

Gyertyák

Maga a diagram „gyertyatartókból” vagy „gyertyákból” áll, amelyek általában zöld és vörös színűek, és amelyek az eszköz „árműveletének” ábrázolására szolgálnak. Ez egyszerűen egy eszköz áraktivitására vagy irányára utal, amelyet a piacon követ.

Bár nagyon zavarónak tűnhetnek, a gyertyák valójában egy eszköz egyszerű és hatékony módja az eszköz piaci mozgásának képviseletében. A zöld gyertyákat „bullish” gyertyáknak nevezik, vagyis amikor a záróár magasabb lesz, mint a nyitó ár. Ez azt jelenti, hogy egy adott időszak alatt az eszköz értéke növekedett. A gyertya fölötti és alatti vonalakat “kanócoknak” nevezik, és azok a legalacsonyabb és legmagasabb árpontokat jelentik, amelyeket az eszköz elért az adott gyertya alatt..

A vörös gyertyákat „bearish” gyertyáknak nevezik, ahol a záróár a nyitó ár alatt van. Ez azt jelenti, hogy az eszköz értéke csökkent. A fenti példában láthatja, hogy a piros gyertya felett nincs kanóc. Ez akkor fordul elő, amikor egy eszköz nem emelkedik magasabbra, mint a nyitó ára. Ugyanez történhet az alábbi kanócokkal is, ha az eszköz értéke nem esik a záró / nyitó ár alá.

Időszakok

A kereskedési pár mellett megvan az egyes gyertyák időtartama. Az időtartamok tetszés szerint beállíthatók percekre, órákra, napokra, hetekre, hónapokra és évekre.

Az időtartam megváltoztatásával növelheti vagy csökkentheti a gyertya által képviselt kereskedési idő hosszát.

Ez egy hasznos eszköz, amely lehetővé teszi a napi, napi, heti vagy havi diagramok megtekintését attól függően, hogy milyen típusú kereskedés érdekli.

Például, ha az időtartamot 5 perces gyertyákra állítja, akkor sokkal jobban figyelheti az árműveletet, hogy figyelje a hirtelen eltéréseket – ez nagyszerű, ha a napközbeni kereskedést vizsgálja, és gyors pozíciókat szeretne nyitni és zárni.

A napi gyertyák ezért hasznosak a hosszú távú befektetők számára, akik érdeklődnek a „HODLing” iránt, vagy hosszabb ideig kereskednek egy eszközzel.

Ha gyorsan összefoglalom ezt a pontot, attól függően, hogy milyen típusú kereskedést szeretne végezni, meghatározza, hogy milyen típusú gyertyát használjon. A rövid távú befektetők jobban járnak, ha közelebb eső gyertyákat használnak, 5 perc és 2 óra között. A közép- és hosszú távú befektetők hajlamosak a 4 órás gyertyáktól kezdve bármit használni.

Alapfogalmak

Rendben, így mára már hallhatott néhány hívószót ebben az útmutatóban vagy saját kutatásai során, amelyeket esetleg nem ismer, amelyek közül néhány általános kereskedési feltétel, mások pedig egyedülállóan kriptográfiai vonatkozásúak. Az alábbiakban felsoroljuk azokat a leggyakrabban használt kifejezéseket, amelyekkel kétségtelenül találkozni fog a kriptovaluták kereskedése, elemzése és kutatása során;

HODL: „Kapaszkodj kedves életért”. Ez egy rendkívül népszerű kifejezés a kriptotérben a „tartani” kifejezésből adaptálva. A szó komikusan arra utal, amikor a kriptográfiai befektetők a meredek piaci visszaesés idején ragaszkodnak kriptográfiai portfóliójukhoz.

FUD: „Félelem, bizonytalanság, kétség”. Ezt a kifejezést akkor használják, amikor a mainstream média, egyének vagy csoportok híreszteléseket / híreket terjesztenek a piaci hiányosságokról, vagy előre jelzik a csökkenő eséseket, amikor nem biztos, hogy elegendő bizonyíték áll rendelkezésre annak alátámasztására. Néha ezekről az egyénekről vagy csoportokról azt mondják, hogy „terjesztik a FUD-ot”, hogy negatív választ teremtsenek a piacon.

Alt-érmék: Ez a kifejezés az „alternatív érmék” kifejezésre utal, és minden olyan kriptovalutára hivatkozhat, amely a Bitcoin után jött létre. Alapvetően minden érme, a Bitcoin kivételével, alt-érme.

Kemény / puha villák: Az elágazások több okból is előfordulnak a blokklánc-hálózatokban, általában akkor, amikor a fejlesztők alapvető változtatásokat akarnak végrehajtani az alapul szolgáló protokollokban, vagy ha egy meglévő blokklánc megsérült / megtört..

Kemény villa: Végleges változás, amely egy teljesen új blokkláncot hoz létre, ami a régi láncot elavulttá teszi.

Puha villa: Ezek ideiglenes eltérések a blokkláncban, amelyeket hálózati frissítések és kisebb módosítások megvalósítására használnak. A „régi lánc” és az új lánc továbbra is kompatibilis egymással.

SegWit: Ez a „szegregált tanú” rövidítést jelenti, és egy protokollfrissítés, amely az aláírási információk eltávolításával csökkenti a blokkméretet. Amikor a blokkláncok, mint a Bitcoin és a Litecoin, túlságosan „nehezek” lettek a múltban, mindketten a SegWit-et alkalmazták blokkméretük csökkentésének eszközeként a skálázhatóság elősegítése érdekében.

DLT: „Distributed Ledger Technology”. Ez a blockchain technológia decentralizált jellegére utal. Amikor bárki „csomópontként” szinkronizál egy blokklánccal, mindegyiküknek teljes nyilvántartása van az adott hálózaton valaha végrehajtott minden tranzakcióról. Ez azt jelenti, hogy a főkönyvet világszerte terjesztik, és nem kizárólag egyetlen párt vagy szervezet tartja. Emiatt gyakorlatilag lehetetlen megrongálni a blokklánc-főkönyvet, mert minden egyes csomópont-főkönyvet külön-külön kell megváltoztatnia.

Decentralizált: Látni fogja ezt a kifejezést mindenhol. A decentralizáció arra a koncepcióra utal, hogy egyetlen entitás, szervezet vagy nemzet sem képes a kriptovalutát ellenőrizni a DLT miatt. Ez azt is jelenti, hogy egy blokklánc-hálózatnak nincs egyetlen meghibásodási pontja sem, mert világszerte azonos módon oszlik el több ezer ember számára (általában véve). A fiat pénznemektől eltérően a kriptovaluták döntő többségének véges készletei vannak, amelyeket senki, még a saját alkotóik sem képesek manipulálni vagy megváltoztatni. A kriptovaluta készítői szintén nem képesek visszaszerezni vagy befagyasztani az érméket, miután az ICO után tőzsdére bocsátották őket..

ICO: Ez az „Initial Coin Offering” (kezdeti érme-felajánlás) rövidítésnek felel meg, csakúgy, mint a hagyományos vállalati világban az IPO titkosítási megfelelője. Az ICO-kat a kriptográfiai startupok alkalmazzák kezdeti alaptőke összegyűjtésére a szolgáltatás vagy termék fejlesztésének megkezdéséhez. A tokenek vagy érmék nagykereskedelmi áron kerülnek értékesítésre, mielőtt tőzsdére bocsátanák őket. Az ICO-kat az utóbbi időben alaposan megvizsgálták a rengeteg „átverés ICO” miatt, amelyeket azért hoztak létre, hogy pénzt csaljanak ki a gyanútlan befektetőktől.

Bullish / Bearish: Az első kereskedési kifejezésünk talán a legszélesebb körben használt kifejezés, amellyel találkozni fog. A „Bull, Bulls, Bullish” mind ugyanazon kifejezés része, amelyet a „piaci vásárlók” azonosítására és a pozitív mozgó piacra utalnak. Ha egy eszköz drágul, akkor azt „bullish” -nak tekintik.

Bearish tehát az ellenkezője. A medve eladó / valaki, aki piaci vevő ellen lép fel. A medve piacok akkor fordulnak elő, amikor az eladók felülkerekednek a vásárlókon.

Piaci hangulat: Ezt a kifejezést a piac hangulatának leírására használják. Ha egy eszköz jól növekszik, akkor azt mondhatja, hogy „bullish / pozitív piaci hangulat” van. Alternatív megoldásként, ha egy eszköz gyengén teljesít, akkor azt mondhatja, hogy „a piaci hangulat csökkenő”.

Támogatás / ellenállás: A kereskedési diagram elemzésénél észreveszi, hogy vannak olyan általános árterületek, ahol az ár visszatér / küzd, hogy elmúljon. Ezt kell érteni a támogatáson és az ellenálláson (ill. A támogatási terület egy olyan meghatározott pont, ahol az eszköz „nyugszik”, általában egy csökkenő csökkenés után. Az ellenállási terület az az ár, amelyet az eszköz nem halad meg, és amely gyakran a bullish kereskedők célpontja, amikor elindítják a „bull run” -t..

Növekvő / csökkenő trend: A felfelé irányuló trend egyszerűen az, amikor a gyertyák fokozatosan emelkednek a grafikonon egy adott időtartam alatt, általában amikor bullish piaci hangulat tapasztalható. A csökkenő tendencia ennek a mozgásnak az ellentéte, és általában az eszköz keresletének csökkenése okozza.

Megfordítás: Ez meglehetősen magától értetődő kifejezés. A megfordulás az, amikor egy eszköz a lefelé mutató trend után támaszt talál és elkezd felfelé haladni. Ezt fel lehet használni egy hirtelen csökkenő leírás leírására is, miután az eszköz eléri a csúcsárat.

Támogatási / ellenállási trendvonalak

Mint korábban említettük, a támogatási és ellenállási vonalak azonosítása minden befektető számára létfontosságú, amikor eldönti, hogy kereskedést folytat-e vagy sem. Ezeknek a soroknak a megtalálása erős alapot nyújt az eszköz részletesebb elemzéséhez.

Újra megnézve az alábbi BTC / USD diagramot, több mint egynapos gyertyák alatt, nagyon világos támogatási és ellenállási vonalakat láthatunk, amelyek fontos szerepet játszottak a Bitcoin árfolyamának alakításában az elmúlt hónapokban.

Az ellenállási terület azonosításának legjobb módja az árművelet összes legmagasabb csúcsát összekötő vonal húzása. Néha azt tapasztalja, hogy egy vonal nem mindig illeszkedik tökéletesen bizonyos pontok közé, és előfordulhat, hogy figyelmen kívül kell hagynia bizonyos rendellenes gyertyákat, de mégis jó ötlete lesz arról, hogy az árképzés hol küzdhet valószínűleg a jövőben.

Ugyanez vonatkozik a támogatási vonalak keresésére is; rajzoljon egy vonalat, amely összeköti a lehető legalacsonyabb mélypontokat. Ezt a szintet néha „alaptámogatásnak” is nevezik, és nagyszerű terület lehet pozíció nyitásához, ha az eszköz korábban ugyanarról a területről visszapattant.

Amint az a fenti ábrán látható, a Bitcoin 3 alkalommal képes volt visszaszállni az alaptámogatásból. Ez erős bázistámogatási szintet jelent. Érdemes azonban megjegyezni, hogy az alaptámogatások kudarcot vallhatnak, ha a bearish ellenzék elnyomja a bullish kereskedőket; így nem mindig támaszkodhat csak a jó támogatási vonalakra a pontos piaci előrejelzések elkészítéséhez. Ugyanez elmondható az erős ellenállási területekről is.

Vannak olyan esetek is, amikor egy ellenállás vagy támogatás „megfordulhat” és ellentétesen viselkedhet egy adott időszakban. Ezek a vonalak általában az árművelettel boncolgatnak, és néha arra utalhatnak, hogy egy trend megfordul.

Ugyanebben a BTC / USD grafikonon láthat egy példát erre a „flipping resistance / support” szintre. Ebből az alkalomból a Bitcoin áttörte a csökkenő ellenállási szintet, és inkább támogató területként kezdte használni; később tolja le ezt a támaszt, és kezdi bullish módon megfordítani.

Alapvető Fibonacci Retracement

Egy híresen híres olasz matematikus, Leonardo Fibonacci, a 13. század elején felfedezett egy rendkívül fontos számsort. A számsorozat hihetetlen alkalmazásainak széles skáláját kínálta az algebrában, a geometriában, és később a természeti jelenségek magyarázatára használták fel, például a növények virág- és csigaházak kialakulására.

A 20. századi tőzsdei kereskedők kezdték észrevenni, hogy a jövőbeni támogatási és ellenállási szintek azonosíthatók a Fibonacci-szekvencia bizonyos számtartományának felhasználásával; különösen 0,236 (vagy 23,6%), 0,382 (38,2%), 0,5 (50%) és 0,618 (61,8%).

Ez a kereskedési eszköz még mindig nagyon népszerű, még a mai rendkívül ingatag és gyakran kiszámíthatatlan kriptopiacon is. Ezt a mutatóeszközt számos különböző módon használhatja a különböző minták előrejelzésére, de most az alapvető alkalmazására fogunk összpontosítani.

A Fibonacci retracement használatakor meg kell határoznia a diagram magas és mély pontját is egy adott időszakban, amelyet elemezni kíván. A fenti BTC / USD grafikonon a 2018. május eleji csúcspontot alkalmazták, és egészen a legalacsonyabb árig, 5856 dollárig mérték. Itt jól látható, hogy az előrejelzett Fibonacci támogatási és ellenállási szintek fontos szerepet játszottak-e a Bitcoin teljes fellendülésében a legalacsonyabb ártól kezdve, és ahol a Bitcoin valószínűleg támogatást és eladási nyomást talál a jövőben.

Bevezetés a MACD-be, az RSI-be és a mozgó átlagokba

Most, hogy megértette a támogatási / ellenállási területeket és a Fibonacci retracementet, itt az ideje megvizsgálni a piaci kereskedők 3 leggyakrabban használt mutatóját; MACD, relatív erősségi index (RSI) és mozgó átlagok.

MACD

A MACD jelentése „Mozgó átlag konvergencia / divergencia”. A „lemaradó” mutatók néven ismert mutatók csoportjába tartozik, ami azt jelenti, hogy adatokat rajzol után egy bizonyos mozgás történt a diagramon. Mindazonáltal a MACD mutató minden kereskedő kenyere és vaja, ha egy eszköz erejét és jövőbeli irányát mérik.

A MACD két mozgó átlagból (MA) áll, a „gyorsabb” és a „lassabb” MA-ból. Az előbbi sokkal közelebb követi az árműveletet, mint az utóbbi, ami lehetővé teszi számunkra a piaci következtetések levonását, amikor a kettő kölcsönhatásba lép.

Amikor a gyorsabb MA konvergál (vagy áthalad felett) a lassabb MA-nál, akkor feltételezzük, hogy a vásárlás lendülete egyre nagyobb az eszköz mögött. Amikor a gyors MA eltér (lassabban halad) a lassabb MA-nál, akkor feltételezzük, hogy egyre nagyobb az értékesítési lendület.

Van egy vízszintes 9 napos MA vonal is, amelyet „jelvonalnak” neveznek, és amelyet a vételi és eladási jelek meghatározására használnak. Amikor mindkét MA továbbhalad a jelvonal alatt, feltételezzük, hogy az általános lendület csökken, és feltételezzük, hogy növekszik, amikor felül átlép. Ehhez egy hisztogram társul, amely a vonal mentén ül, és ábrázolja a mozgás erejét és időtartamát.

A BTC / USD diagram felett a MACD az alsó mutató. Itt láthatja, hogy mindkét MA magasan van a jelvonal felett, és a gyorsabb MA elhúzódik a lassabb MA-tól. Ez egy jó jel arra utal, hogy a BTC jelenleg erős vásárlási pillanatot jelent.

Relatív erősségi index (RSI)

Az RSI mutató ellentéte a MACD-nek, mivel egy olyan csoport része, amelyet „vezető” mutatóknak neveznek. Ez azt jelenti, hogy egy adott képletet alkalmaz az ármozgások idő előtti előrejelzésére.

Az RSI egy oszcillátor, amely nulla és 100 között mozog. Ezen a tartományon belül található egy indexcsatorna, amely 30 és 70 között fut. Ha az RSI meghaladja a 30 értéket, akkor feltételezzük, hogy az eszköz „túlértékesített” – vagyis az eszköz kereskedik várható piaci értéke alatt van, és hamarosan helyre kell állnia. Amikor az RSI meghaladja a 70-et, akkor feltételezzük, hogy az eszköz „túlvásárolt” – ez azt jelenti, hogy az eszköz a vélt piaci érték fölött kereskedik, és jellemzően a kilépés után hamarosan visszatér a csatornába.

A fenti BTC / USD grafikonon látható, hogy a BTC-t már egy korábbi piaci mozgalomban túlértékesítették, és közel áll ahhoz, hogy ismét 70 fölé törjön. Többek között ez azt mondja nekünk, hogy a Bitcoin iránti kereslet magas, és hogy az eszköz mögött erős vásárlási lendület áll.

Mozgó átlagok

Kétféle mozgóátlag van, amelyet a legtöbb kereskedő szokott használni, az egyszerű mozgóátlagok (SMA vagy csak MA) és az exponenciális mozgóátlagok (EMA-k)..

Az egyetlen különbség e kettő között az, hogy az EMA-k nagyobb súlyt tulajdonítanak a legújabb áraknak, míg az SMA ugyanazt a súlyt alkalmazza az összes árponton. A fenti példában EMA-kat használunk.

Bármely mozgóátlag különböző hosszúságokhoz állítható – alacsony érték (5,10,15 stb.) Nagyon közel mozgóátlagot ad az árművelethez képest, míg egy magasabb értékű MA (50,200,500,1200 stb.) sokkal szélesebb átlagos vonal. Az időszakokhoz hasonlóan a mozgó átlaghosszak is beállíthatók, hogy megfeleljenek annak a kereskedési típusnak, amelyet érdekel / figyel. Mindig legalább 2 mozgóátlagot akar együtt használni, hogy hasonló referenciapontokat kapjon, amelyeket a MACD indikátoron kap.

Ha a napközbeni Bitcoin kereskedést nézi, akkor valószínűleg a BTC / USD értéket veszi figyelembe 5 perc és 30 perc közötti gyertyák felett, és két MA vagy EMA beállítást használ, például 10/25. Ez azt jelenti, hogy az egyik MA átlagosan 10 gyertyát követ, míg a másik 25-öt. Ha az alacsonyabb érték a nagyobb MA érték fölé konvergál, akkor feltételezhetjük, hogy a piac növekvő mértékben mozog. Alternatív megoldásként, ha a 25 MA elkezdi áthaladni a 10 MA-t, akkor ez jól jelzi a bearish piacot.  

Ha a fenti diagramokhoz hasonló napi grafikonokat keres, akkor a legjobb kombináció az 50/200 MA vagy az EMA. Amikor az 50 MA meghaladja a 200 MA-t, akkor „Golden Crossover” néven ismerik, és széles körben nagyon erős vásárlási jelnek tekintik. Ha a 200 MA keresztezi az 50 MA-t, akkor „halálkeresztként” ismerik, és a medvék erős eladási nyomására utal.

Alapvető háromszög, zászló és zászló minták

Végül van egy sor olyan alapvető mintázat, amelyek néha kialakulnak egy eszköz árfolyama során, és amelyek hajlamosak a bullish vagy a bearish piaci mozgásokat előrevetíteni, mielőtt azok megtörténnének..

Érdemes megismételni ebben a szakaszban, hogy amikor megkezdi a kriptopiac elemzését, akkor ezeket az egyes tényezőket MINDENNEK össze kell kapcsolnia, mielőtt megjósolná / mozogna.

Háromszög minták

Általános szabály minden mintával: ha a gyertyák alulról lépnek be a mintába, akkor valószínűleg felfelé (bullish) folytatódnak. Ha a gyertyák felülről lépnek be a mintába, akkor általában lefelé folytatódnak (bearish).

Zászló minták

A zászlómintákat az egyenletesen csökkenő / felfelé tartó támogatási és ellenállási szint jellemzi. Az árakció néha nagyon hosszú utat tud megtenni ezekben a mintákban, és először nehéz lehet észrevenni.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Adblock
detector