Mi az a Bitcoin privát kulcs? Minden, amit tudnod kell !!

Gondolkodik, hogy vesz egy kis Bitcoin & HODL?

Nagy.

De hadd mondjam el, ha a Bitcoin magánkulcsai nem biztonságosak, akkor biztosan el lesz ítélve.

Hadd legyek őszinte, és valljam be, hogy:

“A bitcoinjaid csak olyan biztonságosak, mint a magánkulcsok”

Még a legnépszerűbb Bitcoin-evangélista-Andreas M. Antonopoulos is ezt mondta többször:


„A kulcsaid, a Bitcoinod. Nem a kulcsok, nem a Bitcoin ”

De továbbra is hallunk a magánkulcs-feltörésekről, amelyek azt mutatják, hogy a „Privát Kulcsok” e kritikus dolga még mindig nincs jól megértve.

Ezért próbálom ma ismét elmagyarázni a Bitcoinhoz kapcsolódó magánkulcsok fogalmát, és remélem, hogy tudatossága segít a Bitcoinereknek abban, hogy proaktívabb megközelítést alkalmazzanak a magánkulcsok védelmében..

Kezdjük tehát:

Bevezetés: Bitcoin (BTC) privát kulcsok

A Bitcoin titkos kulcsa csak egy titkos alfanumerikus szám.

Bárki, aki rendelkezik ezzel a titkos számmal, jogosult elkölteni ezeket a bitcoinokat, és ezért nagyon gondosan meg kell őrizni a Bitcoin magánkulcsát.

Általában ez a kulcs egy Bitcoin pénztárca fájlban található, és azok számára, akik nem ismerik a Bitcoin pénztárcát, íme egy egyszerű leírás.

A Bitcoin pénztárca csupán egy magánkulcs és egy bitcoin nyilvános kulcsának kombinációja.

Tehát, ha ez a kombináció van egy papíron, papírpénztárcának hívják, vagy ha vannak mobil eszközön, akkor mobilpénztárcának hívják.

A Bitcoin magánkulcsainak megértéséhez hadd mondjak egy példát:

Képzelje el, hogy ez az 1950-es évek:

Te vagy Bob, aki levelet akar küldeni Alice. Mindketten barátok vagytok.

Ehhez Bobnak tudnia kell Alice postacímét vagy postaládájának számát. Ez a postafiók száma nyilvános, és Alice és barátai ismerik & család, mint Bob.

Sőt, Alice mindig elmondhatja ennek a postaládának a számát bárkinek, akitől levelet szeretne kapni.

Most kezdődik az igazi szórakozás:

Tegyük fel, hogy a levelet elküldték a postaládába, de a levél kézhezvételéhez Alice-nek a postaláda gombjaival kell kinyitnia a dobozt, és ki kell vennie a leveleit.

Ez a kulcs Alice számára személyes, és óvatosan őrzi, mert tudja, hogy bárki, aki rendelkezik ezzel a kulccsal, elveheti a leveleit.

Tehát ebben az esetben a postafiók száma vagy címe valójában a Bitcoin birodalmának nyilvános kulcsa vagy nyilvános címe, és a postaláda kulcs olyan, mint a Bitcoin privát kulcsa.

Nézze meg ezt, hogy többet megtudjon a Bitcoin kulcsról:

Röviden, a Bitcoin privát kulcsa csak egy 256 bites szám, amelyet több formátumban is jelölhetünk, és amelyet bitcoinok egyik címről egy másik címre költenek / küldenek..

De a privát kulcs formátumának leggyakoribb típusa ez, és általában ‘5’-ről indul:

Példa a magánkulcsra: 5KVrxY3ZMQX8mWPXhLrZuvgKBMYLTiEgruhJZMbTGPEjdbQbFc7

Sok más típusú privát kulcsot használunk, és ugyanezt a következő szakaszban fogjuk megvitatni, mert ezek a formátumok elengedhetetlenek a Bitcoin egészének magánkulcsainak megértéséhez.

Tehát maradj velem …

Privát kulcs formátum Bitcoin

Íme néhány a Bitcoin legnépszerűbb privát kulcs formátumai, amelyeket manapság különböző típusú pénztárcákban használnak:

# 1. Nyers privát kulcs

A privát kulcs (bitcoinban, azaz ECDSA SECP256K1) egy 32 bájtos szám 0x1 és 0xFFFF FFFF FFFF FFFF FFFF FFFF FFFF FFFE BAAE DCE6 AF48 A03B BFD2 5E8C D036 4140.

Például: 0C28FCA386C7A227600B2FE50B7CAE11EC86D3BF1FBE471BE89827E19D72AA1D

# 2. Privát kulcs WIF (WIF- Wallet Import Format)

Az ilyen típusú magánkulcs 51 karakterből áll58, „5” betűvel kezdődik. Rövidebb is, és elírási hibák esetén ellenőrző összeget tartalmaz. Például: 5KVrxY3ZMQX8mWPXhLrZuvgKBMYLTiEgruhJZMbTGPEjdbQbFc7

# 3. Tömörített WIF titkos kulcs (WIFC- Tárca importálási formátum tömörítve)

Ez a típusú magánkulcs 52 karakterből áll, alapja: „K” vagy „L”. Például: L4ePW82Ho4p1HSiSV4dnGbvXEhfJtu1QwHatVou4vu9dAAAzzCBs

# 4. Privát kulcs hexadecimális formátuma (HEX)

Ez a magánkulcs formátum 64 karakterből áll [0-9A-F], és így néz ki: DD8E991C5E4F3E715C6753B4DAC6BA5C1BD50DFE8E6984A9C2CF9E6283563F39

# 5. Privát kulcs (B64)

Ennek a magánkulcs formátumnak Base64 (44 karakter) van, és így néz ki: 3Y6ZHF5PPnFcZ1O02sa6XBvVDf6OaYSpws + eYoNWPzk =

# 6. Mini

Ezt a típusú Bitcoin kulcsformátumot ott használják, ahol a hely nagyon kritikus, például QR-kódkártyákon vagy fizikai Bitcoin-on. A mini billentyűk így néznek ki: SzavMBLoXU6kDrqtUVmffv

Mi az a Bitcoin nyilvános kulcs (vagy cím)?

A Bitcoin nyilvános kulcs egy másik alfanumerikus szám, amely a Bitcoin-hoz társul, és amelyre bitcoinokat küldenek vagy fogadnak.

És az a mókás tény, hogy a Bitcoin nyilvános kulcsai (vagy címei) csak a Bitcoin privát kulcsaiból származnak, ha matematikai műveleteket alkalmaznak a privát kulcsokon, elliptikus görbe titkosítás (ECC) használatával.

Ezenkívül ezek a nyilvános kulcsok átalakíthatók Bitcoin nyilvános címekké, és a magánkulcsból a nyilvános kulcsból nyilvános címre történő átalakítás visszafordíthatatlan.

És ez a matematikai visszafordíthatatlanság volt az alapja a Bitcoin-világ első teljesen működőképes kriptovalutájának.

Így néz ki egy átalakított nyilvános kulcs, és általában az „1” számjegyből indul ki, és a közelmúltban a segwit címek miatt a „3” számtól kezdve találsz nyilvános címeket vagy kulcsokat is.

Példa a nyilvános kulcsra: 1CuzgGMPNLuCd3AWpG53H2qnFaDANq1z5X

Hogyan Do A Bitcoin kulcsok működnek?

A Bitcoin lényegében egy nyilvános kulcsú titkosításon vagy közismertebb néven aszimmetrikus kriptográfián alapuló üzenetkezelő rendszer, amely két kulcsrendszert használ a szuperhatékony titkosításhoz és kommunikációhoz.

A Bitcoin nyilvános kulcsokat (vagy címeket) és magánkulcsokat használ az adatok titkosításához és visszafejtéséhez (tranzakciók érték-bitcoinjai).

A kulcsok egyszerűen nagy számok, amelyek párosítva vannak, de nem azonosak (aszimmetrikusak). A pár egyik kulcsa mindenkivel megosztható; nyilvános kulcsnak hívják.

A pár másik kulcsát titokban tartják; privát kulcsnak hívják. Bármelyik kulcs felhasználható egy üzenet titkosítására; az üzenet titkosításához használtól ellentétes kulcsot használjuk a visszafejtésre. (Forrás-techtarget.com)

Lásd ezt a teljes megértéshez:

A Bitcoin-ban biztosított, hogy a feladó a tulajdonosa annak a számlának, amelyről küld, és ez aláírásokon keresztül történik, amelyeket ez az aszimmetrikus algoritmus vagy függvény igazol..

Ez az „aláírás” egy szám, amely bizonyítja, hogy az aláírási műveletet a kulcs vagy a bitcoinok teljes jogú tulajdonosa hajtotta végre.

Az aláírás matematikailag a tranzakciós üzenet és a magánkulcs kivonatából generálódik, és visszafordíthatatlan matematikai művelet.

Továbbá bárki betáplálhatja az ismert nyilvános kulcsot és ezt az aláírást egy speciális kriptográfiai funkcióba annak megállapításához, hogy az aláírást eredetileg a tranzakciós üzenet kivonatából és a privát kulcsból állították elő anélkül, hogy ismernie kellett volna a privát kulcsot..

Ez biztosítja, hogy a feladó / aláíró a bitcoinok igazi tulajdonosa.

Hogyan keletkezik egy Bitcoin privát kulcs?

Az elliptikus görbe digitális aláírás algoritmusa vagy az ECDSA az aszimmetrikus kriptográfiai algoritmus, amelyet a Bitcoin használ nyilvános és privát kulcsok előállítására.

Ez az aszimmetria biztosítja, hogy az alapokat csak a jogos tulajdonosok költhessék el.

Hogyan tartsd biztonságban saját kulcsaidat?

Mostanra egyértelművé vált, hogy a „Private Keys Of Bitcoin” a legfontosabb.

De ha szigorúan beszélünk, egyáltalán nincsenek bitcoinok, ezek egyszerűen numerikus bejegyzések a főkönyvön.

A megfelelő magánkulcsok tartása megadja neked azt a kiváltságot, hogy ezeket a bejegyzéseket hozzáadhatod vagy kivonhatod a Bitcoin főkönyvének egy adott címére, vagy ezeket a numerikus bejegyzéseket átadhatod egy másik címre a Bitcoin blokkláncában.

Ezért kiemelt fontosságú a magánkulcsainak védelme.

Ez könnyen megtehető egy jó Bitcoin pénztárca használatával és a szükséges biztonsági gyakorlatok betartásával. És ezt fogjuk megvitatni ebben a részben.

Kezdjük tehát:

# 1. Hardver pénztárcák

A magán- és nyilvános kulcsokat tároló hardvereszközöket általában hardveres pénztárcáknak nevezik. És hadd mondjam el, hogy nagyon jó hardvertárcák állnak rendelkezésre a piacon. Például Ledger Nano X & Ledger Nano S.

# 2. Mobiltárcák

A mobil alapú kliens bitcoin pénztárca szoftverét mobil pénztárcának nevezzük, és ezek a pénztárcák némelyek biztonságosak a bitcoin privát kulcsainak kezelésében..

De emlékezz:

Ne tároljon nagy összegű pénzt mobil pénztárcákon. Ehelyett használjon hardveres pénztárcákat nagy mennyiségű bitcoin tárolásához.

# 3. Asztali pénztárcák

A Windows, Mac vagy Linux rendszerre telepíthető Bitcoin pénztárca szoftver klienseket asztali pénztárcáknak nevezik, és általában kevésbé biztonságosak, mint a mobil pénztárcák.

De ha megfelelő titkosítási és tűzfalbeállításokkal használja őket, akkor ezeknek a pénztárcáknak jónak kell lenniük jelentős mennyiségű bitcoin tárolásához.

# 4. Web pénztárcák

A webes pénztárcák olyan pénztárcák, amelyek pusztán az interneten léteznek és csak böngészőn keresztül érhetők el.

Nem ajánlott itt tárolni a bitcoinokat, mert adathalász támadás vagy rosszindulatú program támadása könnyen átverheti Önt,

# 5. Papír pénztárcák

A papír pénztárcák egyszerűen egy darab papírra vannak nyomtatva, ahol bitcoin privát és nyilvános kulcsok vannak.

Ha tudod, hogyan kell helyesen használni a papír Bitcoin pénztárcát, folytathatod itt a bitcoinod tárolását, de ha nem tudod, használd a hardver pénztárcákat a biztonság kedvéért.

# 6. Agy pénztárcák

Először is először …

A bitcoinok tárolására szolgáló Agy-pénztárca rossz ötlet, mert az emberi agy nagyon kiszámítható és általában egyszerű számokra / mintákra gondol a privát kulcsok előállításához.

És ez a természet nagyon kiszámítható és halálos is lehet.

Lásd például ezt a nyilvános kulcsot:

1EHNa6Q4Jz2uvNExL497mE43ikXhwF6kZm

Ezt a kulcsot az „1” számjegy alkotja, mint az agy pénztárca privát kulcsa, és ha látja a blockchain explorerben, akkor azt tapasztalja, hogy 1000 tranzakció történt ezen a címen, és összesen körülbelül 7 BTC létezett ezen a címen.

Tehát, ha ezt a címet választja a bitcoinjainak tárolására, akkor 100% -ban biztos abban, hogy az érméit elveszi, mert az „1” számjegy, mint privát kulcs, túl kiszámítható és már ismert.

Mire használható a magánkulcs?

A privát kulcsokat a nyilvános címre bezárt bitcoinok feloldásához használják. Ha van egy magánkulcs egy adott nyilvános címhez, amelyen fel nem használt érmék vannak, az tulajdonjoggal és kiadási joggal jár..

Ez a nyilvános kulcsú kriptográfia csodálata, a négy fő összetevő egyike, amely lehetővé teszi a Bitcoin használatát !!

Minden Bitcoin rendelkezik-e saját kulccsal?

Igen & Nincs mindkettő.

Minden Bitcoin 10 ^ 8-ig osztható, és a legkisebb egység a szatosz. Helyes lenne tehát azt mondani, hogy minden szatši egységre vagy egy szatoszgyűjteményre, amelyet ki nem költöttek egy nyilvános címre, megfelelő magánkulcs lesz.

Mi az a BTC titkos kulcs megőrzésére vonatkozó tipp?

Néhány bevethető biztonsági gyakorlat a magánkulcsok védelméhez

  • A privát kulcsok titkosítása a kulcsok védelmének egyik intelligens módja, ha mobil vagy asztali pénztárcát használ. De ne felejtsük el, hogy ezt a titkosítási jelszót nehezen kell kitalálni vagy durva erő.
  • Használja a megfelelő tűzfalbeállításokat és használjon rosszindulatú programokat & víruskereső szoftverek.
  • Használjon jelszót és sót mind magánkulcsaiban, mind magjaiban. (ez egy kicsit összetett, de ha megérted, meg tudod csinálni …)
  • Ha papír Bitcoin pénztárcát használ, tartsa a BTC papír pénztárcáját tűzálló, vízálló és tintabiztos környezetben, hogy megvédje rajta a magánkulcsait.
  • Ne feledje, hogy adathalász támadások próbálják megszerezni a magánkulcsokat az internetes vagy mobil pénztárcájából.

És ha ezeket a dolgokat megteszi, és az ajánlott típusú pénztárcákat használja, akkor az lesz OKÉ.

Tehát ennyit szerettem volna megosztani ebben a cikkben. Tehát most, ha bármilyen kérdése vagy javaslata van ezzel kapcsolatban, fejezze ki azokat az alábbi megjegyzések részben.

És ha úgy gondolja, hogy ez a cikk hasznos volt Önnek, vagy segíthet néhány barátjának elővigyázatosságban, akkor ossza meg velük &# 128578;

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Adblock
detector