Post-Blockchain: A Blockchain technológia alternatívái

A blockchain technológia többféle módon használható. Rengeteg különféle iparág profitálhat a használatából.

azonban, nem csak egy lánc használatáról kell szólnia és nem minden blokklánc működik ugyanúgy.

A blockchain technológiával való kísérletezéssel és különböző módon történő felhasználásával remélhetőleg legyőzhetők az olyan kérdések, mint a méretezhetőség, a sebesség és a biztonság.

Egyes algoritmusok egynél több blokkláncot használnak, újabban pedig a blokklánc alternatívái is megjelennek.

Munka és tét igazolása

Először is meg kell értenünk, hogy alapvető különbség van a legtöbb blokklánc működésében.


A legtöbb kriptovaluta használja ezt is Munka igazolása (PoW) vagy Tét igazolása (PoS). A kettőről itt olvashat bővebben.

Az elsődleges különbség a kettő között az, hogy a PoW bányászokat használ, ami rendkívül biztonságos, de ugyanakkor drága is, mivel a bányászok sok energiát használnak.

A PoS nem igényel bányászatot, ehelyett a blokk érvényesítése attól függ, hogy egy személy mekkora tétet tart, vagy alapvetően hány érme van birtokában, és a tét adott korától.

Köz- és magánláncok

állami és magánláncok

Valószínűleg tisztában van azzal, hogy a legtöbb kriptovaluta a osztott főkönyv.

A legtöbb esetben ez a főkönyv teljesen nyitott a nyilvánosság számára, és bárki megtekintheti a különböző egyének közötti tranzakciókat.

Ennek a technológiának az az előnye, hogy megakadályozza a csalást és a kettős kiadásokat.

Azonban nem mindenki akarja, hogy minden tranzakciós információjuk nyilvánosságra kerüljön. Rengeteg olyan ember van, amely szerint az ilyen átláthatóság potenciálisan veszélyes.

Tehát ennek ellensúlyozására vannak magánláncok. Ezek azonban nem csak a kriptovalutára vonatkoznak, hanem magánvállalkozások is használhatják, akik információt akarnak tartani a szervezetükön belül.

Hibridek

Ezek blokkláncok, amelyek kihasználják a magán blokkláncok előnyeit az állami blokkláncokkal. Ilyen esetekben ezek a blokkláncok „engedélyezettek” lehetnek, de ugyanakkor nyilvánosak is.

A PoW vagy a PoS számos változata létezik, amelyek kölcsönöznek funkciókat egymástól.

Mivel az új kriptovaluták folyamatosan jelennek meg, a különböző blokkláncok tovább fejlődnek a már létező kriptovaluták különböző elemeinek felhasználásával.

Bár megpróbálja a legjobb részeket átvenni, ez nem mindig jelenti azt, hogy jobb a bevezetett.

Oldal láncok

oldal láncok

Az oldalláncok vagy gyermekláncok lényegében másodlagos blokkláncok, amelyek az elsődleges lánccal együtt működnek.

Most több olyan blokklánc létezik, amelyek a második lánc hogy kezelje az okos szerződéseket.

Ezzel megtehetik növelje a sebességet és a skálázhatóságot az intelligens szerződéses funkciók eltávolításával az elsődleges blokklánctól, amely aztán kifejezetten a tranzakciókra összpontosíthat.

Az oldalláncokat más célokra is fel lehet használni. Több lánc is kölcsönhatásba léphet az elsődleges lánccal, mindegyiket különböző célokra használják.

Ezen célok némelyike ​​kifejezetten különböző fizetési típusokra vagy akár a blokklánc tetejére építhető dApps-re is vonatkozhat..

Az oldalsó láncok egyik legjobb módja talán a kisebb tranzakciók esetében, az elsődleges a nagyobb tranzakcióknál. Ez igazságosabbá teheti a tranzakciós díjakat és az időket.

Ennek oka, hogy a nagyobb tranzakciók egy nagyobb láncon hosszabb időt vehetnek igénybe, a kisebb tranzakciók pedig gyorsabbak lehetnek.

Megszüntetheti azt a problémát is, hogy az érvényesítési folyamat során a nagyobb tranzakciókat előnyben részesítik a kisebb tranzakciókkal szemben.

Az oldalláncok vagy a gyermekláncok életképes módot jelenthetnek a méretezés kezelésére, és segíthetik a blokklánc-technológiát a forgalom kezelésében, mivel a hálózat folyamatosan növekszik.

Post-blockchain: Az alternatívák

Ahogy azt hitte, hogy a blokklánc nem tud többé összezavarodni, megjelennek a különböző kriptovaluták és konszenzus algoritmusok új állomásai, amelyek azt állítják, hogy jobban teljesítenek, mint a blokklánc.

Lehet, hogy a kriptopénz negyedik generációja? Ki tudja, lehet, hogy meg kell tanulnunk mindent, amit a blockchainról tudunk.

Az IOTA gubanca

iota kusza

Az IOTA egy kriptovaluta, amely blokklánc nélkül működik. Helyette, azt használja, amit a Tangle-nak hívDAG.

A DAG jelentése Közvetlen aciklikus grafikon és topológiai sorrendet használ az adatstruktúrák rendezéséhez.

Minden összeadott tranzakció esetén a kusza kettőt igazol. Elméletileg, minél több tranzakció zajlik a hálózaton, annál gyorsabb lesz.

Minden kapcsolatot élnek hívunk. Itt erősítik meg a tranzakciókat. Elméletileg nincs egyenes vonal a gubancban, azonban az új tranzakciók mindig a grafikon végén lesznek.

A tranzakciókat „helyszíneknek” is nevezik, a végét pedig „tippeknek” nevezik. Arra várnak, hogy a következő tranzakciók ellenőrizzék őket.

Minél hosszabb ideig fogadunk el egy tranzakciót a hálózaton, annál nehezebb lesz a kettős költést végrehajtani.

A gubanc működése miatt nagyon könnyű. Ez azt jelenti bármely gép képes feldolgozni a tranzakciókat, ha rendelkezik internetkapcsolattal.

És az IOTA pontosan ezt tervezi használni; eszközök, amelyek használják az IoT-t (A dolgok internete).

Nagy tervükben minden olyan eszköz, amely az IoT-t használja, csomópontként működhet és megkönnyítheti a tranzakciókat.

A kusza nem tartalmaz blokkokat, amelyek bányászokat igényelnek. Ez olcsóbbá teszi a tranzakciókat, mert nem kell őket bányászni.

Ráadásul, mert elméletileg minél több tranzakció zajlik, annál gyorsabb lesz skálázhatóbbnak kell lennie, mint a blokklánc is.

Kritika

Néhányan kritikusan viszonyulnak a DAG-okhoz, mert esetleg nem tudják megakadályozni a kettős kiadásokat, és nyitottabbak lehetnek rá 51% támad.

Valójában, A gubanc irányításához csak a hálózat 34% -át kell támadni, ami lényegesen sérülékenyebbé teszi, mint a blokklánc.

A DAG-ok szintén nem jók okos szerződésekhez mert nehéz meghatározni a tranzakciós megbízást.

A blokklánccal sokkal könnyebb, mert vannak olyan blokkjai, amelyek egymás után jönnek, és nagyon könnyen látható. A DAG-oknak szükségük lehet egy második rétegre az intelligens szerződéses szolgáltatásokhoz.

Van még nincs ösztönzés arra, hogy csomópont legyen a hálózatban mert nem kap semmit. A blokkláncokkal, ahol bányászatra van szükség, az ösztönző az, hogy kereshet a bányászatból.

A DAG-ok szintén több mint 30 éve léteznek, és fogalomként nem olyan új. Az emberek már jól tudják korlátaikat.

A blockchain technológia sokkal újabb, és legyőzi a DAG-ok néhány problémáját.

Míg az IOTA néhány dolgot nagyon jól csinál, azok is több rossz PR esemény miatt szenvedett amelyek nem segítettek ügyükön.

Hashgraph

hashgraph

A Hashgraph egy másik alternatív technológia a blockchain számára, amely azt állítja, hogy jobban teszi a dolgokat.

Azt állítják, hogy ők másodpercenként 250 000 tranzakciót képes kezelni, ami több mint tízszerese annak, amire a Visa képes.

A akarnak lenni szavazási algoritmus, nem PoS vagy PoW, amelyek szerintük igazságosabbak és kevésbé központosítottak.

A tranzakciókat aszinkron módon kezeljük, ami azt jelenti, hogy a tranzakcióknak nem kell más tranzakciókat várniuk előttük, mint a PoS vagy a PoW esetében.

Ráadásul a PoW segítségével a bányászok kiválaszthatják, hogy mely blokkokat bányásszák a kapott jutalom alapján, így kihagyhatják a korábbi blokkokat, ha a bányászat jutalma kisebb.

Hashgraph az úgynevezett „pletyka protokollt” használja. Ennek célja a sávszélesség kérdésének leküzdése szavazási algoritmusokkal.

Mivel mindenkitől megkövetelik, hogy kommunikáljon egymással, ez nagy súlyt fektet a sávszélességre.

A pletyka protokoll véletlenszerűsítéssel leegyszerűsíti ezt a folyamatot. Ahelyett, hogy mindegyik csomópont egyszerre beszélne minden más csomóponttal, mindegyik csomópont véletlenszerűen kommunikál egy másik csomóponttal.

Ezt „pletykáról szóló pletyka” -nak hívják. Minden csomópont megosztja mindazt, amit látott, egy másik csomóponttal. Hatékonyan megosztva mások pletykáit.

Végül matematikailag konszenzus érhető el, mert minden információt megosztanak, a sávszélességet megmentik és nem terhelik túlzottan.

Hashgraph is úgy véli ez a protokoll olcsóbb, mert nem szükséges a bányászat.

Ennek tetejébe, A Hashgraph is biztonságosabb lehet, mint a blockchain technológia. A rendszer sikeres megtámadásához az összes tagot egyszerre kell megtámadnia.

Egy ilyen cselekedet lényegében lehetetlen, és nagyon drága lenne.

Kritika

Bár vannak problémák a Hashgraph-tal. Talán a legnagyobb lény, hogy ez a szabadalmaztatott technológia a Swirlds tulajdonában van.

Ez azt jelentheti, hogy egyszerűen a vállalatok és nem a tömegek számára lesz eszköz.

Nem tekinthető decentralizáltnak vagy nyílt forráskódúnak sem. A használatához SDK-t (szoftverfejlesztő készlet) kell kérnie.

Maga az algoritmus decentralizált, de nem a vállalat, a Swirlds vagy a Hashgraph mögött álló tulajdonjog.

A Hashgraph másik problémája, hogy az nem tárolja az összes tranzakció előzményeit. Idővel eltávolítják őket.

A kritikusok szerint ez problémát jelenthet, mert nehezebb lenne bizonyítani, hogy a tranzakciók korábban történtek.

Holochain

holochain

A Holochain nem használja a PoS vagy a PoW funkciót, és egy ügynökcentrikus rendszer.

Annyira más, hogy felhasználóként meg kell tanulnia a blockchainhez és a cryptocurrency-hez kapcsolódó számos fogalmat.

Technikailag is nincs konszenzusos mechanizmus. Ehelyett van, amit hívnak DNS és van senki egyetlen főkönyv.

Ahogy az ügynök-központú is, minden fejlesztőnek meg lesz a maga konszenzusa és szabályai a rendszer részükre.

Ügynökként minden adatait egy hashain belül tárol, hogy ellenőrizhesse és megőrizhesse identitását.

Holochain állítólag jó a dApps építéséhez, ami elsődleges céljuknak tűnik, és hatékonyan versenytársává teheti őket az Ethereummal.

A Holochain gyakorlatilag egy keretrendszer azoknak a fejlesztőknek, akik saját szabályokat hozhatnak létre arra vonatkozóan, hogy mire és mire készülnek minél népszerűbbé válik a dApp, annál nagyobb tárhelyet kapnak.

Mint Hashgraph, Holochain pletyka protokollt is használ, azonban „immunrendszerként” emlegetik. Ezt használják a rossz színészek megállítására.

A Holochain hatóköre nagyobb, mint a dApps. Bizonyos értelemben az internetet akarják forradalmasítani. A Holochain-t úgy alakították ki a fejlesztők saját blokkláncukat építhetik fel a rendszerük tetejére.

A Holochain működése hasonló a Torrents Elosztott hash táblázat (DHT).

Ahelyett, hogy információkat gyűjtene a hálózaton mindenkitől, csak néhány csomópontból gyűjt információkat. A teljes konszenzus elérése nem a cél.

A Holochain szintén nem rendelkezik natív tokennel a hálózathoz. Ehelyett az van Holo token (HOT) és ezeket a tokeneket a csomópontok jutalmazzák a dApps tárolásáért.

Holo értékét alátámasztja a hálózat számítási teljesítménye és a Holo mennyisége a rendszer igényeitől függően bővülhet vagy összehúzódhat.

Kritika

Néhányan szkeptikusak Holochain-t illetően, aggódva ezért a technológia túl nagy felelősséget jelent a fejlesztőknek hogy esetleg nem tudják kezelni.

A blockchain technológiával már önmagában rengeteg olyan kérdés van, amelyekkel még mindig nem foglalkoznak, és ha nagyobb felelősséget kell adni a fejlesztőknek, az több problémát eredményezhet.

Mások aggódnak Holochain immunrendszere miatt, bizonytalanok abban, hogy képes lesz-e kivédeni a rossz szereplőket.

Még az is lehet, hogy ezek a rossz szereplők átveszik az immunrendszert, és maguk működtetik azt.

Látjuk-e már a blockchain végét??

Nem, még mindig túl korai ilyesmit mondani.

Maga a blockchain technológia még mindig nagyon új, és még hosszú utat kell megtennie, mielőtt a mainstream felhasználók elfogadják.

Még nem láttuk, mennyire lesz hatékony a mindennapi használat során a tömeges nyilvánosság számára, és a blockchain melyik változata fog a legjobban működni.

És bár vannak alternatívái a blokkláncnak bizonyos előnyökkel, a blokklánc-technológia egyértelműen továbbfejlesztett változata ezen a ponton még nincs.

Főbb pontok

Ha emlékszik valamire ebből a cikkből, tegye meg ezeket a legfontosabb pontokat.

  • A blokkláncok különböző módon működhetnek. Lehet PoS vagy PoW, nyilvános vagy magán, vagy az ilyen típusú hibrid.
  • Egyes kriptopénzek oldalláncokat használnak. Különböző funkciókat kezelhetnek, például intelligens szerződéseket, és javíthatják a teljesítményt.
  • A blockchain technológiának vannak alternatívái. A kriptovaluták működésének számos más módja van.
  • Még mindig túl korai megjósolni, hogy mely alternatívák tartanak fenn. Maga a Blockchain még mindig nagyon új, és hosszú utat kell megtennie a mainstream elfogadás előtt.

Ha szívesen olvasta ezt a cikket Kereskedelmi oktatás, kérlek, adj neki egy lájkot, és oszd meg bárki mással, aki szerinted is érdekes lehet.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Adblock
detector