Kriptopénz-számítások – FIFO, LIFO, HIFO és specifikus azonosító

A új 2019-es IRS kriptovaluta-adó útmutatás, nem volt egyértelműen egyértelmű, hogy melyik költségszámítási módszert kellett volna alkalmaznia a kriptovaluta tőkenyereségének és veszteségének az adóbevalláshoz történő kiszámításakor. E bizonytalanság miatt a kereskedők többsége a múltban a FIFO-t (first-in first-out) használta, mivel ezt tartották a legkonzervatívabb megközelítésnek. Az új 2019-es útmutató hivatalosan kijelenti, hogy olyan egyedi azonosítási módszerek alkalmazhatók, mint a LIFO (utoljára be-ki-ki) vagy a HIFO (legmagasabb-be-első kimenő), feltéve, hogy pontosan meg tudja azonosítani a kriptovaluta egyes egységeit. Ez nagyon jó dolog a kriptovaluta-kereskedők számára, és nagyszerű adótakarékossági lehetőséget biztosít számukra. 

Hogyan tudok konkrétan azonosítani egy kriptovaluta egységet?

Az IRS útmutatása szerint konkrétan azonosíthatja a kriptovaluta egységét, ha rendelkezik a következő információkat tartalmazó nyilvántartásokkal:

  1. Az egyes egységek beszerzésének dátuma és időpontja,
  2. Az Ön alapja és az egyes egységek valós piaci értéke a beszerzés időpontjában,
  3. – az egyes egységek eladásának, cseréjének vagy egyéb ártalmatlanításának dátuma és időpontja, és
  4. Az egyes egységek valós piaci értéke eladáskor, cserén vagy eladáskor, valamint az egyes egységekért kapott pénzösszeg vagy ingatlan értéke


A kriptovaluta adószoftverek, mint például CryptoTrader.Tax automatikusan nyomon követi ezeket az információkat az Ön számára, így magabiztosan használhat egyedi azonosítási költségszámítási módszereket, mint például a HIFO vagy a LIFO. Mindezeket az információkat a CryptoTrader.Tax összes Audit Trail jelentése tartalmazza, amelyet az összes felhasználó exportál..

Zavart, hogyan működnek a kriptovaluta adók? Kifizetheti a mi telefonunkat Teljesítsen 2019-es útmutatót a kriptográfia adózásáról a teljes lebontáshoz.

Hogyan működik a FIFO, a LIFO és a HIFO?

A FIFO (first-in first-out), a LIFO (last-in first-out) és a HIFO (first-in first-out) egyszerűen különböző módszerek a kriptovaluta nyereségek és veszteségek kiszámítására. Számviteli szempontból mindegyik módszer egy adott eszközt más időrendben „értékesít”, ami végül más teljes tőkenyereséghez vagy veszteségszámhoz vezet papíron. Az alábbiakban részletezzük az egyes módszerek működését.

FIFO

Az első az elsőben ki funkció használata pontosan úgy működik, ahogyan hangzik. Az első érme, amelyet megvásárol (időrendi sorrendben), az első érme, amelyet eladásnak számítanak.

Egy példa:

2018. január 15-én 10 ETH-t vásárol a Coinbase-en, 500 dollárért. Két hét múlva további 3 darabot vásárol 600 dollárért. 2018 júniusában 5 ETH-t ad el, összesen 3000 dollárért. 

Hogyan működik ez a FIFO használatával?

A tranzakció tőkenyereségének kiszámításához tudnia kell, hogy milyen áron vásárolta az ETH-t.

Mivel a FIFO-t használjuk, annak az öt ETH-nak a vételára, amelyet júniusban értékesített, 2500 USD lesz, mivel mindegyiket 500 USD-ért vásárolták az első csoportban, amelyet vásárolt (5 * 500 USD).

A matematika elvégzése:

3000 USD (eladási ár) – 2500 USD (vételár vagy költségalap) = 500 USD tőkenyereség.

Mint láthatja, a FIFO használatával eladjuk azokat az érméket, amelyeket először vásároltunk. Először be, előbb ki.

LIFO

A LIFO pontosan a FIFO-val szemben működik. Ahelyett, hogy eladnád az első megszerzett érméket, eladod az utolsó beérkezett érméket (vagyis a legutóbb megszerzett érméket).

Ennek további szemléltetésére használjuk pontosan ugyanezt a példát felülről.

A LIFO használatával a júniusban eladott 5 ETH költségalapja (vagy eredeti vételárunk) 2800 dollár lenne (600 dollár + 600 dollár + 600 dollár + 500 dollár + 500 dollár). 

A matematika elvégzése:

3000 USD (eladási ár) – 2800 USD (vételár vagy költségalap) = 200 USD tőkenyereség

Amint a LIFO-val láthatja, a legújabb érmékből veszünk – ebben az esetben 3 ETH-t vásároltunk 600 dollárért, ezért először ezt az érmecsoportot adjuk el. Miután ez a csoport eltűnt, eladjuk a 2 ETH-t, amelyeket 500 dollárért vásároltunk. Ebben a példában a LIFO használata 200 dolláros teljes nyereséghez vezetett, ahol a FIFO 500 dolláros teljes tőkenyereséghez vezetett.

A kriptovaluta-árak emelkedésének időszakában a LIFO használata lényegesen kevesebb teljes adóköteles nyereséghez vezet. Ez egyben megvédi a legkorábban vásárolt kriptovalutát attól, hogy azonnal „eladják”. Ez más előnyökhöz vezethet, például a kriptopénz-tartási idő meghosszabbításához. Ne feledje, hogy a hosszú távú tőkenyereségeket (az elidegenítés előtt egy évnél hosszabb ideig tartott eszközöket) a hosszú távú tőkenyereség mértékével kell adóztatni, amely alacsonyabb, mint a rövid távú tőkenyereség adómértéke.

HIFO

A High-in first-out (HIFO) pontosan úgy működik, ahogyan hangzik. Először a legmagasabb költségalapú (eredeti vételár) érméket adja el.

A HIFO alkalmazható „adóminimalizálási” módszerként, mivel ez a legkisebb tőkenyereséghez és a legnagyobb tőkeveszteséghez vezet, mindkét világ legjobbja. Ne feledje, hogy a nettó tőkeveszteség felhasználható az egyéb bevételek ellensúlyozására, legfeljebb 3000 dollárig (a fennmaradó összeget a következő adóévekre viszik át).

A fenti példánkat felhasználva a HIFO valójában ugyanolyan teljes nyereséghez vezetne, mint a LIFO. De el tudja képzelni, hogyan működne egy forgatókönyv több száz kereskedéssel – először adja el a legköltségesebb alapérméket, hogy minimalizálja a tőkenyereséget.

Írd fel

Fontos megjegyezni, hogy az IRS szeret visszamenőleges hatállyal szolgálni, amikor útmutatást ad ki. Például a Notice 2019-24, ez volt a legfrissebb kiadott útmutató, amely egyértelművé tette ezt a konkrét azonosítási kérdést. Ezt 2019-ben adták ki, de még mindig alkalmazható a 2019 előtt lezajlott tranzakciókra. Ez azt jelenti, hogy bizonyos adózók, akik a FIFO-t használták az előző években, ésszerűen képesek menjen vissza, és módosítsa az előző évek adóbevallásait egy másik, egyedi azonosítási költségszámítási módszer alkalmazásával. 

Mint mindig, konzultáljon CPA-jával vagy kriptopénz-adó szakember.

Milyen előnyei vannak a HIFO-nak és a LIFO-nak a hagyományos FIFO-hoz képest?

A HIFO vagy a LIFO használata a FIFO helyett a teljes tőkenyereség kisebb összegéhez vezethet papíron. A LIFO-hoz hasonló módszerek megvédhetik a rövid távú tőkenyereség-kamat fizetésétől azáltal, hogy meghosszabbítják a kriptovaluta tartási időszakát.

Specifikus azonosító kriptovaluta-adók

Cryptocurrency Tax Software

A kriptovaluta adószoftverek, mint például CryptoTrader.Tax automatikusan tudja kezelni az összes kriptovaluta-adóbevallást. Egyszerűen töltse fel a kriptográfia előzményeit a platformra, és állítsa elő a szükségeseket kriptoadó-jelentések egy gombnyomással. A platform számos különféle költségszámítási módszert támogat, mint például a FIFO, a LIFO és a HIFO. 

Elviheti a platform által készített adójelentéseket az adószakértőhöz, vagy egyszerűen feltöltheti azokat az adónyilvántartó szoftverbe TurboTax vagy TaxAct.

* Ez a bejegyzés csak tájékoztató jellegű, és nem értelmezhető adó-, befektetési vagy jogi tanácsadásként. Kérjük, beszéljen saját adószakértőjével, CPA-val vagy adóügyvédjével arról, hogyan kell kezelnie a digitális pénznemek adózását.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Adblock
detector