Bitcoin-pótdíj: Mit jelent az RBF a Bitcoin-ban?

Mostanra úgy gondolom, hogy tudsz a Bitcoin tranzakciós díjakról és a Bitcoin blokkok díjairól, amelyeket a bányászok jutalomként kapnak a megfelelő Bitcoin blokkok bányászatáért.

Ha nem tud róla, nagyon ajánlom, hogy olvassa el az én-t Bitcoin bányászat cikk megérteni, hogyan működnek a bányászok és mi a motivációjuk.

De a kezdőknek a bányászok bányásszák a Bitcoin-ot, mert blokk jutalmat kapnak (jelenleg 12,5 BTC), valamint a blokk bányadíját a Bitcoin blokk sikeres bányászatáért.

Ebből a két jutalomból a blokkos jutalom (12,5 BTC) fix, de a blokkbányászati ​​díj attól függően változik, hogy milyen tranzakciókat próbálnak beépíteni a perspektivikus blokkba.

Alapszabályként a bányászok mindig először megpróbálják beilleszteni ezeket a tranzakciókat egy blokkba, amelyhez magasabb tranzakciós díjak kapcsolódnak, és ezért sokszor észrevette, hogy órákig vagy akár napokig kell várni a tranzakció lebonyolításához..

Ez gyakran a tranzakcióhoz kapcsolódó nagyon alacsony tranzakciós díj miatt következik be.


Ez nem ideális állapot, különösen akkor, ha fizet valakinek, és neki ennyit kell várnia.

A másik oldalon azért is ragadtál, mert most nem használhatod ugyanazokat a nem megerősített érméket a másik oldalon várakozó címzettek visszafizetésére.

  • Tehát mi a módja annak, hogy kibontsa a megrekedt, nem megerősített tranzakciót?
  • Van-e valamilyen lehetőség a régi tranzakció pótlására?

Nos, kiderült, hogy van kiút és hívják a megoldást Pótlási díjak.

Merüljünk el és nézzük meg, mi az?

Mi az RBF (helyettesítés díjonként) a Bitcoin-ban?

A meg nem erősített tranzakció egyik verziójának cseréje a tranzakció egy másik verziójával, amely magasabb tranzakciós díjat fizet, RBF (Replace-by-Fees) néven ismert..

Ez elsősorban egy régi, nem megerősített tranzakció pótlására szolgál, amely egy ideig a Bitcoin mempoolban fekszik, és amelyet a bányászok nem válogatnak a csatolt alacsony tranzakciós díjak miatt..

Tekintsük ezt a példát:

Alice 1 BTC-t küld Bobnak, 0,0001 BTC-vel díjazva, mert Alice számára ez nem volt prioritás, és egyik Bob sem sietett a fizetésének átvételével.

Órák teltek el, és később Bob követelni kezdte a BTC-t, mivel azt tovább akarta használni a műveleteinek lebonyolításához és az általa felelős tranzakciók teljesítéséhez.

Látva a késést és megértve a Bitcoin tranzakció működését, Alice úgy döntött, hogy új tranzakciót bocsát ki ugyanazzal a kimenettel ugyanazon a címen, de magasabb tranzakciós illetékkel. (azaz a díjak cseréje révén)

Ezután a bányászok felfigyelnek a tranzakcióra, és egy blokkban veszik fel, mert a tranzakciós díjnak értelme van a piaci előírásoknak megfelelően. (Itt olvashat bővebben arról, hogyan válasszon megfelelő Bitcoin tranzakciós díjat a tranzakcióhoz?)

Az RBF-nél azonban meg kell érteni, hogy ez kettős kiadási problémákhoz vezethet, ha nem használják megfelelően, és ezért a bitcoin-vevőnek meg kell győződnie arról, hogy a kérdéses tranzakciót már létrehozták-e „csere” funkcióval TOVÁBB. (erről a funkcióról a cikkben még többet beszélünk).

De itt meg kell érteni, hogy ha észreveszi ezt a funkciót TOVÁBB akkor meg kell várni, amíg a tranzakció hat megerősítést kap, mielőtt sikeres tranzakciónak ítélhetné meg.

Másrészt, ha észreveszi ezt a funkciót, akkor bármikor megkérheti a feladót, hogy használja a RBF-et a régi tranzakción, ha a csatolt alacsonyabb díjak miatt túl sok időbe telik, amíg a tranzakció megerősítést nyer..

De körültekintően kell megválasztania a használni kívánt RBF típusát?

Igen, mert ennek is vannak változatai, és erről fogunk beszélni a következő részben, szóval hadd guruljon a labda:

A Bitcoin RBF változatai

  • Teljes RBF: Az úgynevezett „teljes RBF” feltétel nélkül lehetővé teszi, hogy egy tranzakció helyettesítse az idősebbeket, mindaddig, amíg elegendő díjat fizet.
  • Választható RBF: Az „opt-in” változat csak akkor teszi lehetővé a cserét, ha a cserélendő tranzakciók kifejezetten jelzik, hogy lehetővé teszik a cserét. Ez a jelzés a “szekvencia” mezőn keresztül történik, és a BIP 125 meghatározza. Ennek a változatnak az egyik hátránya, hogy a felhasználóknak előre tudniuk kell, mikor kívánnak cserélni egy tranzakciót. Ennek eredményeként az opt-in RBF-t gyakran használják alapértelmezettként, még akkor is, ha erre egyébként nincs szükség.
  • Először látott biztonságos RBF: Az „először látott biztonságos” változat csak akkor engedélyezi a cserét, ha további kritérium teljesül: a cseretranzakciónak ugyanolyan kimenetet kell fizetnie, mint a cserélendő tranzakcióknak.
  • Késleltetett RBF: A késleltetett RBF egy olyan változat, amely lehetővé teszi a tranzakciók feltétel nélküli cseréjét, de csak azután, hogy adott számú blokkot bányásznak, mivel a kicserélt tranzakciókat először látta a csomópont.

Következtetés

Azt tanácsolom, hogy miután láttam a 2017-es nagy Bitcoin-rohanást és a Bitcoin mempooljának zsúfoltságát, mindig olyan Bitcoin-pénztárcákat használjak, amelyek alapértelmezés szerint engedélyezték az „RBF” funkciót, különben olyan pénztárcákat is használhat, amelyek lehetővé teszik az Electrum-ban jelen lévő opt-in RBF funkció használatát pénztárca.

A Trezor pénztárca lehetővé teszi a Csere-by-díj funkció használatát is, amelyre azért van szükség, mert a mempool gyorsan torlódhat. Végül is nem akar kockáztatni, amikor az üzleti életben fizet, és mindig azt szeretné, ha a bitcoinjait újrafelhasználná abban az esetben, ha az alacsony tranzakciós díjak miatt elakadnak

Végül nagyon kevés kriptovaluta támogatja az RBF ezt a funkcióját, de ha azt látja, hogy a csomópont oldalán megvalósítható egyszerű funkció. De mégis, a kriptovaluta, mint a Bitcoin Cash, még nem támogatja a díjtételenkénti funkcionalitást !!

Tehát mindez ma tőlünk származik a Bitcoin sorozat cikkünkben, és reméljük, hogy segítettünk abban, hogy jobban megértsük a Bitcoin RBF funkcionalitását.

Ezután visszatérünk egy új cikkre az RBF-ről, amely bemutatja, hogyan lehet valós időben használni az RBF szolgáltatást egy Electrum-féle pénztárca segítségével !! Addig olvassa tovább a Pénzszerzőket.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Adblock
detector