Kanadai kriptovaluta-adók – A teljes 2020 útmutató

Kanada kriptovaluta-adópolitikája nagyobb figyelmet kap, mivel a Bitcoin és más kriptovaluták az elmúlt években jelentős népszerűségre tettek szert. Ez az útmutató azt tárgyalja, hogyan adóznak a kriptovaluták Kanadában, és tippeket ad arról, hogyan lehet az állampolgárok számára az adók betartását könnyű és gyors megvalósítani kriptovaluta-adó szoftver

Jogi nyilatkozat: Ez az útmutató csak tájékoztatási célokat szolgál. Nem célja az adó, könyvvizsgálat, könyvelés, befektetési, pénzügyi és jogi tanácsadás helyettesítése.

Hogyan adóznak a kriptopénz Kanadában? 

A Canadian Revenue Agency (CRA) adózási szempontból árucikkként kezeli a kriptovalutát. Ez azt jelenti, hogy a kriptovalutával kapcsolatos tranzakciókból származó bármely jövedelmet vagy üzleti jövedelemként, vagy tőkenyereségként kezelik – attól függően, hogy „üzleti vállalkozásként” vagy egyszerűen „hobbiként” működik-e vagy sem. Hasonlóképpen, ha veszteségeket szenved el, ezeket adózási szempontból üzleti veszteségként vagy tőkeveszteségként kezelik.


Kanadában ezt a két különböző jövedelemformát – az üzleti jövedelmet és a tőkenyereséget – eltérően adózzák. Az üzleti jövedelem 100% -a akkor adóköteles, ha a tőkenyereségből származó jövedelemnek csak 50% -a adóköteles. A legtöbb kanadai ember számára, akik véletlenül fektetnek be egy kriptovalutába, mint például a Bitcoin, társult jövedelmüket tőkenyereségnek, nem üzleti jövedelemnek fogják tekinteni. 

Önön múlik, hogy megfelelően meghatározza-e a tranzakciókat.

Példa az üzleti jövedelemre

John rendszeresen vesz és ad el különféle kriptovalutákat. Nagy figyelmet fordít a kriptovaluták értékének ingadozására, és profitálni szándékozik az ingadozásokból. Tevékenysége összhangban áll valakivel, aki a nappali kereskedelem üzletével foglalkozik. 2017-ben John 240 000 dollár értékben adott el különféle kriptovalutákat, amelyeket eredetileg 200 000 dollárért vásárolt. Nettó nyeresége 40 000 dollár. Mivel John aktívan kriptovalutával kereskedik, ami kereskedelmi tevékenység, 40 000 dolláros üzleti jövedelmet kell beszámolnia a 2017. évi jövedelemadó-bevallásából..

Példa a tőkenyereségre

Nick üzletet talált egy nappaliban, amelyet egy online árusnál fogadtak el, amely elfogadja a Bitcoint. Nick 3500 dollár értékű Bitcoin-t szerzett, amellyel megvásárolta a bútorokat. Mire megvásárolta a bútorokat és visszaforgatta maradék Bitcoin-ját dollárba, Nick’s Bitcoin értéke 500 dollárral nőtt. A Nick által realizált nyereség tőke volt, ezért Nicknek 500 dolláros tőkenyereséget kell jelentenie a jövedelemadó-bevallásán. Ennek a tőkenyereségnek azonban csak 50% -a (250 USD) adóköteles.

További információ arról, hogy a kriptovaluta tevékenységét üzleti jövedelemként vagy tőkenyereségként kell-e adózni, kérjük, olvassa el a hitelminősítő intézet útmutatása.

Mikor adózom?

A többi befektetéshez hasonlóan Ön is kiválthatja az adóbevallási kötelezettséget, amikor elidegeníti kriptovalutáját.

A diszpozíció arra vonatkozik, ahogyan megszabadulsz valamitől, például azáltal, hogy adsz, eladsz vagy átadsz valamit. Általánosságban elmondható, hogy a kriptovaluta egyszerű birtoklása vagy birtoklása nem adóköteles. Azonban kiváltja az adókövetkezményeket, ha a következők bármelyikét megteszi:

  • eladni vagy ajándékozni kriptovalutát
  • kereskedni vagy cserélni kriptovalutát, beleértve az egyik kriptovaluta elidegenítését egy másik kriptopénz megszerzéséhez
  • konvertálja a kriptovalutát kormány által kibocsátott pénznemre, például kanadai dollárra
  • használjon kriptovalutát áruk vagy szolgáltatások vásárlásához

Egyszerűen fogalmazva, amikor a fent említett tevékenységek végrehajtásával elidegeníti kriptovalutáját, akkor nyereséget vagy veszteséget vált ki, amelyet be kell számolni az adókról. 

Példa egy kriptovaluta-kriptovaluta kereskedelemre

2018. július 30-án Jordan 100 darab Ethereumot vásárolt, amelynek értéke 20 600 dollár volt. Ehhez a vásárláshoz Jordan 2.5061 Bitcoin-ot használt fel, amely ezen a napon egységenként 8220 dollárral kereskedett, vagyis 20 600 dollárnak felel meg. Ebben az esetben Jordánia 100 ETH-val kereskedve értékesítette ezt a Bitcoin-ot. Jordan eredetileg 2018. május 5-én vásárolta meg a 2.5061 Bitcoin-t 15 000 dollárért. Jordánia tőkenyereségét a következőképpen számítják:

20 600 USD [2,5061 Bitcoins valós piaci értéke a tranzakció idején] 

– 15 000 USD [2,5061 Bitcoin kiigazított költségalapja, eredeti vételár]

= 5600 USD tőkenyereség

5600 USD tőkenyereség 50% -kal megadóztatva = 2800 USD adóköteles tőkenyereség

Ha viszont a 2.5061 Bitcoins eredeti vételára eredetileg 25 000 dollár lett volna, de abban az időben, amikor Francis kicserélte őket 100 darab Ethereumra, csak 20 600 dollárt értek, tőkeveszteséget szenvedett volna. A tőkeveszteség kiszámítása a következőképpen történik:

20 600 USD [2,5061 Bitcoins valós piaci értéke a tranzakció idején]

– 25 000 USD [2,5061 Bitcoin korrigált költségalapja, eredeti vételár]

= 4400 USD tőkeveszteség

4400 USD tőkeveszteség × 50% = 2200 USD megengedett tőkeveszteség

Ez a példa azt feltételezi, hogy a kérdéses kriptovalutát befektetésként tartották; ha azonban ez a tranzakció egy vállalkozás folytatása során történt, akkor az 5600 dollár teljes összeget bevételként kell jelenteni az első tranzakcióban, és a teljes 4400 dollárt veszteségként kell elszámolni a második tranzakcióban.

Összefoglalva, rájön a kriptovaluta nyereségére vagy veszteségére, amikor csak eldobja. A teljes nyereség vagy veszteség kiszámításához vonja le az értékesítés időpontjában érvényes valós piaci értéket az eredeti költségalapról (vételár).

Korrigált költségalap – Számviteli módszer

A hitelminősítő intézet a korrigált költségalap (ACB) költségszámítási módszert igényli a kriptovaluta nyereségének és veszteségének kiszámításához – ellentétben az Egyesült Államokkal, amely megköveteli FIFO, LIFO vagy konkrét azonosító.

Az Ön ACB-je az adott kriptovaluta minden egységének adott pillanatban érvényes átlagos átlagos költsége (CAD-ben).

Tegyük fel például, hogy van egy sor bitcoin vásárlásom: 

2018. szeptember 9. – 0,1 BTC vásárlás 1000 dollárért

18.09.10 – 0,1 BTC vásárlás 1300 dollárért

18.09.11 – 0,1 BTC vásárlás 900 dollárért

A 0,1 BTC korrigált költségalapom 1066,67 USD (1 000 + 1 300 + 900) / (3) lenne. Az ACB-m 0,3 BTC-re 3200 dollár lenne.

Ezért, ha két hónappal később eladok 0,1 BTC-t 1500 dollárért, akkor az átlagos költségalapon számolom a nyereségemet.

Bevétel – ACB = nyereség / veszteség

1500 USD – 1066,67 USD = 433,33 USD tőkenyereség

216,67 dollárt adóznak (50% * 433,33 USD) tőkenyereségként.

Amikor új mennyiségű bitcint vásárol, a teljes ACB-t újraszámítják, hogy az az előző összes ACB legyen, plusz az új részvények teljes költsége, plusz az esetleges tranzakciós költségek. Hasznos lehet a kriptovaluta adószoftverek, mint pl CryptoTrader.Tax amely automatikusan kezeli ezeket a számításokat a kulisszák mögött az Ön számára – beleértve az összes tranzakciós díjat. Tudjon meg többet arról, hogyan működnek az ACB számítások itt.

A kereskedők kihívása

Ezek a tőkenyereség és veszteség számítások különféle problémákat vetnek fel a kriptovaluta kereskedők számára. Egyes kereskedők hónapok, esetleg évek óta kereskednek kriptográfiával, és kereskedésükkor nem követték nyomon a korrigált költségalapokat vagy a kriptográfia valós piaci értékét CAD-ben.. 

A legtöbb kereskedésnél sem könnyű nyomon követni a CAD értékeket, mivel ezeket általában más kriptovaluta értékekben jegyzik, nem CAD.

Mind a költségalapra, mind a valós piaci értékre vonatkozó információkra van szükség a kereskedők számára az adók pontos benyújtásához. A lebonyolított ügyletek mennyiségétől függően a nyereség kiszámítása rendkívül fárasztóvá válhat, és kézzel lehetetlen lehet elvégezni, ha még nem vezetett tökéletes nyilvántartást. E kihívás miatt sok kanadai kriptovaluta használ kriptovaluta-adó kalkulátorok automatizálni a teljes adójelentési folyamatot.

Kriptovaluta bányászat 

Bár a kriptovaluta bányászata időnként hobbinak tekinthető, valószínűbb, hogy üzleti jövedelmet termel a kriptovaluta bányászata révén. Ezt a jövedelmet minden más szokásos üzleti jövedelemmel együtt kell benyújtani. Leírhatja a kapcsolódó költségeket (például az áramot).

Airdrops és Forks

A repülőgépek és kemény villák esetében, ellentétben az Egyesült Államokkal, ahol az útmutatás nem világos, Kanadában ezeknek az érméknek a költségalapja nulla. Ezért az érmék elidegenítésekor a teljes bevételt tőkenyereségnek (magánszemélyek) vagy jövedelemnek (vállalkozások számára) kell tekinteni..

A kriptovaluta jelentése az adókról

A kriptovaluta-tranzakciókból származó tőkenyereséget be kell jelenteni 3. ütemterv űrlap. Másrészt az üzleti jövedelmét be kell jelenteni T2125 Üzleti vagy szakmai tevékenységről szóló nyilatkozat.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Adblock
detector