Intelligens szerződések: Mi teszi az Ethereumot az intelligens szerződések királyává

Mielőtt rátérnénk az üzletre, beszéljünk röviden az intelligens szerződésekről, azok jellemzőiről és alkalmazásáról a digitális pénzügyek mai világában.

Az intelligens szerződés egy számítógépes protokoll, amelynek célja pénz, részvények, tulajdon vagy bármi más értékcseréje konfliktusmentes digitális környezetben. Intelligens szerződések esetén a közvetítő szolgáltatásai elavultak, időt és konfliktusokat takarítanak meg Önnek.

Az egyik legjobb dolog a blokklánc-technológiában, hogy mivel decentralizált rendszerről van szó, amely az összes engedélyezett fél között létezik, nem kell díjat fizetnie a közvetítőknek, így időt, konfliktusokat és pénzt takaríthat meg. A blockchain gyorsabb, olcsóbb és biztonságosabb a hagyományos bankrendszerekhez képest.

A 90-es évek elején volt, amikor egy jogtudós és kriptográfus, Nick Szabo arra a következtetésre jutott, hogy decentralizált főkönyvet lehet használni intelligens szerződésekhez vagy úgynevezett önmegvalósító szerződésekhez vagy blokklánc szerződésekhez.

Híres példájában az okos szerződéseket „automatáknak” nevezte. Elmagyarázta, hogy a felhasználók hogyan tudnak adatokat vagy értéket bevinni és véges elemeket fogadni egy géptől.

Ilyen formátumban a szerződések számítógépes kódok, amelyeket a rendszer tárol és replikál. A blokkláncot futtató számítógépek hálózata szintén felügyeli a folyamatot. Ez olyan főkönyvi visszajelzéseket eredményez, mint például pénzátutalás és termék (ek) vagy szolgáltatás (ok) fogadása.


Összefoglalva:

 • Az intelligens szerződéseket kódként írják, és lekötik a blokkláncra. Maga a szerződés, valamint a szerződés feltételei nyilvánosan elérhetők a főkönyvön.

 • Amikor a szerződésben felvázolt bizonyos esemény kiváltásra kerül, például lejárati dátum vagy egy eszköz célára ér, a kód végrehajtásra kerül.

 • A szabályozók figyelhetik a blokklánc szerződéses tevékenységét, de továbbra is megőrzik az egyes szereplők magánéletét.

Az intelligens szerződések alapvetően bármilyen típusú megállapodás esetén hasznosak két ember között, ideértve a pénzügyi szolgáltatásokat, a jogi folyamatokat, a közösségi finanszírozási tevékenységeket, a hitelt, a tulajdonjogot és egyebeket. Míg a szokásos szerződés felvázolja a kapcsolat konkrét feltételeit, az intelligens szerződés a kapcsolatot egy kriptográfiai kóddal érvényesíti. Az intelligens szerződések alapvetően olyan programok, amelyek végrehajtják azt, amit alkotóik kértek.

Például, ha bérel egy lakást, és kriptovalutákkal szeretne fizetni érte, akkor ezt teljes egészében megteheti egy okos szerződés révén. Mind a bérbeadót, mind a bérlőt értesítjük, ha megérkezik a bérleti idő, amelyet a felek meghatároznak.

Hol működnek a legjobban az okos szerződések?

okos szerződések

Az intelligens szerződések egyes iparágakban a legjobban működnek a többiekkel szemben, önmegvalósító jellegük miatt. Például az olyan iparágakban, mint a banki tevékenység, az egészségügy, az ingatlanügyletek és a biztosítások, az intelligens szerződések minden nap egyre népszerűbbek. Mivel ezek olyan iparágak, amelyek világos szabályok, algoritmusok és számszerűsíthető feltételek mellett állnak, az okos szerződések jobban működnek számukra. Összehasonlításképpen, az intelligens szerződések kevésbé alkalmasak a minőségibb szolgáltatást nyújtó iparágakra, például az élelmiszer-, ital- és vendéglátóipar.

Az intelligens szerződések bármely blokkláncon kódolhatók. Az Ethereum azonban a legnépszerűbb, mivel korlátlan feldolgozási képességeket biztosít. Az Ethereum kifejezetten intelligens szerződések létrehozására épül.

Az Ethereum egy decentralizált számítási platform. Nem szabad összetéveszteni az éterrel, amely a platform által létrehozott kriptovaluta token. A programozók intelligens szerződéseket írhatnak az Ethereum blokkláncra, és a szerződéseket automatikusan végrehajtják, kódjuknak és programozási módjuknak megfelelően..

Hogyan működik?

ethereum okos szerződés

Érdemes megemlíteni, hogy bár a Bitcoin támogatta elsőként az alapvető okos szerződéseket (abban az értelemben, hogy az egyik ember át tudja adni az értékét a másiknak a hálózatban), a Bitcoin csak a pénznem használatára korlátozódik.

Ehhez képest az Ethereum a Bitcoin korlátozó nyelvét lecserélte egy olyan nyelvre, amely lehetővé teszi a fejlesztők számára, hogy saját programokat írjanak.

A kifejezés „Okos szerződés” gyakran használják az Ethereum szkriptek helyettesítésére, mert leginkább ehhez a platformhoz kapcsolódik.

Alapvetően az Ethereum platformon a fejlesztők saját intelligens szerződéseiket vagy úgynevezett „autonóm ügynököket” programozhatják. A nyelv szélesebb számítási utasításokat támogat, megkönnyítve ezzel a programozók számára.

A teljes struktúra Ethereum okos szerződések, A programozási nyelv, a platformfejlesztés és az ellenőrzés összekapcsolása számos csatlakoztatott számítógéppel biztosítja, hogy az intelligens szerződések biztonságosak, megbízhatóak, nyíltak és csekély vagy nem valószínű a lehetséges hibák.

A legtöbb ember ismeri az Ethereum projektet a jelző, az Ether miatt.

Sokan azonban nincsenek tisztában azzal, hogy ez az egyik legsikeresebb startup az elmúlt két évtizedben. Ez lett a világ vezető intelligens szerződéses platformja is, amelyet a legtöbb fejlesztő választott.

Amióta a platform 2015 júliusában életbe lépett, ugrásszerűen nőtt, és mostanra elősegítheti az okos szerződéseket az online játékoktól az ICO-kig. Az ICO-k többsége most a ERC-20 token szabvány felajánlásuk megkönnyítése érdekében.

Mi a titka az Ethereum intelligens szerződéses platformjának, és miért hívja mindenki az intelligens szerződések királyának?

Kezdjük két nagyon fontos fogalom bevezetésével, amelyeket meg kell értenie az Ethereummal való együttműködés előtt – az Ethereum virtuális gépet és a benzint.

 • Ethereum virtuális gép: Ez az a platform, ahol az intelligens szerződések futnak az Ethereumban. A szkriptek tekintetében kifejezőbb és teljesebb nyelvet biztosít, mint a Bitcoin. Gondoljon arra, mint egy globális számítógépre, ahol intelligens szerződéseket hajtanak végre.

  Az EVM platformon van egy olyan mechanizmus, amely korlátozza az egyes szerződések által felhasznált erőforrásokat. Az EVM platformon végrehajtott minden műveletet a hálózat minden csomópontja egyszerre hajt végre. Ez az oka annak gáz létezik.

 • Gáz: A tranzakciós szerződés kódja számos dolgot megtehet: hívásokat kezdeményezhet vagy üzeneteket küldhet más szerződéseknek, drága számításokat végezhet, kiválthatja az adatok olvasását és írását stb. Ezeknek a műveleteknek mindegyikét éterben kell fizetni, gáz / éter ár alapján, ami igen gyakran változik. Az árat általában a tranzakciót elküldő Ethereum számláról vonják le. A tranzakcióknak van egy gázkorlátja is, amely bemutatja, hogy a tranzakció mennyi gázt tud fogyasztani. A hibák elleni védelem célját szolgálja. Tudjon meg többet erről gáz itt.

Beszéljünk többet az Ethereum platformról és okos szerződéses előnyeikről.

Amellett, hogy az összes többi okos szerződéses platform közül a legnagyobb a piaci kapitalizáció, a platform szépsége a szabványosítás és a támogatás mértéke. Van egy sor világos szabály is, amelyet a fejlesztőknek követniük és elkészíteniük kell Ethereum okos szerződés fejlesztése meglehetősen könnyű és kevésbé kockázatos.

A támogatás tekintetében az Ethereum folyamatosan frissíti és fejleszti az intelligens szerződéseik létrehozásának és működtetésének módját.

Ezen túlmenően az Ethereum kifejlesztette saját intelligens szerződéses programozási nyelvét, az úgynevezett Szilárdság. Tízszer könnyebbé teszi az intelligens szerződés megkötését, és segíti a szabványosítást. A Solidity egy szerződésorientált, magas szintű nyelv, meglehetősen hasonló a JavaScript-hez. Az Ethereum Virtual Machine (EVM) számára készült. Van még egy magas szintű nyelv, amelyet az Ehtereum-szerződések megírásához használnak, Kígyó néven. Ez meglehetősen hasonlít a Python-hoz, de a Solidity továbbra is az Ethereum fejlesztők preferált fejlesztési nyelve.

Vázoljuk a legjobbakat Ethereum okos szerződés olyan platformfunkciók, amelyek annyira népszerűvé teszik a programozók körében:

 • Saját intelligens szerződéses programozási nyelv, a Solidity néven.
 • Szabadon beállíthatja az okos szerződését. Az intelligens szerződéses tranzakciók számlázása gáz, amely a tranzakció vagy szerződés futtatásának kezdeti ára az Ethereum platformon.
 • Világos irányelvek és szabályok vannak a fejlesztők számára.
 • Az irodalom és a rendelkezésre álló támogatás hosszú listája.
 • ERC-20 műszaki szabvány, amelyet az Ethereum blokkláncon használnak a tokenek megvalósításához.
 • Korszerű technológia, amely magában foglalja az alapvető blokklánc-előnyöket, például a biztonságot, a decentralizációt, a gyors tranzakciókat és a változtathatatlanságot.

Mitől olyan értékes az Ethereum intelligens szerződése?

ethereum okos szerződések

Végül az Ethereum blokklánc ereje a programozhatósága.

Az ok, amiért az Ethereum a legjobb megoldás az intelligens szerződések végrehajtására, az az, hogy a megállapodások magába a kódba vannak ágyazva, így a tranzakciók automatikusan végrehajtódnak.

Az Ethereum digitális megállapodásainak vagy „okos szerződéseinek”, ahogy mindenki hívja, korlátlan formátumuk és feltételük van. Ezen túlmenően az intelligens szerződések akár más szerződéseket is igénybe vehetnek, ezáltal az Ethereum hasznos lehet a fizetések kiegyenlítéséhez, valamint az ingatlanügyekben, a törvényekben, a kormányzati nyilvántartásokban, az energiahálózatokban, a kereskedelemfinanszírozásban és sok más ágazatban lebonyolított ügyletek döntőbíráskodásában..

Az intelligens szerződések Ethereum platformon történő működésének különlegessége, hogy mindegyiknek megvan a saját címe a blokkláncon. Ez azt jelenti, hogy a megfelelő kód nem szerepel minden szerződésben; ehelyett egy jegyzet elindít egy tranzakciót, amely minden egyes szerződéshez egyedi címet hoz létre és csatol. Az elsődleges tranzakció után az intelligens szerződés a blokklánc elválaszthatatlan egységévé válik, és címe soha nem változik. Ezt követően az intelligens szerződés megállás nélkül „cselekszik”, amíg el nem éri a gázhatárt vagy a művelet sikeres végéig.

Hátrányok

Eddig jó. Ne feledje azonban, hogy az intelligens szerződések még mindig új technológiák. Akár az intelligens szerződéses blokklánc-ágazatot alapvetően uraló Ethereum platformról, akár egy másik intelligens szerződéses platformról beszélünk, problémák merülhetnek fel.

Az intelligens szerződések egyik hátránya, hogy nulla hibát kell tartalmazniuk ahhoz, hogy megfelelően elvégezhessék azokat a tevékenységeket, amelyekre be vannak programozva. Ezeket a hibákat a csalók kihasználhatják, és pénzt lehet lopni.

A kormányok is megpróbálnak beavatkozni, megkérdőjelezve, hogy mi lesz, ha valami váratlan történik, vagy a szerződés nem fér hozzá a megállapodás tárgyához.

Hagyományos szerződések esetén a bíróság részt vesz. Az intelligens szerződésekkel azonban a „Code is Law” azt jelenti, hogy a szerződés bármit is teljesít.

Az intelligens szerződésekkel járó kérdéseket valószínűleg időben megoldják, mivel ez viszonylag új technológia. Van lehetőség a tökéletességre, de a pénzügyi szakértők egyetértenek abban, hogy társadalmunk szerves részévé válnak, és az Ethereum továbbra is vezeti a csoportot.

Az Ethereum platform további hátrányai a következők:

 • Drágább, mint más platformok;
 • Az Ethereum hálózat elég gyakran túlterhelődik: a hálózat legtöbbször 100% -os kapacitással működik. Az alkalmazásfejlesztők attól tartanak, hogy a szerződéseik nem mindig lesznek képesek olyan gyorsan feldolgozni, amilyenre vágynak.
 • Biztonság: a rossz minőségű intelligens szerződési kódok hackereknek vannak kitéve. Egy nemrégiben készült tanulmány kiderítette, hogy több mint 30.000 Ethereum alapú intelligens szerződés sérülékeny a hibák és következésképpen a feltörések ellen.

Obyte

okos szerződések és ethereum

Lehetséges-e intelligens szerződések kidolgozása Ethereum nélkül??

Az Ethereum hálózaton végrehajtott okos szerződésekhez képest az Obyte-hoz hasonló kriptovaluta platformok más típusú intelligens szerződéseket kínálnak, amelyek már felkeltik a felhasználók figyelmét. Az Obyte egy DAG (irányított aciklusos grafikon) protokollra épülő platform, amely kihívást jelent az Ethereum számára az ember által olvasható intelligens szerződéseivel, amelyeket smart-címeknek is neveznek. Azért hívják őket, mert megosztott címek olyan feltételekkel, amelyeknek teljesülniük kell ahhoz, hogy pénzösszegeket lehessen átvinni belőlük.

Az Obyte platformot kínál egyszerű, ember által olvasható szerződésekhez, egyszerű műveletek végrehajtására. Míg az Ethereum bonyolultabb, programozó által olvasható szerződéseket hajt végre, amelyek összetett műveleteket hajtanak végre.

Alternatív platformok és intelligens szerződés programozásának új módjai állnak rendelkezésre a jövőben, az biztos. Annak érdekében, hogy hozzáférhetőbbé váljanak a mindennapi emberek számára, az okos szerződések tovább fognak fejlődni, kétségtelenül – állítják szakértők.

Végső gondolatok:

Beszéltünk az intelligens szerződések természetéről és az Ethereum platformról, ahol a varázslat megtörténik. Bár bonyolultak és bizonyos szintű ismereteket igényelnek, az Ethereum szerződéseket valójában a kriptopénz jövőjének tekintik, és könnyedén ellátják a blokklánc összes funkcióját.

Az Ethereum több lehetőséget kínál a különféle intelligens szerződések kódolására, összehasonlítva más platformokkal. Nagyjából bármilyen forgatókönyvet megvalósíthat. Ha fel akarja építeni a decentralizált csere, Az Ethereum a platform, amelyhez fordulhat.

Van-e jövője az Ethereum intelligens szerződéseinek??

Nyugodtan mondhatjuk, hogy a blockchain, az Ethereum és az intelligens szerződések tovább fejleszti és átalakítja a pénzügyi ipart, ahogyan ismerjük. Csak az idő fogja megmondani, mire számíthatunk és hogyan alkalmazkodjunk fogyasztóként.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Adblock
detector