A teljes 2020-as Bitcoin Tax Guide

A Bitcoin adópolitikája egyre fontosabbá válik, mivel a kormányok világszerte megerősítik a bitcoin adóbevallási és bejelentési követelményeiket. A legtöbb országban, beleértve az Egyesült Államokat is, a bitcoinot ingatlanként (befektetésként) kezelik, és a befektetésből származó jövedelemre tőkenyereségre és tőkeveszteségre vonatkozó szabályok vonatkoznak..

Ebben az útmutatóban részletesen lebontjuk a bitcoin adók működését.

Ez az útmutató az Egyesült Államokon belül a kriptográfia adózási vonatkozásaival foglalkozik, de hasonló kérdések sok más országban felmerülnek.

USA zászló ikonra


Bitcoin adók az Egyesült Államokban

A Az IRS kezeli a bitcoin és más kriptovaluták ingatlanként adózási szempontból. A vagyon egyéb formáihoz (részvények, kötvények, ingatlanok) hasonlóan tőkenyereség és tőkeveszteség is keletkezik, amikor eladja, kereskedik vagy más módon elidegeníti bitcoinját.

A bitcoin eladásából, kereskedéséből vagy elidegenítéséből származó tőkenyereség az adóköteles jövedelem egyik formája, míg a tőkeveszteség csökkenti az adókötelezettséget.

1. példa:

George májusban 2 bitcoinot vásárol 14 000 dollárért. Két hónappal később mindkét bitcoinot eladja, összesen 15 000 dollárért. 

Ebben a forgatókönyvben George 1000 dolláros tőkenyereséget realizál bitcoinjának eladásából. Ezt az 1000 dollárt beszámítják George adóbevallásáról, és George fizetni fog egy bizonyos százalékos adót ettől a nyereségtől. Az általa fizetett százalékos arány az ő személyétől függ jövedelemadó-zárójel

2. példa:

Sandy 10 ETH-t vásárol 200 ETH-onként, összesen 2000 dollárért. Négy hónappal később Sandy eladja ebből az ETH-ból ötöt 800 dollárért.

Ebben a példában Sandy 200 dolláros tőkeveszteséget realizál (1000 – 800). Ez a 200 dollár csökkenti Sandy adóköteles jövedelmét és csökkenti az összes adót, amellyel tartozik. Ha Sandy 50 000 dollár bevételt keresett az év során, akkor új adóköteles jövedelme 49 800 dollár (50 000 – 200).

IRS logó

Mikor adózik a Bitcoin?

A bitcoin megvásárlása és tartása nem adóköteles. Mint fent említettük, tőkenyereség vagy veszteség csak akkor keletkezik, ha elidegeníti a bitcoinját – vagy így vagy úgy megszabadul tőle..

Tehát annak megértéséhez, hogy mikor kell jelentenie a bitcoin adókat, meg kell értenie ezeket a különféle értékesítéseket, amelyek adóköteles eseményeket váltanak ki.

Bitcoin adóköteles események 

A adóköteles esemény egyszerűen olyan forgatókönyv, amely kiváltja az adójelentési kötelezettséget. Olyan egyszerű, mint ez. Valahányszor adóköteles esemény merül fel, valamiféle adójelentési kötelezettség terheli.

A következőket vették át a tisztviselőtől IRS kriptovaluta útmutatás hogy mely forgatókönyvek minősülnek adóköteles eseménynek a bitcoin világában:

 • Bitcoin kereskedése fiat pénznemért (például USD) 
 • Bitcoinnal kereskedni egy másik kriptovaluta ellen
 • A bitcoin kiadása árura vagy szolgáltatásra
 • A bitcoin bevételszerzése jövedelemként (bányászat, tét stb.)

Mindezek az események a bitcoinod rendelkezéseinek számítanak, és tőkenyereséget vagy -veszteséget észlelsz, valahányszor végrehajtod e műveletek egyikét.

1. példa:

John 0,1 BTC-t vásárol 500 dollárért. Egy hónappal később eladta azt a 0,1 BTC-t 2 ETH-ért.

Amint azt fentebb megjegyeztük, az egyik kriptovaluta kereskedése a másikra adóköteles eseménynek számít. Valójában John eladja a BTC-t és megveszi az ETH-t. A tőkenyereség vagy -veszteség összege, amelyet John realizál e rendelkezés alapján, attól függ, hogy mekkora volt a forgalmazott 2 ETH valós piaci értéke.

Mondjuk abban az időben ez a 2 ETH 700 dollárt ért. Ebben az esetben John 200 dolláros tőkenyereséget realizál azáltal, hogy BTC-jét az ETH-re cseréli (annak ellenére, hogy John soha nem „fizette ki” a fiat-ot).

Mi NEM adóköteles esemény?

A következő esetek nem váltanak ki adóköteles eseményeket:

 • A bitcoin átvitele egyik pénztárcából a másikba (nem dobja el, egyszerűen mozgatja)
 • Bitcoin vásárlása USD-vel vagy bármely más fiat valutával

Hogyan lehet kiszámítani a tőkenyereséget és -veszteséget a Bitcoin kereskedéseihez

A nyereségek és veszteségek kiszámításához használt egyenlet nagyon egyszerű, és a fenti példákban használtuk.

Valós piaci érték – költségalap = nyereség / veszteség

A valós piaci érték a kriptovaluta piaci ára annak elidegenítésekor, a Költségalap pedig az az összeg, amely eredetileg a kriptopénz megszerzéséhez került.

A Bitcoin Tax Reporting Challenge 

Amint valószínűleg el tudja mondani, ezeknek a nyereség- és veszteségszámításoknak az elvégzése minden egyes adóköteles esemény esetében gyorsan kihívást jelenthet. 

Futtassunk egy komplexebb, de reális példát a bemutatásra.

Példa

Lucas 0,472814738 BTC-t vásárol a Coinbase-en 3000 dollárért. Másnap elküldi azt a BTC-t a Binance-nek, hogy kezdjen kereskedni különféle altcoinokkal. Ezután Lucas a következő kereskedéseket hajtja végre:

 • Vásároljon 284 XTZ-t 0,07284 BTC-ért
 • Adjon el 109 XTZ-t 0,03748 ETH-ért
 • Eladjon 0,2838 BTC-t 1,3940 ETH-ért

Ezekhez a tranzakciókhoz Lucasnak a fenti egyenletet kell használnia az egyes kereskedések nyereségének vagy veszteségének kiszámításához. Lucasnak ismernie kell az általa értékesített eszköz USD költségalapját, valamint az USD valós piaci értékét a kereskedés idején..

Sok bitcoin-befektető hónapokig, néha évek óta kereskedik, és nem vezetett nyilvántartást kereskedéseiről. Amint azt fentebb bemutattuk, nyomon kell követnie az összes kriptovaluta USD-értékét abban az időben, amikor azokat kereskedte, hogy kiszámíthassa tőkenyereségét és -veszteségét, és megfelelően beszámolhasson az adókról.

Ezek az adóbevallási követelmények unalmasak, és ez az oka annak, hogy a Bitcoin-befektetők százezrei tőkeáttételt alkalmaznak bitcoin adó szoftver automatizálni a teljes tőkenyereség és veszteség jelentési folyamatot.

Hogyan nyújtsa be Bitcoin nyereségét és veszteségét az adókkal

Megbeszéltük, hogyan működik a tőkenyereség és a veszteség kiszámításának folyamata a bitcoin elidegenítése során. De hogyan is iktathatja ezeket valójában az adóival?

IRS 8949-es nyomtatvány

IRS 8949-es nyomtatvány a tőkeeszközök – például a bitcoin – elidegenítésének jelentésére használt adóforma. Ezen az űrlapon dokumentálja az egyes adóköteles eseményeket és a kapcsolódó nyereséget vagy veszteséget, amely az eseményből származott.

Az alábbi képen látható, hogy 8949 hogyan kerül kitöltésre számos ETH diszpozíció esetében.

Bitcoin IRS 8949-es űrlap

Amint a képen látható, be kell foglalnia:

 • Az eladott ingatlan leírása (a)
 • Az ingatlan eredeti megszerzésének dátuma (b)
 • Az ingatlan értékesítésének vagy elidegenítésének dátuma (c)
 • Az eladásból származó bevételek (valós piaci érték) (d)
 • Az ingatlan költségalapja (e)
 • Nyereség vagy veszteség (h)

Az alábbi videó bemutatja a 8949-es űrlap kitöltésének folyamatát.

Miután bejelentette minden egyes kereskedését a 8949-en, egyszerűen adja össze a nyereségek és veszteségek oszlopot, hogy teljes nettó tőkenyereséget vagy veszteséget érjen el. Ez a nettó szám átkerül a következőhöz: 1040 D ütemterv az adóbevallásból.

Milyen százalékos adót fizet a Bitcoin nyereségén?

Számos tényező befolyásolja a tényleges adó százalékát, amelyet a bitcoin nyereség után fizet. Ezekkel az alábbiakban foglalkozunk.

Rövid távú és hosszú távú tőkenyereség

A bitcoin kevesebb, mint egy évig tartó tartása adóügyi következményekkel jár. 

Ha kevesebb, mint 12 hónapig tartja bitcoin-befektetését, mielőtt eladná azt, akkor rövid távú tőkenyereség-adókulccsal kell adóztatnia. Ezek az arányok megegyeznek a marginális jövedelemadó-zárójelével. Más szavakkal, a rövid lejáratú tőkenyereséget jövedelemként kell megadóztatni.

Az alábbi kép a rövid távú tőkenyereség-adótáblázatot ábrázolja.

Rövidtávú tőkenyereség a bitcoin kereskedésekhez

Másrészt, ha a bitcoinját egy évnél (12 hónapnál) hosszabb ideig tartja, akkor a hosszú távú tőkenyereség adómértékeivel adózik. Ezeket a zárójeleket az alábbiakban mutatjuk be.

Hosszú távú tőkenyereség a bitcoin adókhoz

Mint láthatja, jelentős adókedvezmények vannak arra, hogy a bitcoinját egy évnél hosszabb ideig tartsa, hogy kihasználja ezeket a hosszú távú kamatlábakat. 

Bitcoin és kriptoadó kalkulátorok tetszik CryptoTrader.Tax segíthet azonosítani a portfóliójában lévő eszközöket, amelyekre hosszú távú tőkenyereség-kezelés vonatkozik, illetve melyeket érdemes továbbra is megtartani.

Bitcoin bányászati ​​illusztráció

Bitcoin bányászati ​​adók

Eddig a pontig csak a bitcoin kereskedéssel és befektetéssel kapcsolatos tőkenyereségről és tőkeveszteségről tárgyaltunk, de mi van akkor, ha bitcoin keres? Hogyan működnek az adózási vonzatok?

Ha termékeket vagy szolgáltatásokat nyújt valakinek, és ezért a munkáért fizetnek, akkor a kompenzációként kapott jövedelem az adóköteles jövedelem egyik formája. 

Ugyanez vonatkozik a bitcoin bányászatra is. Ön szolgáltatást nyújt, és ezt a szolgáltatást bitcoinban kompenzálják. A megszerzett bitcoin értéke adóköteles jövedelem.

Leegyszerűsítve: a jövedelmet a bitcoin USD valós piaci értékén ismeri el annak idején.

Példa:

Sara bányászati ​​fúrótornyot üzemeltet az alagsorában, és 0,05 BTC-t keres július 2-án bányászati ​​kifizetésként. Ebben az időben a 0,05 BTC 400 dollárt ér.

Sara 400 dolláros bevételt ismer el ebből a bányászati ​​kifizetésből, és beszámolnak róla Sara adói.

Sara költségalapja abban a 0,05 BTC-ben, amellyel most rendelkezik, 400 USD – az az összeg, amelyet bevételként számolt el. Ha egy hónappal később eladja azt a 0,05 BTC-t 500 dollárért, akkor 100 dolláros tőkenyereséget ismer el.

A bitcoin bányászati ​​adózási vonatkozásainak részletesebb áttekintéséhez nézze meg a bitcoin bányászati ​​adó útmutató.

Miért nem tudnak tőzsdei nyereség- és veszteségjelentéseket szolgáltatni az adókról?

Bitcoin cserék, mint Coinbase, Binance, Kraken, mások pedig valójában nem képesek pontos nyereség- és veszteségjelentéseket adni felhasználóiknak legtöbbször. Ezt a problémát kevéssé értik, mégis több millió felhasználót érint.

Mivel a bitcoin átvihető, vagyis elküldheti egyik pénztárcából a másikba, a tőzsdék nem képesek nyomon követni eszközei költségalapját.

Amikor bitcoint visz át tőzsdére vagy onnan, akkor ennek a tőzsdének nincs módja tudni, hogy eredetileg hogyan, mikor, hol vagy milyen költségekkel szerezte meg bitcoinját. Ez az átruházhatóság lehetetlenné teszi, hogy a tőzsdék USD-ben nyereség- és veszteségjelentéseket készítsenek a felhasználók számára.

Erről a témáról sokat írtunk blogbejegyzésünkben, A kriptovaluta-adó problémája.

Az alábbiakban láthatja, hogyan magyarázzák maguk a Coinbase ezt a problémát a felhasználóiknak.

Coinbase bitcoin adó korlátozások

A Bitcoin adóprobléma megoldása

A bitcoin adóprobléma megoldása abban rejlik, hogy megfelelően tudja nyomon követni az érmék költségalapját, amikor egyik pénztárcájából a másikra kerülnek.

Ehhez egyetlen nyilvántartási egységbe kell összesítenie a vásárlásokat, eladásokat, kereskedéseket, konverziókat, repülőcseppeket és bányászott érméket alkotó tranzakciókat..

Miután az összes tranzakciótörténete egy helyen van, nyomon követheti az érmék költségalapját, és elvégezheti az adójelentésekhez szükséges tőkenyereség és veszteség számításokat.

Bitcoin adó szoftver

Bitcoin adószoftver

Bitcoin adószoftver, mint CryptoTrader.Tax létezik ennek a problémának a megoldására és a teljes bitcoin adójelentési folyamat automatizálására.

Bitcoin adószoftver CryptoTrader.Tax

A főbb cserékkel és platformokkal integrálva a CryptoTrader.Tax lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy a korábbi tranzakcióikat közvetlenül a számlájukba importálják. Az adatok importálása után a felhasználók tőkenyereség- és veszteségjelentéseket, valamint egy automatikusan kitöltött 8949-es űrlap egy gombnyomással.

Ezek adójelentések amelyet a CryptoTrader.Tax előállít, a korábbi adatok alapján elviheti adószakértőjéhez, vagy közvetlenül importálhatja a kívánt adóbevallási szoftverbe, például TurboTax vagy TaxAct.

A CryptoTrader.Tax segítségével teljesen ingyen importálhatja az összes tranzakciót, és teljesen ingyen megtekintheti a tőkenyereséget és -veszteséget. Tudj meg többet hogy működik itt.

Mi történik, ha nem fizeti be a Bitcoin adókat?

Természetesen senki sem tudja biztosan megmondani, mi fog történni, ha nem nyújtja be a bitcoin adókat. Az IRS azonban az elmúlt évek egyik legfontosabb prioritásává tette a bitcoin-adó betartását.

2019-ben az Egyesült Államok adószedő ügynöksége több mint 10 000 figyelmeztető és cselekvő levél azoknak a bitcoin-befektetőknek, akiknek gyanúja szerint az adóbevallásukon téves jelentést tettek a Bitcoin-jövedelmükről. Ez az ellenőrzés várhatóan fokozódik, miután az IRS hozzáadta a új kérdés mindenkinek az adóbevallásába, megkérdezve, hogy befektett-e valaha valaha valamilyen virtuális valutában vagy volt-e valamilyen pénzügyi érdekeltsége. Több mint 150 millió amerikai adófizetőnek az adóbevallásában ellenőriznie kell az „igen” vagy „nem” választ erre az új kérdésre.

Az Egyesült Államokban az adócsalásokra számos büntetés vonatkozik, beleértve a büntetőeljárást, öt év börtönt, 250 000 dollárig terjedő pénzbírsággal együtt.. 

Jogi nyilatkozat – Ez a bejegyzés csak tájékoztató jellegű, és nem értelmezhető adó- vagy befektetési tanácsadásként. Kérem, beszéljen a sajátjával adószakértő, CPA vagy adóügyvéd arról, hogyan kell kezelni a digitális pénznemek adózását.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Adblock
detector