A Blockchain a bankok jövője?

Blockchain technológia és hagyományos bankrendszer

Csaknem egy évszázada nem tapasztaltunk sok drasztikus változást a banki világban. Az ágazat továbbra is ugyanúgy működött, az alternatívák csekély vagy semmiféle veszélye nélkül. Ez azonban mind változik.

Miért változik mégis?

Mindez annak a „kis” technológiai innovációnak köszönhető, amelyet blokkláncnak hívunk.

A blockchain hatása a pénzügyi rendszerre, valamint a kriptovaluták növekvő népszerűsége és alkalmazása biztosan meg fogja rázni a hagyományos pénzügyi rendszert, ahogy ismerjük.

Ha nem változtatja meg teljesen, blokklánc bevezetése a bankokba és felhasználása a banki üzletág különböző területein mindenképpen megtörténik. A szakértők egyetértenek abban is, hogy a banki tevékenység be fogja építeni a blokkláncot az üzlet bizonyos résszel foglalkozó területeibe, de hogy nagykereskedelmi változásnak leszünk-e tanúi, még nem láttuk.


De mielőtt továbblépnénk, beszéljünk egy kicsit a blockchainről.

Mi is az a blockchain és miért vált ilyen erőművé a pénzügyi világban?

blockchain a pénzügyi világban

Gondoljon a blockchainre, mint egy nyilvános főkönyvre, amely információkat tartalmaz, amelyeket egy hálózaton keresztül gyűjtenek, és az internet tetején ülnek. Ez teszi decentralizálttá – nincs központi pont. Ennek az információnak a rögzítése az, ami a blokkláncnak ilyen hatalmas potenciált ad.

A blockchain technológia nem alkalmazás vagy vállalat. Ez az adatok dokumentálásának módja az interneten. A technológia felhasználható olyan blockchain alkalmazások fejlesztésére, mint például a szociális hálózatok, szavazási rendszerek, előrejelzési piacok, cserék, játékok és még sok más. Sokan a technológiát „Az Internet 3.0”.

A blokkláncra rögzített információk bármilyen formát ölthetnek, képviselve például a pénzátutalást, a tulajdonjogot, a tranzakciót, a két fél közötti megállapodást és még sok mást. Ehhez azonban a rendszer megerősítést igényel ugyanazon hálózat több más eszközétől (számítógépétől).

Miután két eszköz között megállapodás született (más néven konszenzus), a blokkláncon való tárolás nem vitatható, nem távolítható el és nem változtatható meg; vitathatatlanul ott van.

A kriptográfia révén a személyek titokban maradnak. A blokklánc minden tranzakciója azonban mindenki számára nyilvános.

Minden blokkláncra írt rekordot speciális kriptográfiai kulccsal rögzítenek. Ez azt jelenti, hogy a blokklánc minden információja megváltoztathatatlan.

Egy dologra rá kell mutatnunk, hogy mivel semmi, amit egy blokkláncra rögzítenek, nem változtatható meg, fontos, hogy 100% -ig biztosak legyünk abban, hogy hova külditek a pénzt. Miután egy tranzakciót elküldtek, lezárják és nem vonhatók vissza.

Most, hogy megbeszéltük a blockchain technológia alapjait, térjünk vissza a beszélgetés témájához: A blockchain a banki tevékenység jövője? És a bankok teljesen átalakítják identitásukat a blokklánc-technológia és a közelmúltbeli kriptovaluta-fellendülés miatt? Hogyan és miért a bankoknak blokkláncra van szükségük?

Kétségtelen, hogy a blockchain növekedése megváltoztatja a dolgokat. A bankok apránként kezdenek változó trendeket elfogadni, hogy az évezredek felé vonzódjanak, akik hozzáértéssel rendelkeznek a technikához, és inkább mindent megtesznek okostelefonjukon és táblagépükön útközben..

Néhány bank már vásárol vagy partnerkapcsolatban áll a fintech társaságokkal annak érdekében, hogy elsajátítsa és felhasználja a technológiát. Már van blockchain technológia a banki ügyekben.

Még 2017-ben azt jósolták, hogy a nagybankok több mint 15% -a használja a blockchain technológiát. Most, pár évvel később, rengeteg bank ugrott be a fedélzetre, vagy éppen folyamatban van.

A hagyományos, örökségen alapuló iparágak, mint például a banki ügynökségek, kezdnek „repedéseket” mutatni. Sok szakértő azt állítja, hogy a bankok figyelmen kívül hagyása a blokklánc és a kriptovaluták tömeges vonzereje iránt, és egy bizonyos ponton elkerülhetetlenül megváltoznak.

A mindennapi pénz- és fizetési felhasználás nagyon dinamikussá vált. A mai ügyfelek növekvő igényei, elvárásai és életstílusa miatt az alkalmazásbankok, a kihívó bankok, a mobil fizetési bankok, az új pénzügyi intézmények, a fizetési könnyítők és egyebek feltörekvő piaca van. Legtöbbjük már kínál blockchain és crypto szolgáltatásokat, vagy arra törekszik, hogy kezdje el végigcsinálni.

Nem azt mondjuk, hogy a banki tevékenység jövője 100% -ban kötődik a blokklánchoz és a kriptovalutákhoz. Végül is sok rést kell kitölteni. Fontos azonban megvitatni, hogy ez a technológia hogyan fejleszti és kiegészíti a már meglévő pénzügyi világot. Beszéljünk még róla blockchain technológia a banki ügyekben ami már létezik és változást hoz.

A banki világ változik

banki világ

Kör, Négyzet és Revolut az elmúlt években a pénzügyi tér erőműveivé váltak. Közös bennük a kriptovaluta-kínálat.

Igen, a kriptovaluta még mindig messze van attól, hogy olyan népszerű legyen, mint a dollár, az euró vagy a brit font, azonban az alkalmazásbankok, mobil fizetési társaságok, kereskedői szolgáltatások összesítői, peer-to-peer fizetési társaságok és sok más pénzügyi szolgáltatás mint a fent említettek, lehetőséget kínálnak a kriptográfia alternatív fizetési módként való használatára, és az emberek beugranak.

Próbáljunk rámutatni a mai bankok néhány előnyös jellemzőjére:

  • Az App-bankok vagy a digitális bankok nagyon kényelmessé teszik a dolgokat a mindennapi ügyfelek számára.
  • Vannak olyan igények a korai alkalmazók körében, akik érdeklődnek a kriptovaluta kereskedelem iránt, befektetések iránt, vagy csak fizetésre használják.
  • Ezeket az ügyfeleket könnyű elérni, mert naprakészek maradnak a legújabb fejleményekről, és hajlandók kipróbálni.
  • A decentralizált digitális pénznemek átláthatóságuk, mobilitásuk, könnyű használatuk, kényelmük és könnyű hozzáférésük miatt forradalmasítani tudják a fizetési ágazat számos aspektusát..
  • A nemzetközi pénzátutalás olyan terület, ahol a kriptovaluták nagy hatást gyakorolhatnak. A blockchain technológia alkalmazásával végrehajtott, határokon átnyúló pénztranzakciók a hagyományos módszerekhez képest nagyon kevés időt, díjat és díjat igényelnek.

A blockchain valóban javíthatja a határokon átnyúló fizetések hatékonyságát azáltal, hogy megszünteti a közvetítőt (bankokat), azonban még mindig látnunk kell, hogy ez az eszköz hogyan bizonyul ipari méretű felhasználásra. Még egy dolog, a bankok nem biztos, hogy annyira örülnek vagy szívesen feladnák a fedezetdíjakat.

A Ripple megpróbálja módosítani a rendszert

hullámzó hálózat

A Ripple egy kaliforniai székhelyű fizetési hálózat és protokolltársaság, amely a nagyobb pénzügyi vállalatok közötti átutalások megkönnyítésére összpontosít. A 2012-ben alapított Ripple ötlete nem az, hogy Ön átlagos kriptovaluta legyen.

Egyesek azzal érvelnek, hogy ez nem is kriptovaluta.

Az oka annak, hogy a Ripple ekkora figyelmet kapott az elmúlt években, az, hogy a mainstream pénzügyi szereplőkkel működik, ahelyett, hogy megpróbálja őket megdönteni. Sokan úgy gondolják, hogy ez lehet a tökéletes példa arra, hogy a hagyományos banki tevékenység hogyan hozhatja ki a legtöbbet a blokkláncból.

Brad Garlinghouse, a Ripple vezérigazgatója kijelentette, hogy:

Kezdettől fogva valóban azt néztük, hogyan működünk a kormányokkal, hogyan dolgozunk a bankokkal. És azt gondolom, hogy a kriptográfiai közösségben egyesek nagyon is így hangoztatták: „Hogyan romboljuk le a kormányt. Hogyan kerülhetjük meg a bankokat?

A kormányokkal és a bankokkal való együttműködést tartják a leglogikusabb dolognak, amelyet a digitális pénzügyi vállalatok, például a Ripple tehetnek. A társaság már fontos partnerséget létesített a WesternUnion, a Szaúd-Arábiai Monetáris Hatóság, a Lian-Lian, a kínai fizetési szolgáltató és még sok más társasággal.

xRapid, által kifejlesztett eszköz Fodrozódás, már bizonyítottan takarékoskodik a tranzakciós költségekkel 40-70%, devizaszolgáltatók használata nélkül, és pár percre megnövelte a tranzakció sebességét. Ehhez képest a hagyományos nemzetközi fizetések teljesítése 3-5 munkanapot vesz igénybe.

2018-ban a Ripple tesztelte xRapid eszközét az Egyesült Államok és Mexikó közötti fizetésekhez. A pénzügyi szféra többi jelentős szereplője már hasonló jellemzőket vezetett be a Ripple nyomán.

Példák a blokklánc-technológiákat alkalmazó hagyományos bankokra. Ez a bankügy jövője??

blokkláncot átvevő bankok

Tavaly egy spanyol székhelyű Santander nemzetközi bank elindította a Ripple-alapú, blokklánc-alapú fizetési hálózatát, One Pay FX néven, és ez lett a világ első bankja, amely ezt meg is tette.

A One Pay FX egy mobil alkalmazás, amelyet kifejezetten határokon átnyúló fizetésekhez terveztek. Ripple blokklánca támasztja alá. A különbség a One Pay FX és a fent említett xRapid között az, hogy a One Pay FX nem vágja ki teljes egészében a megfelelő bankot. Nem a hagyományos rendszer megváltoztatása vagy cseréje, hanem módosítása.

Van azonban az érem másik oldala. Nem a kriptovalutákat kellene decentralizálni és eltávolítani minden közvetítőt? Nem a blockchain alapötlete, hogy hatalmat adjon az embereknek? Ezt mindenképpen figyelembe kell venni.

A mögötte álló blokklánc-technológia nem teszi lehetővé a hálózati társak számára, hogy hozzáférjenek egy megosztott főkönyvhez, amely az olyan nagy blokklánc-hálózatok alapja, mint az Ethereum (ETH). A technológia azonban lehetővé teszi azon költségek és idő csökkentését, amely általában szükséges a bankok által végzett nemzetközi átutalásokhoz.

Azt is elmondták, hogy az Egyesült Államokban a Bank of America, a Goldman Sachs és a MasterCard szabadalmaztatja a blokklánchoz kapcsolódó technológiákat. Ezek a vállalatok tudják, hogy világszerte hatalmas változás következik be, és minden lehetséges eszközzel készek lesznek profitálni belőle.

A MasterCard jelenleg több mint 30 blokklánccal kapcsolatos szabadalommal rendelkezik, köztük személyazonosság-ellenőrző szabadalom, névtelen tranzakciók szabadalma és egy olyan rendszer, amely összekapcsolhatja a kriptovalutát egy fiat számlával.

A Visa nem áll elmaradva. Noha nem rendelkezik szabadalommal olyan sok blockchain-hoz kapcsolódó termékhez, mint a MasterCard, a Visa kifejlesztett egy platformot, amely beépíti a blockchain technológiát és az API-first stratégiát fogja használni. A méretezhető, rugalmas és felhasználóbarát platform biztonságosabb módszereket kínál a B2B fizetések globális feldolgozására.

Egy másik ország, amely a blockchain technológiákkal kapcsolatos projekteket fejleszt és tesztel, India. Az indiai Banki Fejlesztési és Kutatási Intézet sikeresen tesztelt egy kereskedelmi tranzakciókkal kapcsolatos kísérleti projektet.

Arról is beszámoltak, hogy Indiában több mint 15 bank dolgozik saját pilótáin, konzorciumot építve egy bankközi blokklánc platform tesztelésére. A koncepció az, hogy lehetővé tegye a megosztott főkönyvet. Ennek birtokában a tranzakciók összes banki nyilvántartása egyszerre frissül. A cél a hibák csökkentése és a hibák egyszerűsítése.

Mi a következő lépés?

blockchain jövő

Ezután várunk és meglátjuk.

A blockchain legnagyobb előnye, hogy potenciálisan csökkentheti az időt, és ami a legfontosabb, a költségeket. Számos hagyományos bank azonban nem olyan vidám a blokkláncra való áttérés gondolatában. A pénzátutalás decentralizált módjaira való áttérés azt jelenti, hogy el kell búcsúzni egy nagy összegű árréstől, amely sok bank számára fontos jövedelemforrás.

Számos bank azonban elkezdi beépíteni a blokkláncot, anélkül, hogy teljesen lemondana hagyományos imázsáról. A blokkláncot a banki üzlet bizonyos területein fogják használni, sok szakértő szerint. A hagyományos banki platformok nagykereskedelmi változása azonban valószínűleg nem fog hamarosan bekövetkezni.

Számos olyan eset áll rendelkezésre a bankok számára, hogy blokklánc technológiát alkalmazzanak, eltekintve a kriptovaluta kereskedési pultok megnyitásától. A Blockchain ezen a ponton messze túl van a banki világ tesztelési szakaszán. Mint említettük, a határokon átnyúló fizetések egyszerűsítése és felgyorsítása, a megbízhatóság és a tranzakciók pontosságának javítása és az elszámolási folyamat csökkentése az egyik fő oka annak, hogy sok bank elkezdett befektetni a blokklánc-technológiába.

Az intelligens szerződések szintén segítették a folyamatot, mivel feleslegessé váltak a közvetítő iránti igény és bevezették a hűség / jutalmazási rendszereket.

Jelenleg több mint 200 bank és pénzügyi intézet használja vagy hamarosan alkalmazza a blockchain technológiát. Ez a szám egy dolgot mond: pénzügyi intézmények és a blockchain technológia egyre inkább integrálódnak.

Csak az idő fogja megmondani, hogy néznek ki a bankok, mondjuk 10 vagy 20 év múlva, és mennyit a blockchain átalakítja a banki tevékenységet. Egy biztos; évszázadok óta először vagyunk hatalmas változás szemtanúi.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Adblock
detector