Első lépések: mik a kriptopénz alapvető építőkövei?

Ha azon gondolkodik, hogy belépjen a kriptopénzekbe, nemrégiben fektetett be, vagy ha ez egy régen volt, és kiváló memóriája van, akkor emlékezhet arra a hatalmas zavartságra, zavartságra és értetlenségre, ami jött. Lehet, hogy egy olyan gondolat járhatott a fejedben, amely szerint „a kriptográfia minden bizonnyal a digitális pénzügy rejtélyes természetébe játszik bele”. Ha ez megtörtént, és a gondolataid elhomályosultak és homlokod ráncolt, amikor megpróbáltál megbirkózni a technológia, a pénzügy és a megértés hiányával, akkor nem vagy egyedül.

A Bitcoin, a blockchain és a banki kormányzat sötét mélypontjába való merülés meglehetősen elsöprőnek érezheti magát, ha az embernek nincs megfelelő mentőmellénye a merüléshez. Vagy ami még rosszabb, a rossz mentőmellény olyan emberek „támogatása” formájában, akik szeretik azt gondolni, hogy megértik, ha még fogalmuk sincs, mi a különbség a kriptográfiai villa és az étkezőasztal evőeszközei között.

Az online források minden bizonnyal hasznosak, de ha nincs sok ismerete az alapokról, ha megpróbál megismerkedni a technológia által vezérelt kifejezésekkel, Layman akár csomagolhatja is a táskáját, és otthagyhatja papírtárcáját maga mögött hagyva.

De ha Layman bepakolta volna a táskáját, akkor nem lenne meg az újító izgalom komplex házassága, amely a kriptopénzzel jár. (Vagy talán Satoshi Nakamoto-ra gondolok, de mivel nem ismerjük a Bitcoin alkotójának nevét, sejthetjük, hogy Layman mellett halad, és pontos a pénzben.)

Satoshi Nakamoto és rejtélyes jelenléte Bitcoin-t hozott nekünk, és lefelé vezetett a kriptopénz nyúllyukán.

Elfogadása, a piacon zajló folyamatok, a technológia, a politika és a pénzügyek mind bonyolult innovációs kötegbe burkolva, amelyet folytathatunk vagy elhagyhatunk.


Ha példának vesszük a Bitcoin árát – az többször emelkedett és esett, mint egy ötéves, biciklizni tanuló gyermek, de a lejtőkön az egyetlen dolog, ami folyamatosan növekszik, az az emberek érdeklődése benne. Ennek az állandónak okkal kell lennie. A decentralizált pénz fogalma – valuta kormányok, adó- és rejtett díjak nélkül – felkeltette az érdeklődést, amely dübörgő iparággá nőtte ki magát.

Ha megnézzük a statisztikákat, a kriptovaluta nagyobb figyelmet kapott az elmúlt évben, mint Oprah Winfrey. A kezdeti érmeajánlatok – egy olyan módszer, amellyel a kriptovaluta startupok a nyilvános ajánlatokhoz hasonló forrásokat gyűjthetnek – óriási 5,6 milliárd dollárt gyűjtöttek össze. Ez milliárdokat fektet be olyan projektekbe, amelyek egy évtizede sem ötleten alapulnak.

Nem csak érdeklődés van, hanem optimizmus is. A Google Trends azt mutatja, hogy a „mi az a Bitcoin” kérdést sokkal jobban kutatják szerte a világon, mint azt a kérdést, hogy „nem fog-e megbukni a Bitcoin”.

Felkeltették az érdeklődést, és ezt nem csak a bankszámlák igazolják.

Legyen szó buborékról – ahogy sokan hívták – szerencsejátékról vagy egyenesen átverésről, most itt van, és ez egy aktuális téma, és már csak ezért is érdemes lehet egy kicsit tudni az innovációról, amely nem csupán egy hullámzik a tóban, de új potenciálhullám.

Tehát mit csinálsz, ha vadonatúj érdeklődő vagy, és nem tudsz róla semmit?

Tapasztalatból bárki, bármi újban elmondhatja, hogy olyan, mintha blokkokkal építené; ez egy folyamat. Megtanulsz egy dolgot, a fejfájással és a győzelmekkel, aztán többet tudsz meg. Annyi szempont van a kriptovalutában, hogy lehetetlen lenne felvázolni őket egy darab fehér papíron. De minden egyes új szempont mellett új lehetőségekkel jár.

Olyan lehetőségek, mint több mint két ember „új kedvenc rap-előadójának” botlása, vagy a nevetséges pénzösszegek tátongása, amelyek megoldatlanul ülnek egy művészi kriptopénz által inspirált rejtvényben.

Végigvezetjük a kriptopénz három legfontosabb alapját szerintünk.

Első építőelem – Pénzbeszélgetések:

A kriptovaluta pénzközpontú. A pénzügyekről szól, és a címben szerepel. A kriptovalutát a pénz fejlődésének következő lépéseként emlegették, és szerencsére nem kell Warren Buffetnek lennie ahhoz, hogy megértse ezt.

A modern világban nincsenek valuták – sem digitálisak, sem nemzeti -, amelyek valódi eredendő értékkel bírnának. Az értéket az határozza meg, hogy a kereskedő milyen könnyen fogadja el a valutát tranzakcióra. A Bitcoin és a legtöbb kriptovaluta teljesíti a pénzként való működéshez szükséges tulajdonságokat, de azzal a további előnnyel, hogy ezt jobban teljesíti, mint a legtöbb hagyományos valuta. Támogatva azt a tényt, hogy matematikai bizonyítékokra támaszkodik, a Blockchain technológia kriptovalutája azt a kiemelkedő tulajdonságot kínálja, hogy gyengéd a banki fejfájás nélkül.

Ami elvezet minket…

Második építőelem – technológiai kérdések:

A kriptovaluta az áttörést jelentő technológiát használja, amely a blokklánc.

Blokkolt agy?

Nem. Blockchain. Ez egy sok számítógépen létező adatbázis, amelyet egyszerre sok felhasználó oszt meg. Amint új rekordkészleteket vagy „blokkokat” vesznek fel az adatbázisba, az növekszik. Minden új blokk az előző blokkhoz kapcsolódik, láncot alkotva. Ha a kriptovalutát „decentralizáljuk”, akkor ez azt jelenti, hogy az adatbázist nem egyetlen testület, központi bank vagy kormány ellenőrzi. A láncot kezelő egyetlen entitás helyett mindenki, aki részt vesz a hálózatban, megkapja a teljes adatbázis másolatát. Minden új blokk visszafordíthatatlan folyamat révén kerül a főkönyvbe, és a régi, örökké megőrzött blokkok tetejére épül. Ez lehetetlenné teszi a lánc dokumentumok manipulálását és hamisítását, a hamis tranzakciók és más összekevert információk esélytelenek beszivárogni a blokkokba.

De ha mindenkinek van másolata, akkor mindenki hozzáfér az alapjaimhoz? Jó kérdés! És szerencsére nem. Minden blokkot egyedi számítógépes mintázatban titkosítottak, így bár mindenki hozzáfér az összes „információhoz”, ez annyira összetett, hogy lehetetlen lenne megpróbálni dekódolni az adatbázist. Ehelyett minden felhasználó, aki új rekordot ad hozzá egy adott lánchoz, saját egyedi kriptográfiai kulccsal rendelkezik. Ha a kulcs titkos marad Önnek, senki másnak nincs lehetősége bármely tranzakciójának manipulálására.

Ez egy olyan folyamatot biztosít számunkra, amely független (decentralizált) átlátható (mindenki hozzáfér a nyilvántartásokhoz) és biztonságos (csak Ön férhet hozzá pénzeszközeihez). Ennek előnyei kirívóak. Csökkentett a kockázata, a biztonságos adatok megbízhatósága és a rejtett tranzakciók ugyanolyan egyértelműek, mint a nap. Olyan ötletnek hangzik, amelyet mindenkinek fel kell ugrania a fedélzetre.

De nem minden fél ért egyet, és ezért megtaláljuk a…

Harmadik építőelem – politika:

A kriptovaluta árain kívül ez a digitális valuták egyik legvillanóbb aspektusa.

Az állampolgárok vagy szeretik, vagy utálják, vagy nem tudják eldönteni, hogy a kerítés oldalán melyikükre akarnak ülni. Gyakori a hír arról, hogy az egyes országok kormányai elfogadják a kriptovalutát, vagy megtiltják annak törvényes használatát. Ez egy új ötlet, és a felhasználás – vagy visszaélés – még mindig nem világos, így csak akkor van értelme, hogy a hatóságok nem teljesen készek elfogadni mindent a blokkláncból. Még több értelme van annak, hogy a bankok nem lennének elégedettek a törvényes decentralizált pénz fogalmával.

Ez a kriptopénz része, amely folyamatosan változik, függetlenül attól, hogy hol tartózkodik. Amikor a kriptovaluta árai stabilizálódni kezdenek, láthatjuk, hogy ez a szempont követi a példáját. Egyelőre azonban csak egy tippet vethetünk fel arra vonatkozóan, hogy a nemzeti kormányok hogyan járhatnak el.

Egy dologban azonban biztosak lehetünk, mégis az, hogy…

A negyedik építőelem – az Ön választása

… Teljesen rajtad múlik.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Adblock
detector