Ripple VS Stellar Lumens: Mit osztanak meg és miben különböznek egymástól?

Stellar Lumens (XLM) és Ripple’s (XRP) két digitális eszköz, amelyek közös hátteret képviselnek abban, hogy mindkettőt ugyanaz a személy hozta létre – Jed McCaleb. Ez néhány nyilvánvaló hasonlósághoz vezet. 

A két kriptovaluta azonban alapvető különbségekkel is rendelkezik, amelyeket a nyilvánosságnak ismernie kell. 2013-ig az amerikai programozó, McCaleb a Ripple Company kiszolgáló tagja és vezérigazgatója volt. 2014-ben Joyce Kimmel együtt megalapította a Stellart, hogy megkönnyítse a digitális eszközök egyszerű és olcsó cseréjét. 

Stellar VS Ripple egy pillanat alatt

Csillag

A Csillaghálózat egy nyílt forráskódú szoftver, amely Apache License alatt működik. A felhasználók integrálódhatnak a szabadon használható hálózathoz a weboldalán elérhető API-k segítségével. Ideális esetben a Stellar hálózat gyorsabb, 2–5 másodpercet vesz igénybe egy tranzakció lezárása. Konszenzusos mechanizmuson működik, amely a hálózatról konszenzus elérésével oldja meg a problémákat. Fontos, hogy a Stellar az egyéneket célozza meg felhasználói bázisként.


Olvassa el: A legjobb csillagos pénztárcák és a Stellar XLM árjóslata 2021-2025

Fodrozódás

A Ripple Network felhasználói bázisként a pénzügyi ágazatokat célozza meg. A hálózat célja a szabályozók, a központi bankok és a világ különböző országainak kincstárai bevonása. A Ripple Network központosítottabb, mint a Stellar.

Olvassa el: A legjobb Ripple pénztárca 2021-ben

Ripple VS Stellar hasonlóságok

Először is, mind az XRP, mind az XLM érmék hasonló módon működnek a fizetésfeldolgozási mechanizmusuk és az érintett natív eszközök alapján. Mindegyik kriptovalutának azonban megkülönböztető tulajdonságai vannak, amelyek elválasztják egymástól. Az XRP a blokklánc-alapú globális pénzátutalásra összpontosít, ami miatt inkább a Western Union, a Moneygram és mások működnek, amelyek nemzetközileg viszik át a fiat valutát. Mindkét kriptovalutának hasonló célja van, hogy hatékonyabbá tegye a globális bankszektor összekapcsolását. 

Sokan úgy vélik, hogy a közös háttér miatt a Stellar XLM a Ripple XRP-jének egy villája volt, és ezért minden szempontból hasonlóan működik. Ez félrevezető, mivel minden kriptovaluta külön kóddal működik. Míg a Ripple-ből származott, a Stellar elindítása után kifejlesztette saját kódját, amely elválasztja az XRP-től. Mindkét digitális eszköz kényelmesen görbítette a fülkeit a pénzátutalási iparban, a Ripple pedig megkönnyítette a pénzintézetek közötti fiat pénzátutalást. A Stellar viszont az egyes felhasználók közötti digitális eszközátadás eszközeként működik.

Ripple VS Stellar Működési Különbségek

A Ripple-t olyan profitorientált hálózatnak tervezték, amely valutát utal. Az XRP digitális érme olyan értékraktár, amelyet a felhasználók felhasználhatnak a fizetések megkönnyítésére. Piaci sapkát tekintve ez a harmadik legnagyobb kriptovaluta, amelyet jó ideje megtartott.

A Ripple a bankok, vállalkozások, tőzsdék és más fizetési platformok összekapcsolására összpontosít a RippleNet hálózatán keresztül. A hálózat jelenleg több mint 100 bank az öv alatt. Néhány intézmény már magában foglalja a Bank of America-t.

A Stellar viszont fizetési szolgáltatásokat nyújt, bár a non-profit szervezet, a Stellar Fejlesztési Alapítvány keretében működik. A Stellar Lumen (XLM) a piaci korlát meghaladja a 4,2 milliárd dollárt, ezzel a kilencedik legnagyobb kriptovaluta.

Míg a Ripple ambiciózus ügyet képvisel, a Stellar önzetlen lépést fogad el azzal a céllal, hogy felhatalmazza a felhasználókat a fejletlen országokban. Azokat a nem banki közösségeket célozza meg, amelyek nem férhetnek hozzá a pénzátutalási szolgáltatásokhoz. Ez pedig javítja a pénzügyi befogadást, és végül hozzájárul a szegénység elleni küzdelemhez.

A Stellar jelenleg a Fülöp-szigeteken és Európában működő partnerekkel dolgozik annak érdekében, hogy támogassa robusztus céljait. Az alapítvány a közeljövőben azt tervezi, hogy kiterjeszti szolgáltatásait az afrikai kontinensre. A hálózat nyílt forráskódja bárki számára módosítható vagy terjeszthető.

Ezenkívül mindkét vállalat vállalati kultúrája eltérő. A Ripple közösség közel 200 alkalmazottat foglalkoztat, míg a Stellar konzervatív és körülbelül 20 vagy 30 szakemberrel dolgozik. Míg a Ripple munkatársai aggódnak a marketing miatt, a Stellar külső fejlesztőket vesz igénybe. Ezek a működési különbségek jelentősen elválasztják a két kriptovalutát.

Technikai különbségek

Az operatív különbségeken kívül mindkettő XLM és XRP vannak technikai különbségeik is. Például a Ripple a tranzakciókat hitelesítő független kiszolgálóhálózattal használja a helyesbítés igazolására vonatkozó konszenzust. Másrészt a Stellar, ugyanúgy nem bányászható érme, inkább decentralizált, mint a Ripple. 

Az alábbi táblázat összefoglalja:

Fodrozódás Csillag
Méretezhetőség Nagyon skálázható Nagyon skálázható
Tranzakciós költség Nagyon alacsony Nagyon alacsony
Tranzakció sebessége Nagyon gyors Nagyon gyors
Felhasználási eset Pénzintézetek  Közösségek / egyének
Filantrópia A részvényesek kiszolgálása Vége a globális szegénységnek
Entitás típusa Nyereségorientált Non-profit
Vállalati jövőkép Központosított ellenőrzés Elosztott vezérlés

Az operatív, technikai és protokoll-különbségek betetőzésével a két platform a blokklánc-technológia és az innováció átvétele felé törekszik. A Stellar XLM és a Ripple XRP-je egyaránt a valós problémák megoldását és a kriptovaluta közösséghez való hozzájárulást tűzi ki célul..

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Adblock
detector