Útmutató kezdőknek a hullámzáshoz

Mi a Ripple? Útmutató kezdőknek

A Ripple egy kriptovaluta és egy profitorientált platform, amelyet a Ripple Labs fejlesztett ki. A Ripple pénzváltási szolgáltatásokat és valós idejű fizetési elszámolási szolgáltatásokat nyújt bankoknak és más pénzügyi intézményeknek. Világszerte több mint 100 vállalat társult a Ripple-vel, gyors és súrlódásmentes tranzakciókhoz.

A Ripple natív kriptovaluta, az XRP a piaci kapitalizáció szempontjából a harmadik legnagyobb kriptovaluta. Annak ellenére, hogy vásárolhat XRP-t, az XRP elsődleges feladata likviditás biztosítása a bankok számára a határokon átnyúló tranzakciók megkönnyítése érdekében. A Ripple összes érméje előre ki van bányászva, és a Ripple Labs ellenőrzi az új érmék kibocsátását. Jelenleg csaknem 39 milliárd XRP van forgalomban. A Ripple Labs új érméket bocsát ki, amikor csak szükséges a forgalomban lévő készlet fenntartásához.

A Ripple-n végrehajtott tranzakciók nem korlátozódnak csak az XRP-re. A platform olyan hagyományos fiat pénznemeket támogat, mint a dollár, az euró, a font és a jen. Még más kriptovalutákat is támogat. A Ripple elsődleges funkciója a pénzváltás elősegítője és a fizetés feldolgozója. A Ripple olyan fizetési rendszerekkel versenyez, mint a Swift és az ACH, ami a blokklánc biztonságát juttatja el a határokon átnyúló fizetési ágazatba. Célja a globális tranzakciók gyorsabb és decentralizáltabbá tétele.

Tartalom

Mi a Ripple?


A Ripple rövid története

Hogyan működik a Ripple?

Különbség a Ripple és az XRP között

Hogyan vásárolhat XRP-t?

Melyek a Ripple jellemzői?

Mi a Ripple felhasználása?

Mi az xCurrent, xRapid és xVia?

Milyen előnyei vannak a Ripple-nek?

Következtetés

Mi a Ripple?

A Ripple egy nyílt forráskódú protokoll, amelyet 2012-ben adott ki Chris Larsen és Jeb McCaleb. Lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy gyorsabb tranzakciókat hajtsanak végre, alacsonyabb díjakkal, mint a többi platform. A Ripple egy nyílt forráskódú, peer-to-peer, decentralizált platformon működik, amely lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy pénzeszközöket utaljanak át hagyományos fiat pénznemek vagy más kriptovaluták formájában. A Ripple egy decentralizált platform. Ez azt jelenti, hogy nincs olyan központi hatóság vagy harmadik fél, amely meghatározza a platform szabályait.

A Ripple a bankok által használható rendszerként jött létre. A legtöbb embernek téves elképzelése van a Ripple kapcsán arról, hogy azt csak egy másik kriptopénznek tervezték. A Ripple ennél sokkal több. Ez egy fizetési protokoll, amelyet a bankok és más pénzügyi intézmények használnak. A platform rendelkezik XRP nevű natív kriptovalutával is. A platform lehetővé teszi a felhasználók számára azonnali tranzakciók feldolgozását a világ bármely pontján. Lehetővé teszi a pénzváltást, az átutalást és a valós idejű bruttó elszámolást. Minden tranzakciót nyilvántartásba vesznek, és mindenki számára hozzáférhető, aki át akarja vizsgálni a tranzakció előzményeit. A Ripple több mint száz pénzintézettel állt össze, lehetővé téve a zökkenőmentes, határokon átnyúló fizetést.

A Ripple rövid története

Bár a Ripple-t 2012-ben alapították, a Ripple ötlete 2004-re vezethető vissza, négy évvel a Bitcoin előtt. 2004-ben egy kanadai webfejlesztő, Ryan Fugger fejlesztette ki a RipplePay-t. 2005-ben megjelent a RipplePay.com. Decentralizált monetáris rendszerként működött, és biztonságos online fizetési lehetőségeket tett lehetővé az online közösségek számára. A RipplePay szinte olyan volt, mint a blokklánc / kriptovaluták előfutára. A RipplePay azonban nem kapott tapadást, és nem látta széles körű elfogadását. Jug McCaleb és Chris Larsen keresték meg Fuggert, akik egy digitális valutarendszert akartak létrehozni, amely a közösségi konszenzust használta a tranzakciók ellenőrzésére..

A Ripple fejlesztése 2011-ben kezdődött, és olyan decentralizált digitális valutát kíván létrehozni, amely nem használ bányászatot vagy blokkláncot. A tagok konszenzusos mechanizmuson keresztül ellenőrzik a tranzakciókat ezen a hálózaton. A Ripple protokoll gyors tranzakciókat kívánt elérni a hagyományos pénznemek használatával, a hagyományos fizetési feldolgozó rendszerek hosszú várakozási idő és magas tranzakciós díjak nélkül. A protokoll létrehozott egy XRP nevű tokent a további likviditás biztosítása érdekében.

A Ripple 2012-ben indult, és kezdett vonzóbbá válni a bankokkal és más pénzügyi intézményekkel, mert ez lehetővé tette számukra a pénzátutalások gyorsabb és költséghatékonyabb elszámolását. A Ripple jelenleg több mint 100 partnerrel rendelkezik, akik protokollját használják a zökkenőmentes, határokon átnyúló tranzakciókhoz. A Ripple alapítói intézményi befektetőkön és kockázati tőkén keresztül szereztek finanszírozást.

Hogyan működik a Ripple?

A Ripple nem használ hagyományos konszenzusos mechanizmusokat, mint például a munkavégzés igazolása (PoW) vagy a tét igazolása (PoS). Ehelyett a Ripple tranzakciói konszenzusos protokollra támaszkodnak az összes tranzakció érvényesítésére a hálózaton. A konszenzusos protokoll megakadályozza a kettős kiadásokat és javítja a hálózat integritását. Például, ha egy felhasználó több tranzakcióval kezdeményez tranzakciót, és ugyanazt az összeget küldi az összes átjárónak, az eredeti tranzakció kivételével az összes tranzakció törlődik. A tranzakciókat szinte azonnal megerősítik, és mivel nincs központosított hatóság a hálózat befolyásolására, decentralizáltnak minősül.

A Ripple konszenzusos mechanizmusa megköveteli, hogy a hálózat minden tagjának rendelkeznie kell a főkönyv pontos másolatával. A tranzakciókat akkor validálják, amikor a tagok többsége konszenzusra jut. Ha a hálózati tagoknak nem sikerül konszenzust elérniük, akkor az érvényesítési folyamat újra megkezdődik, amíg meg nem születik a megállapodás.

A Ripple hálózat nyomon követi az összes IOU-t. A tranzakcióelőzmények nyilvánosan elérhetők a Ripple főkönyvén. Bár a tranzakciós előzmények nyilvánosan elérhetők a blokkláncon, a Ripple nem kapcsolhatja össze a főkönyv tartalmát egyetlen magánszemélyrel vagy vállalkozással sem. A Ripple főkönyvet olyan szerverek kezelik, amelyek folyamatosan összehasonlítják a tranzakciókat és konszenzusra jutnak. Új főkönyv jön létre, és mindegyik a számlák és a tranzakciók tökéletes nyilvántartását tartalmazza. A platform kriptográfiailag biztonságos és algoritmikusan ellenőrzött tranzakciókat kínál másodpercek alatt.

A Ripple anyanyelvét XRP-nek hívják. Az XRP-t hídvalutának nevezik, mivel nem tesz különbséget más kriptovaluták vagy hagyományos fiat pénznemek között. Ez rendkívül egyszerűvé teszi az egyik pénznem cseréjét a másikra. Az XRP főkönyve csak előre jóváhagyott bányászok számára engedélyezi a tranzakciók érvényesítését. 100 milliárd XRP létezik, amelyek mindegyikét előre kitermelték és ajándékok útján terjesztették. A létező 100 milliárd XRP-ből csaknem 39 milliárd van forgalomban, míg a többit a Ripple Labs őrzi. A Ripple Labs-szal együtt tárolt XRP rendszeresen kiadásra kerül a kereslet és a kínálat függvényében.

RippleNet

A RippleNet a Ripple pénzváltási és átutalási rendszere, amely segíti a biztonságos, súrlódásmentes, határokon átnyúló fizetések lebonyolítását. A RippleNet partnerei voltak a fizetési feldolgozókkal, a bankokkal és a pénzintézetekkel, összesen több mint 200 partnerrel. Ezek a partnerségek teszik a Ripple-t a világ legelérhetőbb fizetési hálózatává. A Ripple és a pénzügyi intézmények közötti partnerség kritikus fontosságú a RippleNet elfogadásához. A pénzintézetek távol maradtak a blockchain technológiától. A Ripplenet-et azonban olyan projektnek tekintik, amely segíti a határokon átnyúló pénzátutalásokat.

A Ripplenet-szel partneri kapcsolatban álló legfontosabb pénzügyi intézmények a következők:

 • American Express
 • Barclays
 • amerikai bank
 • Merrill Lynch
 • JP Morgan
 • Santander
 • Money Gram
 • TD Bank
 • Accenture

A Ripplenet számos vállalati fizetési szoftverrel is rendelkezik.

 • xRapid – Az xRapid lehetővé teszi a pénzügyi intézmények számára, hogy az XRP-t az alacsony költségű likviditás megtalálásához használják.
 • xVia – Az xVia zökkenőmentes kommunikációt tesz lehetővé a pénzügyi intézmények között.
 • xCurrent – Az xCurrent az Interledger Protocol (ILP) protokollt használja, amely lehetővé teszi a bankok számára, hogy a tranzakciókat szinte azonnal feldolgozzák. Az ILP lehetővé teszi az interoperabilitást a pénzügyi hálózatok között.

Különbség a Ripple és az XRP között

A Ripple olyan fizetési rendszer, amelyen keresztül pénzváltásokat és pénzátutalásokat hajtanak végre, egy nyílt forráskódú, decentralizált peer-to-peer platformon működnek, amely lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy pénzeszközöket kriptovaluták vagy hagyományos fiat pénznemek formájában utaljanak át. Az XRP a Ripple natív kriptovaluta, amelyet tranzakciós díjak fizetésére használnak a hálózaton. A felhasználóknak minimális tranzakciós díjat kell fizetniük, amikor a Ripple hálózatot használják a tranzakciók lebonyolításához.

Az XRP egy hídvaluta, amely gyors és egyszerűvé teszi a valutaváltást. 100 milliárd előre kitermelt XRP van, amelyekből csaknem 39 milliárd van forgalomban, míg a többi a Ripple Lab őrizetében van. Az XRP értéke meglehetősen volatilis volt, 2018-ban 3,00 dolláros csúcsot ért el.

Hogyan vásárolhat XRP-t?

hogyan vásároljon ripple xrp-t

Az XRP megvásárlása egyszerű. XRP-t a következő lépésekkel vásárolhat meg kriptovaluta-tőzsdéken.

 • A digitális pénztárca beállítása – Az XRP megvásárlásához kriptovaluta tőzsdén keresztül először meg kell vásárolnia és be kell állítania egy digitális pénztárcát.
 • Miután beállította a pénztárcáját, be kell állítania a fiókját egy olyan csere segítségével, amely támogatja az XRP-t. Számos csere van eToro támogatja az XRP-t.
 • Miután beállította számláját a tőzsdén, a kereskedés előtt ellenőriznie kell számláját. A legtöbb cseréhez olyan részletekre van szükség, mint a személyazonosság igazolása, amelyeket ellenőrizni kell. Miután az ellenőrzési folyamat befejeződött, elkezdheti a kereskedést.
 • Miután ellenőrizte fiókját, bejelentkezhet fiókjába, megkeresheti a kriptovalutát (ebben az esetben XRP-t), és megvásárolhatja azt. Miután megvásárolta, kivonhatja XRP-jét és tárolhatja digitális pénztárcájában.

Mik a Ripple jellemzői?

 • A Ripple digitális fizetési protokolljáról, XRP nevű natív kriptovalutájáról ismert. Az XRP hídvalutaként működik, így a valutaváltás gyors és egyszerű.
 • A Ripple nem használja a bányászatot a tranzakciók érvényesítéséhez és teljesítéséhez. Ehelyett konszenzusos mechanizmust alkalmaz, ahol a hálózat tagjai konszenzusra jutnak az egyes tranzakciók érvényesítése előtt. Ha a tagok nem tudnak megállapodásra jutni, akkor a tranzakció érvényesítése elölről kezdődik.
 • A Ripple fizetési elszámolási eszközcsere- és átutalási rendszere hasonló a SWIFT fizetési rendszeréhez. A bankok és a pénzügyi intézmények a SWIFT rendszert használják nemzetközi tranzakciókhoz.
 • A Ripple hálózat tranzakciói energiatakarékosak, alacsony tranzakciós díjakkal rendelkeznek, és másodpercek alatt megerősítik őket. Más kriptovaluta tranzakciókhoz képest, amelyek hosszabb ideig tartanak, magas tranzakciós díjakkal járnak, és sok energiát használnak fel a feldolgozáshoz.

Mi a Ripple felhasználása?

A Ripple más módon működik, mint a többi kriptovaluta, amelyek célja, hogy eltávolítsák a pénzintézeteket attól, hogy részt vegyenek a tranzakciókban. Ehelyett a Ripple együttműködik a pénzintézetekkel és a bankokkal a határokon átnyúló tranzakciók gyorsabb, olcsóbb és átláthatóbb lebonyolítása érdekében. Ma a legtöbb bank és pénzügyi intézmény a SWIFT-t (Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication) használja biztonságos, határokon átnyúló fizetések lebonyolítására. A SWIFT hálózat üzenetküldő platformként működik, amely lehetővé teszi a bankok számára, hogy biztonságos fizetési megbízásokat küldjenek egymásnak. Naponta huszonnégy millió üzenetet küldenek a SWIFT hálózatra. A SWIFT csak a pénzügyi intézmények közötti kommunikáció csatornájaként működik, és semmilyen pillanatban nem tart olyan pénzt, amely a tranzakció részét képezi. A SWIFT hálózat fontosságát azonban nem lehet lebecsülni, mivel a nemzetközi tranzakciók nagy része erre támaszkodik.

A Ripple javítja a SWIFT által alkalmazott technológiát, és a SWIFT közvetlen versenytársának tekinthető. A Ripple hálózatát a bankok és pénzintézetek használják és tesztelik a fizetések gyors és biztonságos lebonyolítására és kiegyenlítésére. Már több pénzintézettel is partneri kapcsolatban áll, és további több partnerrel is együttműködni szándékozik a Ripple pénzügyi piacokon való bevezetésének biztosítása érdekében.

A Ripple együttműködött a Coinone-nal is, amely Dél-Korea egyik legnagyobb kriptovaluta-tőzsdéje. A partnerség lehetővé teszi a Coinone számára az xCurrent használatát a Cross, egy globális átutalási szolgáltatás elindításához. Számos más partnerség létezik, amelyet a Ripple kutat a nagyobb intézményekkel.

Mik az xCurrent, az xRapid és az xVia?

A Ripple törekvéseinek középpontjában az áll, hogy le akarja egyszerűsíteni a pénz mozgását. A Ripple azonnali, alacsony költségű fizetést szeretne a hagyományos fiat devizákkal. A Ripple együttműködik a bankokkal és fejleszti az infrastruktúrát, amelyen a bankrendszer működik, ami olcsóbb és gyorsabb tranzakciókat eredményez. Az xCurrent egy lépés ebbe az irányba.

Az xCurrent a Ripple vállalata egy globális fizetési ellenőrzési rendszer bevezetésében. Lehetővé teszi a bankok számára a tranzakciók azonnali kiegyenlítését a Nostro / Vostro számlák helyett. Lehetővé teszi továbbá a bankok számára, hogy az engedélyezés előtt felülvizsgálják és megoldják a tranzakcióval kapcsolatos esetleges megfelelőségi kérdéseket. A pénzügyi intézmények profitálnak ebből a technológiából, mivel csökkenti a költségeket és növeli a tranzakciók feldolgozásának sebességét. Ha egy bank vagy pénzintézet a Ripple xCurrent-ját használja, az azonnali és olcsóvá teszi a határokon átnyúló tranzakciókat. Ez a felhasználók számának növekedéséhez vezet, és előnyös lesz a határokon átnyúló tranzakciók piacán.

A Ripple célja, hogy a határokon átnyúló tranzakciók iparági szabványává váljon. A rendszer reméli, hogy átfogja az egész pénzügyi szektort, és hatóságként fog működni, amely meghatározza a határokon átnyúló tranzakciók normáit. A bankok is létrehozhatnának egy hasonló ötletet, mint a Ripple, de ez csak az azt létrehozó bankra korlátozódna. Ahhoz, hogy a technológiát a pénzügyi rendszer minden bankja használhassa, a technológiának nyílt forráskódúnak kell lennie.

Az xRapid és az xVia a Ripple legújabb projektje. Mindkettő az xCurrent alapjaira épül. Az xRapid lehetővé teszi, hogy a fizetési feldolgozók belépjenek a feltörekvő piacokra. Ezt úgy teszi, hogy csökkenti az ezekre a piacokra való belépéshez szükséges likviditás mennyiségét. Az xVia lehetővé teszi a Ripple hálózat, valamint a bankok és a fizetési processzorok egyszerű integrálását.

JEGYZET: A Ripple egy márkanéven ment keresztül, ahol az xCurrent és az xVia újracsomagolásra került RippleNet néven, míg az xRapid igény szerinti likviditásként..

Melyek a hullámzás előnyei?

✅ Alacsonyabb tranzakciós díjak –

A Ripple protokoll tranzakciós díjai valóban alacsonyak. A Ripple standard tranzakciója 0,00001 XRP-be kerül. A tranzakciók gyakorlatilag ingyenesek. Az egyetlen oka annak, hogy nem biztonsági okokból. A tranzakciós díjak kifizetésére használt XRP megsemmisül, ami az XRP értéke állandó marad.

✅ A tranzakció sebessége a Ripple protokollon nagyobb a hagyományos fizetési rendszerekhez és más kriptovaluta platformokhoz képest.

A Ripple négy másodpercet vesz igénybe egy tranzakció feldolgozásához. Hasonlítsa ezt össze az Ethereummal, amely tranzakciónként több mint két percet vesz igénybe, és a Bitcoin egy vagy több órát vesz igénybe egy tranzakció feldolgozásához. A hagyományos fizetési rendszerek még tovább tartanak, az idő három és öt nap között mozog.

✅ A Ripple képes csapatával rendelkezik, amely ötvözi a szakértelmet és a tapasztalatot.

✅ A Ripple több bankkal és pénzintézettel is együttműködött, akik kísérletezik a technológiával. Az ilyen partnerségek a Ripple-t is stabil befektetéssé és nagyon népszerűvé teszik a befektetők körében.

✅ A Ripple mind a belföldi, mind a nemzetközi tranzakciókat gyors, hatékony és költséghatékonyvá teszi.

✅ A Ripple protokollon történő fizetéseket azonnal feldolgozzuk, így a Ripple kiváló választás a bankok és pénzintézetek számára.

✅ A Ripple XRP hídvalutaként működik a hagyományos és a kriptovaluták között. Ez gyors és egyszerűvé teszi a valutaváltást.

Fontolgatná a vásárlást Ripple XRP?

Bár a Ripple-nek sok előnye van, van néhány hátránya is.

❌ A Ripple főként a nagyvállalatokra helyezte a hangsúlyt.

Számos pénzügyi intézmény használja a Ripple-t szolgáltatásainak egyszerűsítésére és a költségek csökkentésére. Ez nem rossz, de ha megnézzük az egyes felhasználókat, a Ripple-nek nincs sok kínálnivalója. A Ripple technológiáját úgy alakították ki, hogy szem előtt tartsa a bankokat és a nagy pénzintézeteket, és rájuk szabott.

❌ A Ripple a fizetési átutalási téren más játékosok erős versenyével is szembesül.

Más kriptovaluták is ugyanarra a helyre céloznak. A Stellar kiváló példa a versengő kriptovalutára. A Ripple szintén csak most került fel a Coinbase-be, ami jó hír, de az a tény, hogy csak ebben az évben volt csak.

❌ A Ripple elég sok kritikával szembesült a decentralizáció hiánya miatt.

A Ripple Labs jelentős ellenőrzést gyakorol az XRP felett, és jóváhagyja a hálózat érvényesítőit is. Az XRP felügyeletét a Ripple Labs is viseli. A hálózat kritikusai azt állítják, hogy ez ellentétes a kriptovaluták alapfilozófiájával, amelyek hisznek a decentralizációban, és nincs központi hatóságuk, amely ellenőrizné.

Következtetés

A Ripple reméli, hogy forradalmasíthatja a határokon átnyúló fizetési rendszerek tranzakcióit. A határokon átnyúló tér előtt álló problémák megoldására összpontosít. A Ripple technológiája már felkeltette a bankok és a pénzintézetek érdeklődését. Ez azt eredményezte, hogy a Ripple több intézménnyel és pénzintézettel is partnerséget folytatott, és a bankok már használják a hálózatot a határokon átnyúló ügyletekhez.

A hullámosság drámai módon javítja a hagyományos fizetési rendszerek hiányosságait. A platform több millió tranzakciót kezel, és minden tranzakció másodpercek alatt teljesül. A határokon átnyúló tranzakciók hagyományos módszereinek végrehajtása 3-5 napig tart. A tranzakciós díjak is csekélyek a hagyományos fizetési rendszerek által felszámított díjakhoz képest. A Ripple hálózat szokásos tranzakciója 0,00001 XRP-be kerül. Jelenleg a Ripple a piaci kapitalizáció szerint a harmadik legnagyobb kriptovaluta, csak a Bitcoin és az Ethereum mögött.

A Ripple platform hatalmas potenciállal rendelkezik, és megváltoztathatja a világ tranzakcióinak végrehajtását.

Olvass tovább:

A Ripple 2021 kereskedelme: lépésenkénti útmutató

Mi vezeti a Ripple XRP árát 2021-ben?

A Ripple jó befektetés, és befektetnem kellene-e a Ripple-be?

Hullámár-előrejelzések: Mennyit ér a hullámzás 2021-ben és azon túl?

eToro – A legjobb bróker a Ripple vásárlásához

etoro bróker

Az eToro évek óta megbízhatónak bizonyult a Crypto iparban – javasoljuk, hogy próbálja ki őket.

A virtuális pénznemek nagyon ingadozóak. A tőkéje veszélyben van.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Adblock
detector