DeFi Crypto Tax Guide: A hitelezés, a hozamgazdálkodás, a likviditási poolok, a hitelfelvétel és a kereset elemzése

A nagyobb kriptográfia területén létező DeFi térség robbanásszerű növekedést ért el 2020-ban. A hozamgazdák és a kriptográfusok tulajdonosai táplálkoznak arra, hogy lehetőségeket keressenek a kriptó működésére, dollármilliárdok kriptovalutát öntöttek a DeFi-be és általában az Ethereum ökoszisztémába.. 

Az új kriptoaktivitás ezzel a lendülettel jár a sorsdöntő kérdés: Milyen adózási következményekkel jár a DeFi? Hogyan működnek adóügyi szempontból a DeFi tranzakciók? 

Ebben a cikkben elmélyülünk ezekben a kérdésekben, és megosztjuk a DeFi-adók alapjait, amelyek a hitelezéshez, a hitelfelvételhez, a hozamgazdálkodáshoz, a likviditási poolokhoz és a keresetekhez kapcsolódnak..

Kriptoadók 101


Az Egyesült Államokban és sok más országban a kriptovalutákat adózási szempontból tulajdonként kezelik. Hasonlóan az ingatlanok egyéb formáihoz, például részvényekhez és kötvényekhez, tőkenyereséget és tőkeveszteséget szenved el, amikor eladja, kicseréli vagy más módon eladja kriptovalutáját. A tőkenyereséget és -veszteséget be kell számolni az adókról. 

Ezenkívül, ha bármilyen módon keresel kriptovalutákat, legyen az bányászat, tét vagy kamatforma, akkor a jövedelmet a kriptopénz valós piaci értékén kell elszámolni annak beérkezésének pillanatában. Ezt a jövedelmet be kell számolni az adókon. 

Bár az IRS konkrétan nem adott ki közvetlen útmutatást a DeFi-ről, kiadták a tábornokot útmutatás a kriptovalutáról. Ezekből az irányelvekből következtetni lehet a DeFi adózási vonzataira. Amint újabb frissítések jelennek meg az adójogszabályok szempontjából, az útmutató frissülni fog, hogy tükrözze ezeket a változásokat. 

Ha csak most kezdi megismerni a kriptográfia adóügyi következményeit, javasoljuk, hogy kezdje meg cikkünket: A kriptovaluta-adók teljes útmutatója.

Mi a Defi?

Mi a decentralizált pénzügy (DeFi)?

A DeFi, a decentralizált finanszírozás rövidítése, a kriptovaluta olyan területe, amelynek középpontjában a pénzügyi szolgáltatásokhoz való hozzáférés lehetővé tétele áll, például kereskedés, hitelezés és hitelfelvétel anélkül, hogy felmerülne a hagyományos bérleti díjat kereső közvetítőkkel (azaz bankokkal, pénzügyi intézményekkel stb.) Kapcsolatos költségek vagy késedelem..

A népszerű DeFi platformok túlnyomó része manapság az Ethereum ökoszisztémán belül épül fel. Néhány egyedülálló technológiai fejlődés, például az automatizált piacképzés (AMM) és a likviditási poolok lehetővé teszik a mai legnépszerűbb DeFi platformok „decentralizált” képességeit. 

Ezek az új fejlemények egyedi adózási helyzeteket hoznak létre, amelyekkel az alábbiakban foglalkozunk.

Defi hitelezési adók

DeFi hitelezési és likviditási pool adók

A kriptovaluta kölcsönadásakor köteles adót fizetni minden olyan jövedelem után, amelyet hitelezési tevékenysége eredményeként kapott. 

A hitelezési tevékenység eredményeként kapott jövedelem kétféle lehet. Az Ön által használt DeFi platformtól függően jövedelme vagy:

 1. Rendes jövedelem (például fizetésből származó jövedelem) ill
 2. Tőkenyereségből származó jövedelem

Fontos megérteni a tőkenyereségből származó jövedelem és a szokásos jövedelem közötti különbséget, mivel ezek eltérő adózási vonzattal járnak. 

Tőkenyereség vs rendes jövedelem

Rendes jövedelem (mint például a fizetésből származó jövedelem) egyszerűen az Önnél adózik marginális adókulcs. Emiatt a közönséges jövedelem nem jelent jelentős adótakarékossági lehetőséget. 

Tőkenyereségből származó jövedelem másrészt jelentős adómegtakarítási előnyökkel jár. A tőkenyereségből származó jövedelem első előnye a hosszú távú tőkenyereség-adókulcsok, amelyre akkor jogosult, ha az eszközét 12 hónapnál hosszabb ideig tartotta. A hosszú távú tőkenyereség-adó mértéke lényegesen alacsonyabb, mint a rövid távú tőkenyereség-ráta, és sok pénzt takaríthat meg adótartozásban, ha stratégiai módon tervezi őket. 

Ezenkívül a tőkenyereségből származó jövedelmet teljesen ellensúlyozhatják a tőkeveszteségek – míg a tőkeveszteségek nem tudják teljes mértékben ellensúlyozni a rendes jövedelmet (csak a szokásos jövedelem 3000 dollárig kompenzálhatók).

Vessünk egy pillantást a hétköznapi jövedelemre és a tőkenyereségre, ahogyan az a DeFi téren érvényesül. 

Rendes jövedelem a DeFi-n belül

A hagyományos világban, és még a központosított kriptovaluta térben is, a hitelezési platformok gyakran ugyanabban a pénznemben fizetnek kamatot, mint amelyet Ön kölcsön adott nekik (például banktól kapott kamatot vagy hasonló kriptográfiai kamatot, amelyet kripto hitelezési platform mint a BlockFi). Például, ha kölcsön adott ETH-t, akkor a betétből származó kamatfizetések gyakran szintén ETH-ban lennének. 

Ebben az esetben a keresett kamat rendes jövedelemnek minősül.

Más szavakkal, ha kriptojeleket keres kölcsönadáshoz (pl. A pénztárca egyenlege közvetlenül növekszik, amikor megszerzi a kamatbevételt), akkor ezt szokásos jövedelemnek ismeri el.

Tőkenyereség jövedelem a DeFi-n belül

Sok új DeFi protokoll ad ki Liquidity Pool Tokeneket (LPT), amikor kölcsönadja nekik a titkosítást. Ezek az LPT-k képviselik a likviditási poolban fennálló részesedésed részét. 

Ebben az esetben tőkenyereségből származó jövedelmet számolhat el, nem szokásos jövedelem, a protokollal való interakcióból.

Ez azért van, mert a tokenek hozzáadása egy likviditási készlethez és az LPT-k fogadása valójában kereskedelem / token csereügyletként van felépítve. 

Amint a likviditási pool kamatot halmoz fel, a poolban lévő részesedése értéke növekszik – például cTokens esetén. Ezt a kamatot azonban valójában nem közvetlenül fizetik ki neked (mint ahogy a szokásos jövedelem példában voltál). Inkább az LPT-k (cTokens) értéke növekszik a kamat növekedésével, miközben a tulajdonában lévő LPT-k mennyisége állandó marad. Amikor visszacseréli az LPT-ket az alapul szolgáló eszközre, tőkenyereséget vált ki azzal az összeggel, amely megegyezik az LPT-k értékével, és ezt tőkenyereség-bevételként kezelik.. 

DeFi Crypto Platformok

DeFi-példák – rendes jövedelem és tőkenyereség

DeFi platformok, mint pl Összetett és vágyakozik.Pénzügy és a hozzájuk tartozó cTokenek és yTokenek jó példák azokra a protokollokra, amelyekben a „felhalmozódó kamatot” tulajdonképpen tőkenyereségként kezelik, mivel az ügyleteket token swapként / kereskedésként strukturálják.. 

Másrészt olyan platformokon, mint pl Aave a hitelezésből származó kamatot közvetlenül aTokens formájában fizetik ki Önnek, és így szokásos jövedelemként kezelik, nem pedig tőkenyereségként. 

Vegyület: cTokens

Vegyületként állítja honlapján: “Amint a piac érdeklődést vált ki, a cToken egyre nagyobb mennyiségű alapeszközzé alakítható.” Másképp fogalmazva: amint az Ön által az Compoundnak kölcsönadott kriptográf kamatot szerez, a cTokenjei (amelyek az Ön részesedését képviselik a poolban) átválthatóvá válnak az alapul szolgáló eszköz (azaz a vegyületbe kölcsönzött) megnövekedett mennyiségére..

Ez azt jelenti, hogy valójában nem közvetlenül a Compound kamatjuttatásait keresi. Adószempontból ez azt jelenti, hogy a cTokenshez kapcsolódó jövedelem tőkenyereségből származó jövedelem (nem szokásos jövedelem), amelyet akkor számolnak el, amikor a cTokens-jét visszaalakítja az alapul szolgáló eszközre.

Aave: aTokens

A cTokensekkel ellentétben az aTokenseket 1: 1 arányban verik az alapul szolgáló eszközhöz. Ez azt jelenti, hogy az aTokens-ben fizetik ki, mivel az általad kölcsönadott kriptovaluta kamatot keres. Ezeket az aToken kamatfizetéseket szokásos jövedelemként kezelik, amely megegyezik az aToken valós piaci értékével annak beérkezésének pillanatában. 

Teljes DeFi hitelezési példa:

Eddig nagyon sok terepet lefedtünk, ezért hagyjuk abba a teljes példát a lépésenkénti adózási bánásmódról egy olyan DeFi protokollal való közös interakcióra, mint az Aave. 

Példa:

 1. Lucas 1 ETH-t vásárol 300 dollárért. Hónapokkal később, amikor az 1 ETH 400 dollárt ér, Lucas felhasználja 1 aETH megverésére. Ezen a ponton Lucas 100 dolláros tőkenyereséget ismer fel, amikor 1 ETH-ját 1 aETH-ért „kereskedik”.

 1. Lucas most az aETH-ján keresztül kölcsönöz, és június 12-én 0,1 aETH-t keres kamatként, amely akkor 30 dollárt ér. Lucas 30 dollár értékű rendes jövedelmet ismer el.

 1. Egy hónappal később Lucas 1 aETH-t alakít vissza 1 ETH-ra. Az átváltáskor 1 aETH értéke 300 USD. Itt Lucas 100 dolláros tőkeveszteséget szenvedne el, amikor az ETH-val kereskedik az AETH-val – mivel költségalapja abban az 1 AETH-ban 400 USD volt (400 – 300 = 100).

Összefoglalva: Lucas először 100 dolláros tőkenyereséget, majd 30 dollár rendes jövedelmet, majd 100 dolláros tőkeveszteséget ismert el. Mivel Lucas tőkevesztesége teljes mértékben levonható lenne a tőkenyereségéből, ebben a példában csak a 30 dolláros rendes jövedelmét terheli adókkal.. 

Mint láthatja, az adóbevallási szempontból könnyen könnyen bonyolódhatnak a dolgok. Ez az, ahol kriptovaluta-adó szoftver hasznos lehet az összes jövedelemadó-jelentés automatizálásában.

Terméshozam DeFi adók

Hozamgazdálkodási és likviditásbányászati ​​adók

A decentralizált tőzsdék előrelépései lehetővé teszik a kriptográfia közötti kereskedést (via automatizált piacképzés és likviditási poolok) új, a hozam megszerzésére összpontosító kriptovaluta-tevékenység hullámát hozta. A „hozamgazdálkodók” vagy a „likviditási bányászok” jutalomszerzésre törekszenek, ha kriptográfiai állományaikat fedezetként használják a hozam / kamat megszerzéséhez.. 

E tevékenység adóügyi következményei nem különböznek a fent bemutatott példáktól. 

A kriptovaluta kölcsönbeadásából kapott kamatjövedelem jövedelemadó-köteles, és a protokoll sajátosságaitól függően vagy tőkenyereségből származó jövedelem, vagy rendes jövedelem lesz (lásd a fenti szakaszt).

DeFi kormányzás és ösztönző tokenek

Azok a kormányzási jelzők, amelyek arra ösztönzik a kriptovaluta-tulajdonosokat, hogy eszközeiket fedezetként használják fel a likviditási poolok finanszírozására, általánossá váltak, és lehetővé tették a „Hozamgazdáknak”, hogy növeljék potenciális jövedelmüket.

A Compound COMP irányítási tokenje által népszerűsítve a COMP-ot mindenkinek szétosztják, aki kriptot szállít vagy kölcsönkér.

Te felismered jövedelem amikor a COMP-hez hasonló irányítási és ösztönző jelzéseket kap. Az Ön által elismert jövedelem összege megegyezik a COMP (vagy bármi más irányítási token) piaci értékével annak beérkezésének pillanatában. 

Ezenkívül, amikor eladja a COMP (vagy a kapcsolódó irányítási tokent), elindítja a adóköteles esemény és ismerje el a tőkenyereséget vagy -veszteséget a COMP értékének ingadozása alapján, amióta Ön megszerezte.

Példa:

 1. Mitchell 0,5 ETH-t vásárol 100 dollárért. Két hónappal később 0,5 ETH-t (ami most 150 dollárt ér) konvertál cETH-vé. Mitchell 50 dolláros tőkenyereséget ismer el, amikor ETH-ját cETH-ra cseréli.

 1. Mitchell emellett 1 COMP-ot kap ösztönzőként az ETH kölcsönzésére. Jelenleg 1 COMP értéke 100 USD. Mitchell 100 dolláros bevételt ismer el azon a napon, amikor megkapja az 1 COMP-ot.

 1. Egy hónappal később Mitchell eladja az 1 COMP-ját 500 dollárért. Jelenleg Mitchell 400 dolláros tőkenyereséget ér el a COMP eladásával, mivel a költség alapja 100 dollár volt (500 – 100).

Crypto kölcsön felvétele / felvétele

Eddig a piac egyik oldalára, a hitelezőre gyakorolt ​​adóügyi vonatkozásokra összpontosítottunk. De mi van, ha te vagy a hitelfelvevő? Milyen adózási következményei vannak a hitel felvételének?

Ha hitelt vesz fel kriptovaluta fedezetként, akkor ne adóköteles esemény kiváltása. Ez különbözik a kriptográfia másik kriptográfia „kereskedelmétől”, és ennek a ténynek köszönhetően adózási előnyökkel jár.

Példa:

John stablecoin kölcsönt vesz fel az ETH részvényeire. John 1000 DAI-t kap kölcsönként a fedezetként letett ETH alapján. John nem indít adóeseményt 1000 DAI hitelfelvétele esetén.

A kriptohitel-kamatfizetési adó levonható?

Az IRS még nem adott ki külön útmutatást a kamatfizetésekről a kriptográfiai hitelezéssel kapcsolatban. A hagyományos hitelezéssel szemlélve azonban jobb elképzelést kaphat arról, hogyan kezelhető velük. Annak megértéséhez, hogy a kamatfizetései levonhatók-e, meg kell fontolni, hogy a hitelt személyes, befektetési vagy üzleti célokra használják-e fel..

Ha egy vállalkozás kereskedelmi célú hitelt vesz fel, a kamatot törvényes, adólevonható üzleti költségként kezelik.

Ha a hitelt személyes okokból veszik fel, a kamatköltségeket általában nem tekintik adó levonhatónak.

Ha a kölcsönvett alapokat befektetési célokra használja (például hozamgazdálkodás), akkor a felmerülő kamatköltségeket befektetési kamatráfordításnak minősítik. A befektetési kamatokra külön adózási szabályok vonatkoznak, és csak a nettó befektetési jövedelem erejéig vonhatók le. 

DeFi platformok – áttekintés az adózásról

Az alábbiakban összefoglaltuk a konkrét DeFi protokollok magas szintű adóügyi következményeit. Ne feledje, hogy az IRS a mai napig nem adott át konkrét DeFi adózási útmutatást. Az alábbi leírások a jelenlegi konzervatív adózási bánásmódot képviselik IRS titkosítási irányelvek.

Uniswap

Az Uniswap egy decentralizált tőzsde, amely lehetővé teszi a felhasználók számára a kriptovaluták kereskedését / cseréjét, valamint a kriptóval való hozzájárulást a likviditási poolokhoz jövedelemszerzés céljából.

 • Az egyik kriptovaluta cseréje a másikra az Uniswap-on adóköteles esemény, és kiváltja a kapcsolódó tőkenyereséget vagy -veszteséget
 • Amikor hozzájárul a likviditási poolhoz, UNI-tokeneket kap, amelyek a pool részesedését képviselik. Ez adóköteles eseményt vált ki, ha hozzájárul a likviditási poolhoz, és tőkenyereség / veszteség van érvényben (kriptográfia elosztása poolba, UNI kézhezvétele)
 • Az UNI-tokenek értéke növekszik, mivel a pool kamatot halmoz fel. Amikor elad a likviditási poolból, visszaadja az UNI tokent, és realizálja az ezen UNI tokenek esetleges tőkenyereségét

Összetett

A vegyület egy decentralizált protokoll, amely lehetővé teszi a hitelfelvételt, a hitelt és a kamatok megszerzését. 

 • A tokenek, mint az ETH, a cETH-ra cseréje adóköteles kereskedelem (az ETH-val akkor rendelkezel, amikor azt cETH-ra cseréled)
 • A cTokens értéke növekszik, miközben kölcsönad. Tőkenyereség akkor merül fel, amikor a cTokeneket visszaalakítja az alapul szolgáló eszközre.
 • Bármelyik megszerzett COMP az adóköteles jövedelem, amelyet a kereset időpontjában a COMP valós piaci értékén értékeltek

Aave

Az Aave egy DeFi protokoll, amely lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy likviditást biztosítsanak, kamatot szerezzenek és forrásokat vehessenek fel. 

 • Tőkenyereség / veszteség keletkezik az a kriptográf eszközön, amelyet elcserél az aTokens pénzverése során
 • A hitelezésből származó kamat további aTokens formájában halmozódik fel. Ez adóköteles jövedelem az aTokens valós piaci értékén, az átvételkor

Készítő

A Maker és az Oasis platformjuk lehetővé teszi a felhasználók számára az eszközök kereskedését, valamint a DAI keresését az ETH vagy más kriptovaluták fedezetként történő zárolásával vagy a DAI megtakarításai révén.

 • Az ügyleteket normál kriptovaluta ügyletként kezelik, tőkenyereség és veszteség érvényesül
 • A megszerzett DAI-t jövedelemadókkal terhelik a DAI valós piaci értékén, az átvételkor

Kiegyensúlyozó

Az Uniswaphoz hasonlóan a Balancer lehetővé teszi a kriptovaluták kereskedését vagy cseréjét, valamint hozzájárulhat a likviditási poolokhoz.

 • Az ügyleteket normál kriptovaluta kereskedésekként kezelik, és tőkenyereséget vagy veszteséget váltanak ki
 • A likviditási poolokból származó jövedelmet tőkenyereségként kezelik, mert a „Balancer Pool Token” értéke nő, amint a pool keres. Tőkenyereség akkor merül fel, amikor a BPT-ket visszaváltja az alapul szolgáló eszközre. 
 • Az irányítási jelzőt a BAL-t likviditási szolgáltatóknak osztják ki, és jövedelemadóval terhelik a BAL valós piaci értékén, az átvételkor.

Jogi nyilatkozat – Ez a bejegyzés csak tájékoztató jellegű, és nem értelmezhető adó- vagy befektetési tanácsadásként. Kérjük, beszéljen saját adószakértőjével, CPA-val vagy adóügyvédjével arról, hogyan kell kezelnie a digitális pénznemek adózását.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Adblock
detector