Charlie Munger: A pragmatikus befektető, aki tudja, hogyan lehet gazdagságot teremteni

A Trading Education megosztja Önnel Charlie Munger milliárdos befektető inspiráló története és azokat a tanulságokat, amelyeket tanulhat befektetési alapelveiből és mentális modelljeiből.

Bár Warren Buffett az az ember, aki általában reflektorfénybe kerül, amikor Berkshire Hathaway befektetési sikeréről van szó, a siker nagy részét kollégájának, Charlie Mungernek, a cég alelnökének kell tulajdonítani..

Ki Charlie Munger?

Charlie Munger Warren Buffett jobbkeze. Berkshire Hathaway iránti elkötelezettsége mellett a Los Angeles-i Daily Journal Corporation elnöke és a Costco Wholesale Corporation igazgatója. 2018 februárjában, Forbes becslései szerint Munger nettó vagyona nagyjából 1,74 milliárd dollár lesz.

Charlie Munger korai élete

Buffett és Munger is Nebraskából származik, ahol Charlie 1924. évben Omahában született. Munger tinédzserként egy helyi élelmiszerüzletben dolgozott, amelynek tulajdonosa Warren Buffett nagyapja volt..


Ezután Munger felsőoktatását a Michigani Egyetemen kezdte, ahol matematika szakon tanult. De, éppen 19. születésnapja után, Munger elhagyta az egyetemet, hogy az amerikai hadsereg légi hadtestében szolgáljon. Munger egyike volt azon kevés katonáknak, akiket tisztként állítottak be diplomája nélkül.

Szolgálatát követően Munger számos felsőbb szintű tanfolyamot végzett különféle egyetemeken keresztül, még a Harvard Law School-ba is bekerült alapképzés nélkül, ahol 1948-ban végzett magna cum laude-ban..

Az emberek ezt is olvassák: Andy Krieger: A devizakereskedési géniusz

Charlie Munger korai karrierje

1962-ben Munger megalapította a Tunges, a Munger ingatlan ügyvédi irodát & Olson, ami ma is elismert gyakorlat. Bár a befektetés soha nem állt távol az elméjétől, hiszen 1962 és 1975 között saját befektetési partnerséget vezetett, amely ebben az időszakban 19,8 százalékos összetett éves hozamot produkált. Munger és Buffett befektetési karrierjük korai szakaszában, 1959-ben találkoztak, a barátság fokozatosan befektetési kapcsolattá fejlődött.

Charlie Munger és Warren Buffett kapcsolata

A pár kezdő barátsága oda vezetett, hogy Munger sikeres jogi karriert hagyott maga után, és összefogott Buffetttel a Berkshire Hathaway BRK.B vezetéséért..

A pár már évek óta együtt dolgozik, és remek kapcsolatot alakított ki mind maguk, mind a részvényesek között. Buffett hasznos betekintéséről ismert, míg Munger gyors észjárásával humorérzéket visz az éves találkozókra. 2005-ben egy ragyogó példát osztott Hajnalcsillag, amikor a pár különféle igazgatósági tagok javadalmazásáról tárgyalt.

Buffett leírta, hogy miután 19 testület tagja volt, soha nem tekintette a díjakat a vezérigazgatói javadalmazás kérdésének, mivel a kompenzációs bizottságok inkább Chihuahuas-ként működnek, mintsem a nagy dánok vagy a dobermansok. Buffett ezután egy kis aggodalmat tanúsított azzal, hogy elmagyarázta, hogy aggódik a kompenzációs bizottságban esetlegesen jelen lévő barátok megsértése miatt, amire Munger válaszolt a szellemes megjegyzéssel. "Sérted a kutyákat".

Lehet, hogy ez is tetszik neked: A piacot legyőző ember tanulságai

Munger befektetési filozófiája

Munger arról ismert, hogy erős vállalkozások befektetője, különféle versenyelőnyökkel. Többszörös beszédében Munger bemutatta az elemi, világi bölcsesség fogalmát, valamint annak kapcsolatát az üzlethez és a pénzügyekhez.

Munger úgy véli, hogy minden, trükkökre támaszkodó vállalkozás kudarcra van szánva, a jó vállalkozásnak etikusnak kell lennie. Munger nagy tudást és üzleti etikát alkalmaz befektetési alapelvein belül, ahol alulértékelt részvényeket vásárol üzleti minőségük alapján, ahelyett, hogy csak arra összpontosítana, hogy mennyire olcsók.

Tanulságok, amelyeket megtanulhatunk Mungertől

Hogyan kell a kezdő befektetőknek világi bölcsességet szerezniük a siker elérése érdekében, amikor a részvények kiválasztásáról van szó? Munger úgy véli, hogy a kulcs a különféle témák megértésében rejlik, ahelyett, hogy a beruházásokat néhány szűk témára korlátoznák. Által az ismeretek szintjének javítása, a befektetők kezdik megérteni több iparág közgazdaságtanát, és a hosszú távú sikerekre összpontosítanak, ahol mások rövidlátás miatt kudarcot vallanak.

Állandó megújulás Munger befektetési megközelítését meglehetősen egyedülállónak írja le a legtöbb felső vezetővel összehasonlítva. Bár hasonló iskolai végzettséggel rendelkezik, nem osztozik radikális új filozófiákban, és nem ígéri a világ megváltoztatását. Ehelyett alacsony szinten tartja magát, és ragaszkodik egy egyszerű filozófiához, hogy elkerülje a butaságot, ahelyett, hogy nagyon intelligens próbálna lenni.

Lásd még: Kereskedés a piaci hírekkel

A kompetenciák megértése

Munger nem arra ösztönzi a többieket, hogy keressenek ragyogást, ehelyett szerinte kerülnünk kell a hibákat. Munger és Buffett ugyanazt a szabályt követi, amelyet „kompetencia körnek” neveznek, amely leírja, hogyan kell minden embernek ragaszkodnia tudásterületéhez. Például sem Munger, sem Buffett nem fektetett be a Google-be vagy az Amazon-ba, mivel a technológia nem tartozik kompetenciakörükbe.

Ezen elmélet szerint mindannyian amatőrök vagyunk, ha kilépünk a bizalmi körön kívül, de sokunknak nincs alázata beismerni. Munger úgy véli, hogy az előre maradás érdekében konzervatív beruházásokat kell végrehajtani a verseny túlélése érdekében. Az elvárások kezelése szintén minden befektetés szerves része.

A mentális modellek ereje

Charlie Munger befektetési alapelvei

Annak ellenére, hogy soha nem vett részt a befektetésekkel kapcsolatos tanfolyamokon, Munger továbbra is boldogult karrierje során. Munger tudásszintjét arra használta, hogy erőteljes mentális modelleket alakítson ki. A körülöttünk lévő világ összetettségét nehezen lehet megérteni több ezer változójával, így minden befektetési helyzetet lehetetlen megjósolni. Azáltal, hogy folyamatosan törekszünk ismereteink fejlesztésére és kihívást jelentő ötleteinkre, új mentális modelleket lehet felépíteni, amelyekre támaszkodva arra támaszkodhatunk, hogy keretet biztosítsunk a probléma megközelítéséhez elővigyázatossággal és átlátással..

Ha további információkat szeretne kapni a befektetési stratégiákról, kérjük, forduljon még ma tapasztalt csapatunkhoz.

Ha szívesen olvasta a Trading Education cikkét, kérjük, adjon egy lájkot, és ossza meg bárki mással, aki úgy gondolja, hogy ez is érdekes lehet.

Források:

[1] https://www.investopedia.com/terms/c/charlie-munger.asp

[2] https://constantrenewal.com/avoiding-stupidity/

[3] http://news.morningstar.com/classroom2/course.asp?docId=145665&oldal = 2

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Adblock
detector